İçeriğe atla

Çin Ulusal Uzay İdaresi

Çin Ulusal Uzay İdaresi
CNSA
'Çince国家航天局'
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi22 Nisan 1993
AdresPekin, Çin
Yıllık bütçeUS$500 milyon (resmi); US$1.3 milyar (Euroconsult)[1]
Yönetici(ler)
  • Zhang Kejian, Başkan
  • Xu Zhanbin, Başkan Yardımcısı
  • Li Guoping, Başmühendis
  • Xu Hongliang, Genel Sekreter
Web sitesiwww.cnsa.gov.cn

Çin Ulusal Uzay İdaresi [ İngilizce: China National Space Administration (CNSA), Çince: ; pinyin: Guó Jiā Háng Tiān Jú], Çin'in ulusal uzay programından sorumlu olan uzay ajansıdır.[2] Uzay aktivitelerinin planlanması ve geliştirilmesinden sorumludur. CNSA ve Çin Havacılık Şirketi (CASC), Çin Havacılık ve Uzay Sanayi Bakanlığı tarafından düzenlenen uzay araştırmalarını geliştirme projelerini hayata geçirmekten sorumlu otoriteler kabul edilirler.

Uzay yolcuları

2012 itibarıyla 8 Çinli astronot uzay yolculuğu yapmıştır:

Bölümler

CNSA altında dört bölüm vardır, bunlar:

  • Genel Planlama Bölümü
  • Sistem Mühendisliği Bölümü
  • Bilim, Teknoloji ve Kalite Kontrol Bölümü
  • Dışişleri Bölümü

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki 11. fakülte olarak kurulmuştur. Bünyesinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, iklim bilimi ve meteoroloji mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde bulunur. Geçmişi 1941 yılında makine fakültesinde bir alt dal olarak "tayyare mühendisliği"nin kurulmasına dayanır. Fakülte olarak 1983 yılında kurulmuştur.

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları
<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Görev kontrol merkezi</span>

Görev kontrol merkezi, (GKM), uzay uçuşlarını, genellikle kalkış noktasından inişe veya görevin sonuna kadar yöneten bir birimdir. Bu birimler genelde ya ulusal havacılık ve uzay kurumlarına ya da büyük havacılık şirketlerine bağlıdır. Görev kontrol merkezi, uzay aracı operasyonlarının yer bölümünün bir parçasıdır. Uçuş denetleyicileri ve diğer destek personeli, görev telemetri verileri ile tüm yönelimleri izler ve kara istasyonlarını kullanarak araca komutlar gönderir. Görevleri bir GKM'den destekleyen personel, durum kontrol sistemi, güç sistemi, itki sistemi, termal sistemler, durum dinamikleri, yörünge operasyonları ve diğer alt sistem disiplinlerinin temsilcilerini içerebilir. Bu görevler için eğitim çoğunlukla, uçuş denetimcilerinin sorumluluğundadır ve özgün biçimde GKM'de kapsamlı provaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiang</span>

Liu Xiang eski Çinli 110 metre engelli koşu atlet. Liu'nun kariyerinde Olimpiyat ve dünya şampiyonluğu bulunmaktadır. 2004 Atina'da kazandığı Olimpiyat madalyası Çin'in erkekler atletizmde kazandığı ilk altın madalya olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Liu Qibao</span>

Liu Qibao, Çinli politikacı. Çin Komünist Partisi Politbürosu üyesi ve Çin Komünist Partisi Propaganda Bölümü'nün başkanıdır. Bu görevinden önce partisinin Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi ve Sichuan ili başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou (uzay aracı)</span>

Shenzhou Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilip işletilen ve Çin'in insanlı uzay uçuşu programında kullanılan bir uzay aracıdır. Adı çeşitli şekillerde "İlâhi Gemi", "Tanrı'nın İlâhi Gemisi", "Sihirli Gemi" veya benzer olarak tercüme ile ve aynı zamanda Çin için bir antik adlandırmayla eşsesli olarak "İlâhi Devlet" anlamına gelir. Tasarımı, Rus Soyuz uzay aracına benzer, ancak boyut açısından daha büyüktür ve bu doğrudan Soyuz uzay aracı ailesi ile ilgili değildir. İlk fırlatılışı 19 Kasım 1999 tarihinde yapıldı ve ilk insanlı fırlatma 15 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirildi. 2005 yılının Mart ayında, bir asteroid uzay aracının onuruna "8256 Shenzhou" adıyla adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu</span>

İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu (IAIO) İran'ın askerî havacılık endüstrisini planlama, kontrol etme ve yönetme amacıyla 1966 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Uzay Ajansı</span> İtalya devlet kurumu

İtalya Uzay Ajansı İtalya'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 1988 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajans, Milli Eğitim Bakanlığı Üniversiteler ve Araştırma Bakanlığı (MIUR) kapsamında faaliyet göstererek, havacılık araştırmaları ve teknolojisi alanında çalışmalar yapan çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla iş birliği yapar. Ayrıca İtalya Cumhurbaşkanı ve İtalya Bakanlar Konseyi ile iş birliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou programı</span> Çinin insanlı uzay uçuş programı

Shenzhou programı, Çin'in bir insanlı uzay uçuş programıdır. Program kapsamında 15 Ekim 2003 tarihinde ilk Çin vatandaşı Yang Liwei Dünya yörüngesine çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 2</span>

Chang'e 2, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Ay uzay sondasıdır. Çin Ay Keşif Programı'nın ilk aşamasının bir parçası olup 2007'de fırlatılan Chang'e 1'in devamıdır. Chang'e 2'nin tasarımında Chang'e 1 ile benzerlik göstermesine karşın, daha gelişmiş bir yerleşik kamera da dahil olmak üzere bazı teknik yenilikler yer almaktadır.

Yinghuo-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Mars uzay sondasıdır. Baykonur Uzay Üssü'nden 8 Kasım 2011 tarihinde Rus Fobos-Grunt sondası ile birlikte fırlatılmış olup CNSA tarafından Mars'ın yüzeyini, atmosferi, iyonosferini ve manyetik alanını inceleyerek yaklaşık iki yıl yörüngede kalmasını amaçlanmaktaydı. Ancak fırlatma işleminden kısa bir süre sonra, Fobos-Grunt'un Dünya yörüngesinden ayrılabilmesi için gerçekleşmesi gereken iki yanma gerçekleşmedi ve her iki sonda da yörüngede dolaştı. 17 Kasım 2011 tarihinde Çin devlet medyası Yinghuo-1'in kayıp olduğunu açıkladı. Yinghuo-1 ve Fobos-Grunt, bir süre yörüngede kaldıktan sonra, 15 Ocak 2012'de atmosfere giriş yaptılar ve sonunda Pasifik Okyanusu'nun üzerinde parçalara ayrıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Ulusal Havalimanı</span>

Minsk Ulusal Havalimanı, Belarus'ta bulunan bir uluslararası havalimanıdır. Başkent Minsk'in 42 km doğusunda bulunur. Havalimanı, Beyaz Rus bayrak taşıyıcı Belavia ve kargo taşıyıcı TransAVIAexport Airlines, Genex ve Rubystar Airways'in havayolu bağlantı merkezidir.

Çin kadın millî yedili ragbi takımı, Çin'i yedili ragbi uluslararası maçlarında temsil eden ulusal takımdır. Şu anda Asya kadınlar yedili ragbi şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tianwen-1</span>

Tianwen-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Mars'a robotik bir uzay aracı göndermek için gezegenler arası bir görev olup, bir yörünge aracı, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur. Toplam kütlesi yaklaşık beş ton olan uzay aracı, Mars'a fırlatılan en ağır sondalardan biridir ve 13 bilimsel alet, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Vang Yaping</span> Çinli pilot ve astronot

Vang Yaping, Çinli astronot.