İçeriğe atla

Çin başbakanı

Çin Halk Cumhuriyetçi Başbakanı
中华人民共和国国务院总理
Çin başbakanı
Görevdeki
Li Çiang

11 Mart 2023 tarihinden beri
ÜyelikÇin Komünist Partisi Merkez Komitesi
Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi
Çin Komünist Partisi Ulusal Güvenlik Komisyonu
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi
Resmî ikametZhongnanhai
AtayanDevlet Başkanı
Görev süresi5 yıl
Açılışı yapanZhou Enlai
Websitesienglish.www.gov.cn

Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı, hükûmetin başı olan ve kamu hizmetinde en yüksek rütbeye sahip olan Çin Devlet Konseyinin lideridir.

Başbakan, Devlet başkanı'nın aday gösterilmesi üzerine Ulusal Halk Kongresi tarafından onaylanmaktadır. Ayrıca başbakan Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesinin daimi üyesidir.

Yetki ve görevleri

Başbakan, ulusal ekonomi, sosyal kalkınma ve devlet bütçesini planlama ve uygulama gibi sivil bürokrasi çalışmalarını yönetmekle sorumludur.[1] Çeşitli bakanlıkların, bölümlerin, komisyonların ve yasal kurumların denetlenmesini ve adaylarının Ulusal Halk Kongresi, Devlet Meclisleri ve bakanlık ofislerine duyurulmasını da içermektedir.

Başbakanlar

Kaynakça

  1. ^ "Constitution Of The People's Republic Of China". People's Daily Online. 22 Mart 2004. 11 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Sutherland</span>

Donald McNichol Sutherland, Kanadalı aktör. Mühendislik ve drama dallarında yükseköğrenim görmüştür. Ülkesinin en üretken, çok yönlü ve itibarlı oyuncularından biri olarak kabul görür ve birçok eleştirmen tarafından Oscar adaylığı olmayan en iyi oyunculardan biri olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin yasama organı

Ulusal Halk Kongresi, Çin'de (ÇHC) en yüksek devlet kurumu ve yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi</span> Çin Komünist Partisinin her beş yılda bir toplanan parti kongresi

Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi yaklaşık her beş yılda bir toplanan bir parti kongresidir.

<span class="mw-page-title-main">Li Keçiang</span> Çin Halk Cumhuriyeti 7. Başbakanı

Li Keçiang ya da Li Keqiang, Çin eski Premier'i (Başbakan) ve Çin Devlet Konseyi parti sekreteriydi. Ülkenin en yüksek karar organı olan Politbüro Daimi Komitesi'nin ikinci sıradaki üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu</span>

Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu, Ulusal Halk Kongresi’nin 178 üyeli bir organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Halk Savcılığı</span> Çin yargı sisteminde ulusal düzeyde yüksek sorumluluğu bulunan ve hem soruşturma hem de kovuşturma yetkisi olan savcılık

Yüksek Halk Savcılığı, 27 Eylül 1954 tarihinde kurulan, Çin'de geçerli olan Çin yargı sistemine göre ulusal düzeyde yüksek sorumluluğu bulunan ve hem soruşturma hem de kovuşturma yetkisine sahip savcılık. Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Hong Kong, Makao gibi özel idarî bölgelerde eski sömürgeleri olan Portekiz geleneklerini içeren ayrı yasal sistemleri bulunmaktadır ve bu bölgeler Yüksek Halk Savcılığı yetkisi dışındadır. Merkez binası Pekin'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Cumhuriyeti tarihi</span>

Çin Halk Cumhuriyeti tarihi, 1 Ekim 1949 tarihinde Çin İç Savaşı'nın Çin Komünist Partisi tarafından kazanılmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilan edilmesiyle itibaren başlamaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti birkaç on yıl boyunca "Çin" ile eşanlamlıydı, ancak Çin Cumhuriyeti'ni ve öncesinde binlerce yıllık imparatorluk hanedanlıkları tarafından yönetilen Çin anakarasını yöneten son siyasi varlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllüler Marşı</span>

Gönüllüler Marşı, Çin'in ulusal marşıdır. Sözleri Tian Han tarafından yazıldı, melodisi ise Nie Er tarafından bestelendi. Bu şarkı 27 Eylül 1949 tarihinde Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı ulusal komitesinin ilk toplantısında Halk Cumhuriyeti'nin geçici ulusal marşı olarak seçildi. Aynı günde ulusal bayrak ile arma seçildi ve Pekin ülkenin başkenti olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi</span>

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Ulusal Halk Kongresi'nin 175 üyelik bir komitesidir. Anayasal olarak yasaların Ulusal Halk Kongresi tarafından belirlenen sınırlar dahilinde değiştirme yetkisine sahiptir ve bu nedenle de fiili bir yasama organı görevi görmektedir. Komitenin başkanı, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı'nın ardından siyasi sıralamada geleneksel olarak üçüncü sırada yer almaktadır. Günümüzdeki başkanı ise Li Çanşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çin devlet başkanı</span> Çinin devlet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Çin'in en yüksek siyasi makamıdır. 1982 Çin Anayasası'nın 62. maddesinin düzenlediği esaslara göre, Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumunun önerdiği aday seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de siyaset</span> çinde siyaset

Çin Halk Cumhuriyeti'nde siyaset, tek bir partinin yönettiği yarı başkanlık sosyalist cumhuriyetin çerçevesinde yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'nde devlet gücü; Komünist Partisi, Merkezi Halk Hükümeti ve bunun eyalet seviyesinde ve yerel seviyedeki temsili aracılığıyla uygulanır. Çin Komünist Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti halkı arasında yer alan iç anlaşmazlıkları yönetmek ve izlemek için Dahili Referans kullanır. Sosyalist devletin yüce liderliğine Batı etkilerinin meydan okumasını önlemek amacıyla Şi-Li Yönetimi, Çin'deki ideolojik alan üzerinde daha sıkı kontroller uygulayan Dokuz Numaralı Belge'yi Çin Komünist Partisi üyeleri arasında dağıttırdı.

<span class="mw-page-title-main">Çin Uyrukluk Kanunu</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Uyrukluk Kanunu, Çin Halk Cumhuriyeti'nde uyrukluğu düzenler. Çin uyrukluğu genellikle doğum yoluyla ya da telsik yoluyla alınır.

<span class="mw-page-title-main">Li Peng</span>

Li Peng Çinli siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Öncü Parti</span> Moritanyada bir siyasi parti

Ulusal Öncü Parti, Moritanya'da yasadışı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Moritanya bölgesel şubesidir.

Wan Li, Çinli siyasetçi ve devrimci. Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki uzun idari kariyeri boyunca, art arda başbakan yardımcısı, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı ve Çin Komünist Partisi Sekreterliği ve Politbüro üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Savunma Bakanlığı (Çin)</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Bakanlığı, Çin'de ulusal savunma politikalarından sorumlu bakanlıktır. İlk olarak 1949 yılında Merkezi Halk Hükûmeti bünyesinde kurulmuş olup 28 Eylül 1954 tarihinde günümüz adını almıştır. Bakanlık, Pekin'in Haidian semtinde 1 Ağustos Binası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin hükûmeti</span>

Çin hükûmeti, Çin'i yöneten kuruluştur. Çin Halk Cumhuriyeti hükûmeti, iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin politikalarını halk kongreleri aracılığıyla yürürlüğe koyduğu üniter Marksist-Leninist devletin parametreleri dahilinde bir halk kongresi sistemine dayanmaktadır. Bu sistem, yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nin anayasal olarak "devletin en yüksek iktidar organı" olarak kutsal sayıldığı birleşik devlet iktidarı ilkesine dayanmaktadır. Çin'in siyasi sisteminde kuvvetler ayrılığı bulunmadığından, yasama organı tarafından temsil edilen tek bir hükûmet kolu bulunmaktadır. Çin Komünist Partisi, Ulusal Halk Kongresi aracılığıyla Yüksek Halk Mahkemesi'nden Çin devlet başkanına kadar tüm devlet organlarının Ulusal Halk Kongresi tarafından seçilmesini, ona karşı sorumlu olmasını ve kendilerine Ulusal Halk Kongresi tarafından verilen yetkilerden ayrı yetkilere sahip olmamasını gerektiren birleşik bir liderliği hayata geçirir. Çin Komünist Partisi, tüm devlet organlarındaki atamaları Ulusal Halk Kongresi'ndeki üçte iki çoğunlukla kontrol eder. Geri kalan sandalyeler, bağımsız delegeler ve muhalif olmayan ve Çin Komünist Partisi'ni destekleyen sekiz küçük siyasi parti tarafından tutulmaktadır. Tüm hükûmet organları ve devlete ait işletmelerin, bu kurumlarda karar alma sürecine liderlik eden dahili ÇKP komiteleri bulunmaktadır.