İçeriğe atla

Çizen Eller

Çizen Eller, M. C. Escher, 1948

Çizen Eller veya ünlü İngilizce ismiyle Drawing Hands, 1948 tarihli bir M. C. Escher litografıdır. Litografta birbirini bir kâğıt üstünde çiziyor görünen iki el betimlenmiştir (sağdaki resme bakınız). Paradoksal bir görüntü arz eden litograf, Escher'in ünlü eserlerindendir. Tonlama ve ayrıntı bakımından zengin bir eserdir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">Maurits Cornelis Escher</span> Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı (1898–1972)

Maurits Cornelis Escher, Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı.

Metamorfoz (başkalaşım), aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Taş baskı</span> Basım tekniği

Taş baskı ya da litografi/litografya, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basım sanatı. Taşbaskıya el litografyası da denir. Taşbaskı, modern ofset litografyanın başlangıcıdır. Taşbaskı tekniğinin esası, yağın suyu itmesi özelliğine dayanır.

Metamorfoz II, Kasım 1939 - Mart 1940 arasında M. C. Escher tarafından yapılmış bir litograftır. Baskısı 8 x 52 3/8" boyutundadır. Metamorfoz I gibi, bu çalışmanın da konsepti bir resmin (karesel) mozaik bir modele dönüşmesi daha sonra bundan da yeni bir resme dönüşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Kesir</span> Hadis ve tefsir bilgini, tarihçi

İbn Kesîr, Suriyeli muhaddis, müfessir ve tarihçi. Memlüklüler devrinde yaşamış tarih, tefsir ve fıkıh konusunda uzmanlaşmış tanınmış bir alimdir. İslam dünyasında kaynak bir tarih kitabı olan El Bidaye ve'n Nihayeyi yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Titus Livius</span> Romalı tarihçi ve yazar.

Titus Livius, İngilizcede daha çok Livy olarak tanınan tarihçi, yazardır. Roma tarihi ile ilgili ünlü bir eser olan Ab Urbe Condita adlı yapıtı yazmıştır. Eserde Roma'nın kuruluşundan Augustus'un krallığı boyunca Roma tarihi ele alınmıştır. Livius, Kuzey İtalya'daki Padova'nın yerlisiydi.

<i>Yerçekimi</i> (M. C. Escher)

Yer çekimi, M. C. Escher tarafından yapılmış bir litograf baskıdır. İlk kez Haziran, 1952'de basılmıştır. Eserde kenarlarında yarı-dikdörtgenel kapı boşlukları barındıran bir polihedron (çokyüzlü) betimlenir. Bu kapı boşluklarından kabuksuz 12 kaplumbağanın baş ve bacakları çıkmaktadır. Nesneyi bir ortak kabuk gibi kullanmaktadırlar. Kaplumbağaların renkleri kırmızı, turuncu, sarı, magenta, kahverengi ve indigodur.

Râbıta, bir tasavvuf terimi. Tasavvufta belirli tarikatlarda bulunan bir uygulamaya verilen isimdir. Etimolojik açıdan râbıta sözcüğü rabt kökünden türemiştir ve “birleştirmek” ve “bağlamak” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufta ise müridin, konsantre olup şeyhini aklında canlandırarak şeyhinden yardım istemesi, şeyhinin yardımı ile Allah'tan feyz alması anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçeküstücülük</span> yöntemli bir araştırma ile deneyi ön planda tutan insanın kendi kendisini irdeleyip çözümlemesinde sanatın yol gösterici bir araç olduğunu vurgulayan sanat akımı

Gerçeküstücülük ya da sürrealizm, Avrupa'da birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişmiştir. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. Sürrealizm, aklın kontrolünden kaçan şuur akışının, rastlantıya bağlı ruh durumlarının, düzensiz hayallerin ve rüyaların sanata aktarılmaya çalışıldığı bir edebiyat akımıdır.

<i>Gödel, Escher, Bach: Bir Ebedi Gökçe Belik</i>

Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid ya da bir diğer bilinen ismiyle GEB, Douglas R. Hofstadter tarafından 1979 yılında yazılmış bir kitaptır. Kısa öyküler, çizimler ve analizler aracılığıyla, "anlamsız" öğelerden oluşmasına rağmen kendine göndermeli önerme (öz-referans) ve formel kurallar ile sistemlerin nasıl anlamlı bir bağlam elde edebileceğini inceleyen kitap, yayıncısı tarafından "Lewis Carroll'un izinde zihinler ve makinelere dair metaforik bir füg" olarak betimlenmiştir. Bunlara ek olarak kitap, iletişimi, bilginin tanımı ve depolanmasını, izomorfizmi sembolik tanımlamanın metotları ve sınırlarını ve hatta "anlamın" temel kavramını ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Eflah</span>

Cabir Bin Eflah Batı dünyasında "Geber" adıyla bilinen ünlü müslüman astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Ovidius</span> Romalı şair (MÖ 43 - MS 17)

Publius Ovidius Naso, Augustus döneminde yaşamış Romalı şair. Genelde aşk, terkedilmiş kadınlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi. Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

Rodoslu Apollonios, MÖ 3. yüzyılda yaşamış şair ve İskenderiye Kütüphanesi yöneticisidir. Argonautika adlı ünlü yapıtında İason ve Argonotların, Altın Post’un ele geçirmek için yaptıkları efsanevi yolculuğunu anlatır. Yaşadığı dönemin saygın dilbilimcilerinden biri de olan şair hakkında günümüze yeterli bilgi ulaşamamıştır. Milattan önce 295-290 yılları arasında İskenderiye’de doğduğu sanılmaktadır. Meşhur ozan Kallimakhos’un öğrencisidir. Bazı şehirlerin kuruluş efsanelerini anlatan Ktiseis, Kanopos hakkında üç şiir ve birkaç epigram sadece çağdaşlarının yaptığı atıflar sayesinde bilinmektedir. En tanınmış ve günümüze de ulaşan tek eseri, antik dünyada çok sevilen “Altın post ve Argonotlar” efsanesini ayrıntılarıyla ele alan Argonatika destanıdır. Kahramanlarının karakter tahlillerinde ve duygusal sahnelerde çok başarılı olan yazarın bu eseri antik edebiyatın en lirik ve en duygusal dizelerini barındırır. Bu eser şairinin günümüze dek ulaşmasını sağlayan yegane kaynaktır. Ayrıca şair bu eseri ile Ovidius ve Vergilius'a da esin kaynağı olarak başka eserler ile de karşımıza çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dîneverî</span> Kürt bilim insanı

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Leeuwarden</span>

Leeuwarden, Hollanda' nın kuzeyindeki Friesland eyaletinin başkentidir. Aynı zamanda kış aylarında düzenlenen ve on bir kente yayılan Elfstedentocht yarışlarının başlangıç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Müzesi</span>

Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253 eser sergilenen bir müzedir.

Selahattin Erköse, Türk bestekâr ve sanatçı. Aralarında "Rüzgâr kırdı dalımı ellerin günahı ne" gibi yaklaşık 50 kadar beste ve saz eseri bulunan ünlü sanatçı 84 yaşında Alzheimer hastalığı nedeniyle İstanbul'da öldü, cenazesi Şişli Camii'nden kaldırılarak Gülsuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Louis Haghe Belçikalı litograf ve suluboya resim sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Diğer Dünya</span>

"Other World", M.C. Escher'in karmaşık optik illüzyonları ve geometrik dönüşümleriyle tanınan eserlerinden biridir. Bu eser, Escher'in karakteristik tarzını yansıtan detaylı bir litografi çalışmasıdır. Boston Public Library'de bulunmaktadır.