İçeriğe atla

Çingeneler Zamanı

Çingeneler Zamanı
Дом за вешање
Film afişi.
YönetmenEmir Kusturica
Görüntü yönetmeniVilko Filač
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i21 Aralık 1988 (1988-12-21)
Süre142 dakika
ÜlkeYugoslavya
DilÇingenece
Sırpça
Resmî sitesi

Çingeneler Zamanı (Sırpça özgün adıyla Дом за вешање, Dom za vešanje), yönetmenliğini Emir Kusturica'nın yaptığı 1988 yapımı Yugoslav filmi. Kusturica'nın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen yapıt, aynı zamanda tamamı Çingenece çekilen ilk sinema filmidir.

Film, telekinezik güçlere sahip olan Perhan adında bir Çingene'nin, genç yaşta Yugoslavya'nın küçük bir köyünden çıkıp Milano'da bir suç şebekesine dahil oluşunu, Azra ile yaşadığı aşk ve kız kardeşi Danira'ya uzun süre sonra tekrar kavuşmak için gösterdiği çabalar etrafında anlatır.

Film, 1989 Cannes Film Festivali'nde Emir Kusturica'ya En İyi Yönetmen Ödülünü kazandırdı. Film ayrıca Altın Palmiye'ye de aday gösterildi.

Filmin naif konusundan ziyade yönetmenin filmde kullandığı gerçeküstü sahneler ve hikâyeye ustaca işlenmiş sembolik anlatım filmi farklı konuma taşıyarak yönetmenine dünya çapında ün kazandırdı.

Filmi farklı kılan en önemli konulardan birisi de rol alan oyuncuların profesyonel olmamalarıdır. Başrol oyuncusu Davor Dujmović 1999 yılında intihar etmiştir. Davor'un oynadığı rolün metaforik etkilerinin naif kişiliği üzerinde baskı yaratarak kendisini intihara sürüklediği yönünde düşünceler bulunmaktadır.

Filmin müziklerini Goran Bregović bestelemiştir.

Oyuncular

  • Davor Dujmović - Perhan
  • Bora Todorović - Ahmed
  • Ljubica Adzović - Hatiđa (Büyük anne)
  • Husnija Hasimović - Merđan (Dayı)
  • Sinolićka Trpkova - Azra (Kız arkadaş)
  • Zabit Memedov - Zabit (Komşu)
  • Elvira Sali - Danira (Kardeş)
  • Suada Karisik - Đamila
  • Sedrije Halim - Ruza, Azra'nın annesi

Müzikler

  • "Ederlezi (Scena Durdevdana Na Rijeci)" - Goran Bregović
  • "Scena Pojavljivanja majke" - Goran Bregović
  • "Scena perhanove pogibije" - Goran Bregović
  • "Kustino Oro" - Goran Bregović
  • "Borino Oro" - Goran Bregović
  • "Glavna Tema" - Goran Bregović
  • "Tango" - Goran Bregović
  • "Pjesma" - Goran Bregović
  • "Talijanska" - Goran Bregović
  • "Ederlezi" - Goran Bregović

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg</span> Amerikalı film yönetmeni

Steven Allan Spielberg, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisine göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara, üç önemli döneme damga vuran, uluslararası arenada popüler olup büyük gişe başarısı kazanan Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur. Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik ögeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. II. Dünya Savaşı konusu filmografisinde önemli bir yer tutmaktadır. Spielberg filmleri birçok kez Oscar'la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için çoğunlukla John Williams'ı tercih eden yönetmen, Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla sık sık çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Goran Bregović</span>

Goran Bregović,, Bosnalı Sırp-Hırvat besteci, gitarist ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

Raj Kapoor, Hint sinema oyuncusu ve yönetmeni. Bollywood'un en gözde sanatçılarındandır. Tanınmış sinema ve tiyatro sanatçısı Prithviraj Kapoor'un dört çocuğunun en büyüğüdür. Kardeşlerinden ikisi de oyunculuk yapmıştır. Türkiye'de özellikle Avare (1951) filmiyle tanınmıştır.

<i>Babil</i> (film)

Babil, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu tarafından yönetilen 2006 filmi. Senaryo yazarı, 'Paramparça Aşklar Köpekler (2000) ve '21 Gram (2003), filmlerin de, yine yönetmen Iñárritu ile birlikte çalışan senarist, Guillermo Arriaga. Başlıca rolleri,Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Kôji Yakusho paylaşır. Üç ayrı kıtada, dört farklı konuyu birbirine bağlayan filmin ana teması, iletişimsizlik. ABD, Meksika ortak yapımı filmin türü Dram. Altın küre, 2006 Cannes film festivali ve Palm Springs Uluslararası film festivalinde birçok ödüller alan film, 79. Akademi Ödüllerinde de yedi dalda adaydır

Davor Dujmović, Saraybosnalı oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Guy Ritchie</span> İngiliz senaryo yazarı ve film yönetmeni

Guy Ritchie, İngiliz senaryo yazarı ve film yönetmeni.

<i>Kara Kedi, Ak Kedi</i> Emir Kusturicanın yönettiği 1998 yapımı romantik komedi filmi

Kara Kedi, Ak Kedi, Emir Kusturica'nın yönettiği 1998 yapımı romantik komedi filmidir. Emir Kusturica'ya Venedik Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandırmıştır.

<i>Sırlar ve Yalanlar</i>

Sırlar ve Yalanlar, 1996 Büyük Britanya yapımı Mike Leigh filmidir. Başrollerinde Brenda Blethyn ile Marianne Jean-Baptiste'in oynadığı film, başarılı bir Afrikalı-Britanyalı olan Hortense Cumberbatch'in ailesinin tarihini araştırdığında annesinin işçi sınıfından beyaz bir kadın olan Cynthia Rose Purley olduğunu öğrenmesiyle yaşananları anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Guillermo del Toro</span>

Guillermo del Toro Gómez, Meksikalı film yönetmeni. Oscar ödüllü Pan'ın Labirenti (2006) ve Suyun Sesi (2017) filmleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Madsen</span> Danimarka asıllı Amerikalı yapımcı ve aktör

Michael Søren Madsen, Amerikalı aktör, yapımcı, yönetmen, yazar, şair ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Matt Dillon</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Matthew Raymond "Matt" Dillon, Akademi Ödülü, Altın Küre ve BAFTA adayı ve SAG ödüllü Amerikalı oyuncu, yönetmen ve senarist. 70'lerde başlayan kariyeri, 80'lerde gençlerin idolü olmasıyla devam etti. Çarpışma filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<i>The Innocents</i> (film)

The Innocents, Henry James'in Yürek Burgusu adlı novellasından yola çıkılarak sinemaya uyarlanmış, başrolde Deborah Kerr'in oynadığı 1961 yapımı bir Jack Clayton filmidir.

<i>Aklı Havada</i>

Up in the Air 2009 yapımı Amerikan filmi. Yönetmenliğini Jason Reitman, sernaryo yazarlığını Reitman ve Sheldon Turner yapmıştır. Walter Kirn'ün 2001 yılında yayınlanan Up in the Air isimli romanından uyarlanmıştır. George Clooney, Vera Farmiga ve Anna Kendrick'in rol aldığı film 67. Altın Küre Ödüllerinde En İyi Film: Drama kategorisi de dahil olmak üzere altı (6) ödüle aday gösterilmiştir ve o yıl en fazla ödüle aday gösterilen sinema filmi olmuştur.

12 Temmuz 1948 tarihinde Mrdjenovac, Sırbistan'da doğan Sırp oyun yazarı, senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni olarak isim yapmıştır. "Belgrad Tiyatro, Film, Radyo ve Televizyon Akademisi"nden 1973 yılında mezun oldu. Belgrad TV'de dramaturg olarak 1978 yılına kadar çalıştı. 1986-1988 yılları arasında Dram Fakültesinde hocalık yaptı. 1998 yılından bu yana, Belgrad'da bulunan Zvezdara Tiyatrosu'nun sanat yönetmenidir. Ayrıca, Portekiz'de Lizbon kentinde Sırbistan Büyükelçisi olarak görev yaptı. Sırp Bilim ve Sanat Akademisi üyesidir. Oyunları 21 dile çevrilmiştir. Türkçeye çevrilmiş, Profesyonel, Buluşma Yeri, İntiharın Genel Provası ve Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı dört oyunu bulunmaktadır. Bu oyunlardan, İntiharın Genel Provası, 2009 \ 2010 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenmiştir. Profesyonel adlı oyunu ise yine, 2009 \ 2010 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu'nca oynanmıştır. Buluşma Yeri adlı oyununun, 2010 \ 2011 sezonunda, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenmesi ile, Duşan Kovacevic İstanbul sahnelerinde, eş zamanlı olarak üç ayrı oyun ile seyirci karşısına çıkmıştır. Oyunların üçü de, sergilendiği dönemde büyük başarı kazanmıştır. Dar Ayakkabıyla Yaşamak oyunu ise 2013 \ 2014 sezonunda Ankara Sanat Tiyatrosu'nca seyirci ile buluşturulmuştur. Ayrıca bir sinema yönetmeni olan Duşan Kovacevic, 2002 yapımı, Profesionalac adlı filmi ile, 2004 yılında, 23. Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne katılmıştır. Profesionalac adlı filmi ile "Uluslararası İstanbul Film Festivali Jüri Özel Ödülü"ne sahip olmuştur. Film, daha sonra Montreal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo Ödülü" sahibi olmuştur. Senaryo yazarı olarak çalıştığı filmler arasında, Emir Kusturica'nın 1995 yapımı Yeraltı filmi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ederlezi</span> Balkanlardaki Çingene azınlığa ait halk şarkısı

Ederlezi, Balkanlardaki Çingene azınlığa ait, popüler bir halk şarkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

All the Invisible Children, 2005 yapımı çocukluk ve istismar temalı bir antoloji filmi. Her biri farklı bir çocuğa odaklanan yedi kısa filmden oluşan bir koleksiyondur. Her filmin ortalama 16 dakika olduğu yapımın toplam süresi 116 dakikadır. Prömiyeri 1 Eylül 2005'te Venedik Film Festivali'nde yapıldı.