Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.
Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.
Muhsin Bey, 1987 yapımı, Yavuz Turgul'un yazıp yönettiği filmdir. Oyuncular Şener Şen ve Uğur Yücel, sinema çevrelerine göre bu film ile oyunculuklarının zirvesine çıkmışlardır. Film yine birçok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Filmin yüksek çözünürlüğe sahip bir kopyasını yapmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi çeşitli çalışmalar yapmıştır. Filmin görüntü ve sesi yenilenmiş ancak orijinalinden 20 dakika eksik olan bu kopya rağbet görmemiştir.
Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.
Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.
Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.
Maksim Gazinosu, 1921-1927 ve 1961-2005 yılları arasında faaliyet gösteren gazino.
Pınarbaşı, İzmir'in Bornova ilçesinin güney batısında kalan; sınırları içerisinde Gürpınar, Kemalpaşa, Ümit ve Yunus Emre mahalleleri olmak üzere 4 mahalle olan bir semttir. Belde sakinlik ve sanayi yapısı dolayısıyla son zamanda büyük göçler almıştır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göçler dikkat çekmektedir. BMC, CMS Jant gibi ülke ekonomisine katkıda bulunan büyük işletmeleri sınırları içerisinde barındıran Pınarbaşı gelişimini hızla tamamlamaktadır. Ayrıca İzmir'deki tek yarış pisti de bu semttedir. Bu yarış pistinde yapılan konserler ve yarışlar Pınarbaşı semtinin gelişmesine çok katkı sağlamaktadır. CMS Jant ve BMC Otomotiv Sanayi dışında Efes Pilsen, ETAP, CMS, Tuborg, Pınar Süt, Ege Endüstri, Çamlı Yem, Sunel Tütün A.Ş. gibi pek çok fabrika da bulunmaktadır. Yapımı 2010 yılında tamamlanan Pınarbaşı Rekreasyon Alanı'nın da Pınarbaşı semtinin gelişmesine büyük katkısı olacağı gibi bu alan Türkiye'de Homeros Vadisi'nden sonra ilktir. Bunların dışında semtte bulunan Değirmenaltı denilen tarihi bölgede şu an restore edilen 15. yüzyıldan kalma Pınarbaşı Hamamı, düğün salonları ve gazinoları ile çok meşhurdur. Değirmenaltı, halkın kavurucu yaz sıcaklarında uğradıdığı ve şehrin gece hayatında tercih ettiği yerlerin başında gelir. Akarsular boyunca sıralanmış 20-25 gazino, düğün salonu,çay bahçesi ve oyun salonları bulunur. Düğün salonları şehirde en meşhur olma özelliğine sahiptir. Hemen her gece havai fişekler eşliğinde düğünler olmaktadır. Pınarbaşı ayrıca arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihi bir hava solutmaktadır. Asırlık çınar ağaçları ayrı bir hava katar.
Taksim Belediye Gazinosu 1938 yılında, mimar Rüknettin Güney tarafından projelendirilen, 1939 yılı Temmuz ayında inşaatına başlanılan yapı, 1940 yılında kullanıma açıldı. 1940 yılı Cumhuriyet Bayramı'nda kullanıma açılan Taksim Belediye Gazinosu, halka ucuz eğlence sağlamak amacı ile gerçekleştirilmişti.
Gerzek Şaban, yönetmenliğini Natuk Baytan'ın yaptığı 1980 yapımı Türk filmi.
Baba, yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü Yılmaz Güney'in üstlendiği 1971 yapımı filmdir. Filmin başrollerinde Yılmaz Güney'in yanı sıra Müşerref Tezcan, Kuzey Vargın ve Yıldırım Önal yer almıştır. Film, iki çocuk sahibi bir babanın başına gelen dram yüklü olayları anlatmaktadır. Filmin müziklerini Metin Bükey yapmış, daha sonra İbrahim Tatlıses tarafından bir uyarlaması daha yapılmıştır. Baba, 2014'te yapılan halk oylamasında "Türk sinemasının en iyi 100 filmi" arasında kabul edilmiştir.
Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.
Çirkin ve Cesur, 1971 yapımı Türk filmidir.
Zımba Gibi Delikanlı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nilüfer Aydan'ın oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1964 yapımı Türk filmidir.
Ragıp Yılmaz Atadeniz, Türk film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) başkanlığını yürüttü.
Acı Hatıralar Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1977 yılında, Türkiye ve İran'da çekilmiş Türk filmidir. Filmin başrolleri; Emel Sayın, İreç Kadiri, Sadri Alışık ve Ünsal Emre'dir.
Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.
Sürtük 1942 yılında çekilen Adolf Körner'ın yönetmenliğini yaptığı Türk dram filmi. Filmde, Zehra Yumsel, Halide Pişkin, Avni Dilligil gibi oyuncular oynamıştır. Türk sinemasının büyük oyuncularından birisi olarak gösterilen Hulusi Kentmen'in oynadığı ilk sinema filmidir. Film, Bernard Show'un oyunundan uyarlanmıştır.
Afilli Delikanlılar, Orhan Aksoy'un yönettiği 1964 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde İzzet Günay ve Sadri Alışık oynamıştır.