İçeriğe atla

Çin-Madagaskar ilişkileri

Çin–Madagaskar ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde China ve Madagascar

Çin

Madagaskar

Çin-Madagaskar ilişkileri, Çin ile Madagaskar arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Çin ve Madagaskar, 6 Kasım 1972'de diplomatik ilişkiler kurdu.[1] Çin'in Antananarivo'da, Madagaskar'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

Diplomatik ilişkiler

Çin Halk Cumhuriyeti ve Madagaskar, 6 Kasım 1972'de diplomatik ilişkiler kurdu. İki hükûmet Ocak 1974'te bir ticaret anlaşması,[2] Haziran 1995'te bir ticari, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması,[3] Kasım 2005'te ekonomik ve ticari işbirliği için karma bir komisyon kurulmasına ilişkin bir anlaşma ve ikili yatırım teşviki ve koruması anlaşması imzaladı.[4][5]

Mart 2017'de Çin ve Madagaskar kapsamlı bir işbirliği ortaklığı kurdu ve iki taraf Bir Kuşak, Bir Yol girişiminin ortak tanıtımına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Madagaskar, Çin ile bu girişim konusunda işbirliği belgesi imzalayan ilk Afrika ülkeleri arasında yer alır.[5]

Ocak 2019'da Çin liderinin özel elçisi He Wei ile ÇKP genel sekreteri Xi Jinping ve ÇHSDK Ulusal Komitesi başkan yardımcısı Madagaskar'ı ziyaret etti ve yeni seçilen Başkan Andry Rajoelina'nın yemin törenine katıldı.[6] Kasım 2019'da Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, Madagaskar'ı ziyaret etti, Başkan Rajoelina ile Başbakan Christian Ntsay ile görüştü ve Madagaskar'daki Çin Tıbbi Misyonu'nu ziyaret etti.[7]

Ekonomik ilişkiler

Çin, 2015 yılından bu yana Madagaskar'ın en büyük ticaret ortağı ve en büyük ithalat kaynağı konumundadır. 2020 yılında ikili ticaret 930 milyon ABD dolarına ulaştı ve bu, Madagaskar'ın toplam dış ticaretinin %18,1'ini oluşturdu.[5]

Çin Ticaret Bakanlığı'na göre Çin'in Madagaskar'a doğrudan yatırım akışı 2020 yılında 136 milyon ABD doları iken, yatırım stoku 2020 sonunda 391 milyon ABD dolarına ulaştı.[8] Madagaskar'daki Çinli şirketler, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan ve insanların geçim koşullarını iyileştiren kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) faaliyetleri yürütüyor.[9]

Gelişim işbirliği

1972'de diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin, Madagaskar'a RN2'nin (Moramanga-Andranonampango yolu) bakımı, Çin-Afrika Dostluğu için bir ilköğretim okulunun inşası ile Spor ve Kültür Sarayı, Ivato'daki Uluslararası Konferans Merkezi ve Anosiala Hastanesi'nin inşasına teknik destek olmak üzere bir takım sosyal ve ekonomik projede destek verdi.[10]

Son yıllarda Çin, Madagaskar'daki tıbbi misyonunu[11] ve teknik uzmanlarını desteklemeye devam etti, insan kaynakları geliştirme işbirliğini derinleştirdi ve Ivato Havaalanı ile Boulevard de l'Europe arasındaki otoyol, Tsarasaotra-Ivato otobanı, "Yumurta Yolu",[12] kuyu sondajı, vb. bazı altyapı projelerini üstlendi.[5] Çin'in verdiği yardım ve işbirliği, Madagaskar'ın sosyo-ekonomik toparlanmasına katkıda bulundu ve Madagaskar halkına somut faydalar sağladı.[13]

2019'un başlarında, göreve yeni başlayan Başkan Rajoelina güneydeki 200 kuyu sondaj projesini denetledi[14] ve Toamasina Limanı ile RN2'yi[15] birbirine bağlayan otoyolun genişletme ve yenileme projesinin ve kuzeydeki RN5A otoyolunun bakım projesinin açılış törenlerine katıldı.[16]

2000'den 2011'e kadar, çeşitli basında çıkan haberlere göre Madagaskar'da yaklaşık 19 Çin resmi kalkınma finansmanı projesi tespit edildi.[17] Bu projeler, Çin İhracat İthalat Bankası'ndan alınan bir krediyle Betsiboka Nehri havzasında 40,5 MW'lık yeni bir hidroelektrik santralinin geliştirilmesinden[18] Antananarivo'da uluslararası bir konferans merkezinin inşasına kadar uzanıyor.[19]

Kaynakça

  1. ^ "Madagascar". china.org.cn. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  2. ^ "中马贸易协定(1974年1月18日)--中华人民共和国驻马达加斯加共和国大使馆经济商务参赞处". mg.mofcom.gov.cn. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  3. ^ "中马贸易、经济和技术合作协定(1995年6月30日)--中华人民共和国驻马达加斯加共和国大使馆经济商务参赞处". mg.mofcom.gov.cn. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  4. ^ "Accord sur la promotion et la protection réciproques des investissements entre la Chine et Madagascar". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  5. ^ a b c d "Aperçu de la coopération économique entre la Chine et Madagascar en 2020". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Le président malgache rencontre l'envoyé spécial du président chinois Xi Jinping". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  7. ^ "La vice-premier ministre chinois Sun Chunlan en visite à Madagascar". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  8. ^ "Aperçu de la coopération économique entre la Chine et Madagascar en 2020". mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  9. ^ "Chinese enterprises are not left behind in assuming corporate social responsibility". mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  10. ^ "中马合作简介(2016)--中华人民共和国驻马达加斯加共和国大使馆经济商务参赞处". mg.mofcom.gov.cn. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  11. ^ "Trente médecins chinois décorés pour leur action à Madagascar". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  12. ^ "Madagascar : "la route des œufs" devrait conduire à la prospérité". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  13. ^ "Coopération sino-malagasy: " pragmatisme, égalité et avantage réciproque " selon Atallah Béatrice - Ministère des Affaires Etrangères". www.diplomatie.gov.mg. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  14. ^ "Le président malgache inspecte le projet de 200 forages aidé par la Chine". mg.mofcom.gov.cn. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  15. ^ "Promesse présidentielle : un mois plus tard la pose de la première pierre de la voie rapide reliant le port de Toamasina et la RN2 s'est faite". Présidence de la République de Madagascar (Fransızca). 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  16. ^ "Ambilobe-Vohemar : lancement officiel des travaux de réhabilitation et de bitumage de la RN5A". Présidence de la République de Madagascar (Fransızca). 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  17. ^ Austin Strange, Bradley C. Parks, Michael J. Tierney, Andreas Fuchs, Axel Dreher, and Vijaya Ramachandran. 2013. China’s Development Finance to Africa: A Media-Based Approach to Data Collection. CGD Working Paper 323. Washington DC: Center for Global Development.
  18. ^ "Strange, Parks, Tierney, Fuchs, Dreher, and Ramachandran, China's Development Finance to Africa: A Media-Based Approach to Data Collection". 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  19. ^ "Strange, Parks, Tierney, Fuchs, Dreher, and Ramachandran, China's Development Finance to Africa: A Media-Based Approach to Data Collection". 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tibet Özerk Bölgesi</span> Çinde özerk bir bölge

Tibet Özerk Bölgesi ya da Çince ismiyle Xizang Özerk Bölgesi, kısaca Tibet veya Xizang, Güneybatı Çin'de, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'ne bağlı eyalet düzeyinde bir özerk bölgedir. Toprakları, geleneksel Tibet bölgesine ait Ü-Tsang ile Kham bölgeleriyle örtüşür.

<span class="mw-page-title-main">Çengdu</span>

Çengdu (Çince: 成都; pinyin: Chéngdū; Wade-Giles: Ch'eng-tu,

<span class="mw-page-title-main">Vuhan</span> Çinin Hubei eyaletindeki büyük şehir

Vuhan veya Wuhan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı bir eyalet altı şehirdir. Hubei'nin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Çin'in en büyük metropollerinden biri olup "Ulusal Merkezi Şehir" olarak kılınmıştır. Merkez Çin'in en büyük şehri olmanın yanı sıra bu bölgenin siyasi, ekonomik, finansal, ticari, lojistik, bilim, teknoloji, kültürel, eğitim, ulaşım ve iletişim merkezidir. 2020 yılı itibarıyla nüfus açısından Dünya'nın en büyük 42. metropolü olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harbin</span>

Harbin, Çin'in Heilongjiang eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Songhua Nehri'nin güney yakası boyunca uzanmaktadır. Harbin, Kuzeydoğu Çin'in en büyük şehri olup Çin'in sekizinci büyük şehridir ve Kuzeydoğu Çin'in siyasi, ekonomik, bilimsel, kültürel ve iletişim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin</span>

Tianjin, Türkçe kaynaklarda Tientsin veya Tiençin olarak da geçer, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı dört doğrudan yönetilen şehirden biridir. Çin'in Ulusal Merkezi Şehirleri'nden biri olmanın yanı sıra Kuzey Çin'deki en büyük "Açık Kıyı Şehir"dir. Tientsin, Kuzey Çin Ovası'nda, Hai Nehri ırmaklarının kesiştiği noktada bulunur. Doğusundan Bohai Denizi, kuzeyinden ise Yan Dağları tarafından çevrelenir. Hai Nehri'nin şehrin içinden akması, şehir çapında köprü dolu manzaraların ortaya çıkmasına yol vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Çin'deki şehirler listesidir. Hong Kong ve Makao dahil olmak üzere Çin'in idari bölümlerine göre, eyalet düzeyi, il düzeyi şehirler ve ilçe düzeyi şehirler olmak üzere üç şehir seviyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heilongjiang</span>

Heilongjiang, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. "Heilongjiang"'ın asıl anlamı 'Kara Ejderha Nehri'; bu, Amur Nehri'nin Çince ismidir. Heilongjiang'ın tek karakterli kısaltılması 黑 (Hēi)'dir. Bölgenin Mançuca ismi, "Sahalin" isminin türettiği Sahaliyan ula 'dır; aynı anlamı taşıyan Moğolca ismi ise Qaramörin.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Sırbistan ilişkileri</span>

Çin-Sırbistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Sırbistan Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasında ilişkiler, Yugoslavya SFC'nin 1 Ekim 1949 tarihinde ÇHC'ni tanımasından beri muhafaza edilmiştir; diplomatik ilişkiler de 2 Ocak 1955 tarihinde, her iki ülkenin dışişleri bakanları arasında diplomatik notların değiştirilmesiyle resmen kuruldu. Çin'in Belgrad'da bir büyükelçiliği var; Çin ayrıca Kasım 2006'dan beri Sırbistan Hükûmeti'nin rızasıyla Priştine'de bir temsilci ofis işletmektedir. Sırbistan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir genel konsolosluğu vardır. 2017 yılında Çin ile Sırbistan, birbirlerinin vatandaşları için vize muafiyeti uyguladı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

Air Madagaskar olarak faaliyet gösteren Société Nationale Malgache de Transports Aériens S.A., Antananarivo, Madagaskar merkezli bir havayolu şirketidir. Ana üssü Antananarivo'daki Ivato Uluslararası Havaalanı'ndan Avrupa, Asya ve komşu Afrika ve Hint Okyanusu adalarına hizmet veren Madagaskar'ın ulusal havayoludur. Aynı zamanda kapsamlı bir iç ağ işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ermenistan ilişkileri</span>

Çin-Ermenistan ilişkileri, Çin ile Ermenistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Çin ilişkileri</span>

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Çin ilişkileri</span> Arnavutluk ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler

Arnavutluk-Çin ilişkileri, tarihî olarak Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasındaki ikili ilişkileri içerirdi; günümüzde ise bu ilişkilerin taraflarını Arnavutluk Cumhuriyeti ile ÇHC devletleri oluşturmaktadır. Pekin'de Arnavutluk, Tiran'da ÇHC büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Çin ilişkileri</span>

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de yüksek hızlı demiryolu</span> Çindeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Çin'de yüksek hızlı demiryolu (YHD), 2020'nin sonunda toplam 37.900 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun yüksek hızlı demiryolu ağıdır ve en yaygın şekilde kullanılmaktadır. YHD ağı, tasarım hızı 200–350 km/sa (120–220 mph) olan yeni inşa edilmiş demiryolu hatlarını kapsar. Çin'in YHD'si, dünyanın toplam yüksek hızlı demiryolu ağlarının üçte ikisini oluşturur. Hemen hemen tüm YHD trenleri, rayları ve hizmetleri China Railway Corporation'a aittir ve China Railway High-speed (CRH) markası altında işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin Üniversitesi</span>

Tientsin Üniversitesi,, Çin'in Tientsin kentinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite, 2 Ekim 1895 tarihinde kurulmuş olup Çin'in ilk üniversitesidir. ve 1959'da ülke tarafından akredite edilen ilk 16 ulusal kilit üniversiteden biri olan Çin'deki en büyük çok disiplinli mühendislik üniversitelerinden biridir.

Hippolite Rarison Ramaroson, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ramaroson, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 Madagaskar siyasi krizi sırasında, başkan Marc Ravalomanana istifa ettikten sonra, gücü Andry Rajoelina'ya devretmeden önce 17 Mart 2009'da birkaç saatliğine geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Ramaroson ayrıca 2010'dan 2011'e kadar Dışişleri Bakanı ve Yüksek Geçiş Otoritesi'ndeki üç başbakan yardımcısından biri olarak görev yaptı.

Richard Ravalomanana, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ravalomanana, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 27 Ekim 2023'ten bu yana Madagaskar devlet başkanı vekili ve Madagaskar Senatosu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bazı medya kuruluşları Ravalomanana'nın Andry Rajoelina'nın işbirlikçisi olduğunu ifade etmektedir.