İçeriğe atla

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı
中国人民政治协商会议
KısaltmaÇHSDK
Kuruluş21 Eylül 1949
TürSiyasi danışma organı
Konum
BaşkanVang Huning
Genel sekreterVang Dongfeng
Resmî sitecppcc.gov.cn
Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) (Çince: 中国人民政治协商会议; pinyin: Zhōngguó Rénmín Zhèngzhì Xiéshāng Huìyì), Çin'in bir siyasi danışma organıdır. Konferans, yasal olarak izin verilen sekiz siyasi partiden ve diğer kuruluşlardan delegelerin yanı sıra bağımsız üyelerden oluşmaktadır. Çeşitli tarafların temsil oranı, taraflar arasında müzakere edilen yerleşik sözleşme ile belirlenir. CPPCC, Birleşik Ön Çalışma Dairesi tarafından dolaylı olarak yönetilir.[1][2]

Uygulamada, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın rolü bir danışma üst meclisine yakındır. Konferansın en büyük ve baskın partisi, sandalyelerin yaklaşık üçte ikisine sahip olan Çin Komünist Partisi'dir. Diğer üyeler ÇKP ile müttefik olan Birleşik Cephe partilerinden ve hiçbir partiye üye olmayan bağımsız adaylardan seçilir. Konferansın, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki devlet dairesine kıyasla daha temsilci olması ve daha geniş bir yelpazeden oluşması amaçlanmaktadır.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi, Ulusal Halk Kongresi'nin genel oturumlarıyla aynı zamanda yıllık olarak toplanır. Hem ÇHSDK Ulusal Komitesi hem de UHK genel oturumlarına genellikle "Ulusal Lianghui" (İki Oturum) denir ve ulusal düzeyde önemli siyasi kararlar alırlar.

ÇHSDK'nin örgüt hiyerarşisinde Ulusal Komite ve bölgesel komiteler bulunmaktadır. ÇHSDK'nin bölgesel komiteleri arasında eyalet, il ve ilçe düzeyi bölümler yer almaktadır. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Şartı'nın 19. maddesine göre, Ulusal Komite ile bölgesel komiteler arasındaki ilişki, üst düzey bölgesel komiteler ve alt düzey komiteler arasındaki ilişkiler de dahil olmak üzere bir rehberlik ilişkisidir ve doğrudan bir liderlik bulunmamaktadır. Her düzeydeki işletme bütçeleri, bölgenin mali idareleri tarafından bağımsız olarak yönetilir ve böylece Ulusal Komite ve tüm bölgesel komiteler ayrı ayrı tüzel kişilikler haline gelir. Bununla birlikte, her düzeyde Birleşik Ön Çalışma Dairesi aracılığıyla dolaylı bir liderlik vardır.[3][4]

ÇHSDK'deki 2,158 üyeden oluşan siyasi danışmanların oluşumu ulusal hedeflere ve önceliklere göre değişmektedir. Daha önce gayrimenkul, devlet şirketleri ve diğer önemli şirketlerin üst düzey figürlerin hakim olduğu 2018 ÇHSDK, öncelikli olarak Çin'in gelişen teknoloji sektöründen bireylerden oluşmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Joske, Alex (9 Haziran 2020). "The party speaks for you: Foreign interference and the Chinese Communist Party's united front system". Australian Strategic Policy Institute. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  2. ^ "The United Front in Communist China" (PDF). Central Intelligence Agency. Mayıs 1957. 23 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  3. ^ Bowe, Alexander (24 Ağustos 2018). "China's Overseas United Front Work: Background and Implications for the United States" (PDF). United States-China Economic and Security Review Commission. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  4. ^ Dotson, John (29 Mayıs 2020). "Themes from the CPPCC Signal the End of Hong Kong Autonomy—and the Effective End of the "One Country, Two Systems" Framework". Jamestown Vakfı. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  5. ^ "Tech entrepreneurs dominate as China's political advisers in IT push". South China Morning Post. 4 Mart 2018. 5 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi</span> milliyetçi-sosyalist öğretiye dayalı Arap siyasi partisi

Arap Sosyalist Baas Partisi Zeki el-Arsuzi'nin ortakları, Mişel Eflak ve Selahaddin el-Bitar tarafından Suriye'de kurulmuş bir siyasi partiydi. Parti, Arap milliyetçiliği, pan-Arabizm, Arap sosyalizmi ve anti-emperyalist çıkarları karıştıran bir ideoloji olan Baasçılığı benimsedi. Baasçılık, Arap dünyasının tek bir devlette birleştirilmesi çağrısında bulunur. "Birlik, Özgürlük, Sosyalizm" sloganı ile Arap birliğine ve Arap olmayandan gelen kontrole ve müdahaleye karşı özgürlüğe atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Konseyi içinde mahalli yönetimleri temsil eden kurumdur. Biri Yerel yönetimler odası, diğeri de Bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise bölünmüştür, bir sekreterlik ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Chow</span>

Chow Sing-chi ya da Çin Dünyası haricinde bilindiği İngilizce ismiyle Stephen Chow, Hong Kong'lu film yapımcısı, aktör, yapımcı, Çin Halkının Siyasi Danışma Konferansı siyasi danışmanı, ve dövüş sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi</span> Çin Komünist Partisinin her beş yılda bir toplanan parti kongresi

Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi yaklaşık her beş yılda bir toplanan bir parti kongresidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuomintang</span> Çin Cumhuriyetindeki siyasi parti

Kuomintang ya da Çin Milliyetçi Partisi, daha çok Tayvan olarak bilinen Çin Cumhuriyeti’nde kurulu bir siyasi partidir. Çin Cumhuriyeti’nin kurucu partisidir. Merkezi Tayvan adasındaki Taipei’dedir. KMT, Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir. Önceki cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou bu görevi üstlenen yedinci KMT üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Cephe (Çin Halk Cumhuriyeti)</span>

Çin'ndeki Birleşik Cephe, Çin Komünist Partisi'nin liderliğini yaptığı bir halk cephesidir. Merkez Komitesi'nin Birleşik Cephe Çalışma Birimi tarafından yönetilmektedir ve komünist partinin yanı sıra sekiz siyasi parti ve Bütün Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonundan oluşmaktadır. Şimdiki başkanı Du Qinglin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

Çin'in eyaletleri, Çin'in en üst düzey idari bölümleridir. Toplam 34 adet eyalet düzeyi bölüm bulunmakta olup bunlardan 23'ü eyalet, dördü doğrudan yönetilen şehir, beşi özerk bölge ve ikisi özel idarî bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu</span>

Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu, Ulusal Halk Kongresi’nin 178 üyeli bir organıdır.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Parti Kontrol Komisyonu Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi bünyesinde yüksek bir disiplin kuruluydu. Üyeleri Merkez Komitesinin genel oturumlarında seçildi.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı veya Dördüncü Tüm-Rusya Konferansı, 21-27 Aralık 1908 tarihleri arasında Londra'ya bağlı Paris şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) beşinci konferansı.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllüler Marşı</span>

Gönüllüler Marşı, Çin'in ulusal marşıdır. Sözleri Tian Han tarafından yazıldı, melodisi ise Nie Er tarafından bestelendi. Bu şarkı 27 Eylül 1949 tarihinde Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı ulusal komitesinin ilk toplantısında Halk Cumhuriyeti'nin geçici ulusal marşı olarak seçildi. Aynı günde ulusal bayrak ile arma seçildi ve Pekin ülkenin başkenti olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Ermenistan)</span> Ermenistanın tek meclisli yasama organı

Ermenistan Ulusal Meclisi, Ermenistan'ın tek meclisli yasama organıdır. Gayriresmi olarak Ermenistan Parlamentosu olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Sol (İspanya)</span>

Birleşik Sol, İspanya'da bir sol siyasi partiler ittifakıdır. Nisan 1986 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1963 Suriye askerî darbesi</span> Baas Partisini Suriyede iktidara getiren askeri darbe

1963 Suriye askeri darbesi ya da Suriye hükûmetinin adlandırmasıyla 8 Mart Devrimi, Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Suriye Bölgesel Şubesi Askerî Komitesi tarafından 8 Mart 1963'te gerçekleştirilen askerî bir darbeydi. Planlamada ve bu planın uygulanmasında, partinin Irak Bölgesel Şubesinin Şubat 1963'te gerçekleştirdiği askerî darbeden esinlenilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Seyfeddin Azizi</span>

Saifuddin Azizi, Seypidin Azizi, Saif al-Dīn ʿAzīz, Saifuding Aizezi ve Saifuding olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin ilk başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulu lider</span>

Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi</span>

Çin Komünist Partisi'nin 18. Ulusal Kongresi, 17. Ulusal Kongre'nin ardından 8-15 Kasım 2012 tarihleri arasında Büyük Halk Salonu'nda gerçekleştirildi. Dönem ve yaş sınırlamalarının bir sonucu olarak Politbüro Daimi Komitesi'nin (PSC) dokuz üyesinden yedisi emekli oldu ve Hu Jintao'nun yerine Xi Jinping Genel Sekreter oldu. Kongre ayrıca Çin Komünist Partisi'nin 18. Merkez Komitesini seçti ve Politbüro Daimi Komitesi koltuklarının sayısını dokuzdan yediye indirdi. PSC'nin yedi yeni üyesi Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli oldu. Bu kişilerden beşinin, yeni Daimi Komite'nin oluşumunda önemli bir etkisi olduğu bildirilen eski Parti lideri Jiang Zemin ile bağlantıları vardı ya da onun himayesinden yararlandıkları düşünülüyordu. Sadece Li Keqiang ve Liu Yunshan'ın tuanpai'nin bir parçası olduğu düşünülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çin hükûmeti</span>

Çin hükûmeti, Çin'i yöneten kuruluştur. Çin Halk Cumhuriyeti hükûmeti, iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin politikalarını halk kongreleri aracılığıyla yürürlüğe koyduğu üniter Marksist-Leninist devletin parametreleri dahilinde bir halk kongresi sistemine dayanmaktadır. Bu sistem, yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nin anayasal olarak "devletin en yüksek iktidar organı" olarak kutsal sayıldığı birleşik devlet iktidarı ilkesine dayanmaktadır. Çin'in siyasi sisteminde kuvvetler ayrılığı bulunmadığından, yasama organı tarafından temsil edilen tek bir hükûmet kolu bulunmaktadır. Çin Komünist Partisi, Ulusal Halk Kongresi aracılığıyla Yüksek Halk Mahkemesi'nden Çin devlet başkanına kadar tüm devlet organlarının Ulusal Halk Kongresi tarafından seçilmesini, ona karşı sorumlu olmasını ve kendilerine Ulusal Halk Kongresi tarafından verilen yetkilerden ayrı yetkilere sahip olmamasını gerektiren birleşik bir liderliği hayata geçirir. Çin Komünist Partisi, tüm devlet organlarındaki atamaları Ulusal Halk Kongresi'ndeki üçte iki çoğunlukla kontrol eder. Geri kalan sandalyeler, bağımsız delegeler ve muhalif olmayan ve Çin Komünist Partisi'ni destekleyen sekiz küçük siyasi parti tarafından tutulmaktadır. Tüm hükûmet organları ve devlete ait işletmelerin, bu kurumlarda karar alma sürecine liderlik eden dahili ÇKP komiteleri bulunmaktadır.