İçeriğe atla

Çin Yeni Yılı

Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında bir sokak pazarı
Manchester'da Çin Yeni Yılı

Çin Yeni Yılı (Çince (basitleştirilmiş): 春节; Çince (geleneksel): 春節; pinyin: Chūn jié), geleneksel Çin ay-güneş takviminin başında kutlanan önemli bir Çin festivalidir. Kutlamalar geleneksel olarak ilk günün önceki akşamından ilk ayın 15. günündeki Fener Festivali'ne kadar sürmektedir. Yeni yılın ilk günü 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni aya düşmektedir.[1]

Yeni Yıl Festivali asırlık bir geçmişe sahiptir ve çeşitli mitler ve geleneklerin önem kazanmıştır. Geleneksel olarak festival tanrıların yanı sıra ataların da onurlandırıldığı zamandır.[2] Çin Yeni Yılı Çin anakarası, Hong Kong,[3] Makao, Tayvan, Singapur,[4] Tayland, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Mauritius,[5] ve Filipinler[6][7] gibi önemli Çinli nüfusun bulunduğu ülke ve bölgelerde kutlanılır. Çin Yeni Yılı Çinliler tarafından önemli bir tatil olarak kabul edilir ve coğrafi komşularının aysal yeni yıl kutlamalarına önemli bir etkisi olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Çok nadir olarak 2033 yılında 21 Şubat'a denk düşecektir – Helmer Aslaksen, "The Mathematics of the Chinese Calendar" 4 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Chinese New Year". History. 2 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  3. ^ Events & Festivals 7 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hong Kong Tourism Board. 28 Nisan 2016 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ "Chinese New Year 2011". YourSingapore.com. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  5. ^ "Festivals, Cultural Events and Public Holidays in Mauritius". Mauritius Tourism Authority. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  6. ^ "Philippines adds Chinese New Year to holidays – Yahoo! News Philippines". Ph.news.yahoo.com. 2 Aralık 2011. 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  7. ^  Updated 3 December 2011 – 12:00 am (1 Ekim 2013). "List of nationwide holidays for 2014 | The Official Gazette". gov.ph. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çin karakterleri</span>

Çin karakterleri veya Çin harfleri, günümüzde Çince, Japonca ve nadiren Korecenin yazılmasında kullanılan simgesel grafikler ya da logogramlardır. Bunlara Mandarin Çincesinde hànzì, Japoncada kanji, Korecede hanja ya da hanmun, Vietnamcada ise hán tự ya da chữ nho adı verilir.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

Çin dilleri ya da Çin dil ailesi, Çin'de yaşayan Hanların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Çince isimler, Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Çin diasporası tarafından kullanılan adlardır. Çoğunlukla Çinliler tarafından kullanılır, ancak bazen Kore ve Vietnam'da da Çince isimler kullanılır.

<i>Elveda Cariyem</i>

Elveda Cariyem, Chen Kaige'nın yönettiği 1993 yapımı Çin dramatik filmi. Çin film yönetmenlerini dünyanın dikkatine getiren Beşinci Kuşak hareketinin ana yapıtlarından biridir. Yaşamak ve Mavi Uçurtma gibi diğer Beşinci Kuşak filmlerine benzer şekilde Elveda Cariyem, 20. yüzyılın ortası Çin'deki siyasi kargaşanın bireyler, aileler ve gruplar üzerindeki etkisini inceler. Bu bağlamda etkilenenler bir Pekin operası grubunun iki erkek üyesi ve bunların arasına giren kadın.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yurtsever Katolik Derneği</span>

Çin Yurtsever Katolik Derneği, Çin anakarasındaki Katoliklerin üzerinde devlet gözetimini yerine getirme amacıyla 1957 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurduğu bir örgüt. 29 Temmuz 1958 tarihinde yayımladığı Ad Apostolorum principis başlıklı ensiklikasında Papa XII. Pius, derneğin tutumunu ve faaliyetlerini kınadı ve dernek tarafından seçilen yeni piskoposların vakfedilmesine katılan piskoposları aforoz etti. Dernekte etkili olan bireylerin resmen görevlendirilmemiş ve bazen vaftiz edilmemiş papazlardan oluşmasına rağmen Papa XVI. Benedictus, bunları "piskoposların atanması dahil olmak üzere önemli kilise sorularına ilişkin kontrol ve karar alan" bireyler olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Mandopop</span> Mandarin pop müziği

Mandopop, "Mandarin pop music" öbeğinin kısaltmasıdır; Mandarin Çincesinde söylenen popüler müziği tanımlar. C-pop 'un bir alt kategorisidir. İlk kez Şanghay'da ortaya çıktı; daha sonra Hong Kong, Taipei ve Pekin, Mandopop müzik endüstrisinin önemli merkezleri haline gelmiştir. Çin anakarası, Makao, Hong Kong, Tayvan, Malezya ve Singapur; Mandopop müziğinin en çok dinlendiği yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dim sum</span>

Dim sum, Çin mutfağında et, balık ve kabuklulardan oluşan bir menüdür. Önemli bir kahvaltı ve öğle yemeği olup yemekle birlikte çay içilir. Kanton geleneğinde sonsuz bardak çaya ve dim suma sahip olma geleneği Kantoncada dilinde çay içmek anlamına gelen yum cha (飲茶) olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fener Festivali</span>

Fener Festivali, Çin ay-güneş takviminde ilk ayın 15. gününde kutlanan bir Çin festivalidir. Genellikle, Gregoryen takvime göre Şubat veya Mart ayı başında, geleneksel Çin Yeni Yılı kutlamalarının son gününe denk gelmektedir. İlk olarak Batı Han Hanedanı'nın başlarında, büyük önem taşıyan bir festival haline gelmiştir. Fener Festivali sırasında çocuklar geceleri kâğıt fenerler taşır ve fenerlerdeki bilmeceleri çözmeye çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Airlines</span> Hong Kong merkezli bir havayolu şirketi

Hong Kong Airlines Ltd, Hong Kong merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 2006 yılında kurulmuş olup HNA Group'un yan kuruluşudur. Merkezi Hong Kong'un Islands semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qingming Festivali</span>

Qingming Festivali, Han Çinlileri ve Malezya ve Singapur'da chittyler tarafından kutlanan geleneksel bir Çin festivalidir. Geleneksel Çin ay-güneş takviminin beşinci güneş döneminin ilk gününde denk gelmektedir. Bu, Bahara ekinoksundan sonraki 15. günde, belirli bir yılda 4 veya 5 Nisan tarihlerinde gerçekleşmesini sağlar. Qingming Festivali'nde, Çin aileleri mezarlıklarını temizlemek, atalarına dua etmek ve ritüel tekliflerde bulunmak için atalarının mezarlarını ziyaret eder. Geleneksel yiyecekler ikram edilir ve tütsü ve kağıt yakılır. Festival, birinin Çin kültüründeki atalarına geleneksel saygılarını sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Polonya ilişkileri</span>

Çin-Polonya ilişkileri, Çin ile Polonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Polonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır. ÇHC'nin Varşova'da bir büyükelçiliği ve Gdańsk'ta bir başkonsolosluğu, Polonya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Çengdu, Guangzhou ve Hong Kong şehirlerinde başkonsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Fei Xiaotong</span>

Fei Xiaotong veya Fei Hsiao-tung, Çinli sosyolog ve insanbilimci.

Lingnan kültürü veya Kanton kültürü, Lingnan bölgesinin Çin kültürünü ifade eder: ikiz Guangdong ve Guangxi eyaletlerinin isimleri sırasıyla "doğu genişliği" ve "batı genişliği" anlamındadır. Kesin konuşmak gerekirse "Lingnan kültürü" terimi iki tanımlodor:

  1. Saf coğrafi koşullar terimi Kantonca kültürü aynı zamanda kültürleri sadece içerir Hakkas, Teochews, Taishanese, Hainanese ve bu gibi non-Han grupları Zhuangs, Tanka veya She Lingnan bölgesinde.
  2. Daha tipik olarak, yalnızca Guangdong ve Guangxi'deki tarihsel olarak baskın kültürel-dilsel güç olan Kanton kültürüne atıfta bulunmak için kullanılır.

Ch'ien Mu veya Qian Mu, Çinli tarihçi, filozof ve yazardır. 20. yüzyıl Çin'inin en büyük tarihçilerinden ve filozoflarından biri olarak kabul edilir. Ch'ien, Lü Simian, Chen Yinke ve Chen Yuan ile birlikte Modern Çin'in "En Büyük Dört Tarihçisi" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon festivalleri</span>

Japon festivalleri, Japonya'da genellikle dans ve müzikle kutlanan geleneksel festivallerdir. Pek çok festivalin kökleri geleneksel Çin festivallerine dayanmaktadır, ancak aynı adı ve tarihi paylaşmalarına rağmen orijinal biçimlerine çok az benzerlik gösterecek şekilde zaman içinde kapsamlı değişikliklere uğramıştır. Belirli bir prefektörlüğün dışında çoğunlukla bilinmeyen çeşitli yerel festivaller de bulunmaktadır.