İçeriğe atla

Çin'deki resmî tatiller

Çin anakarasında halihazırda 7 resmî tatil vardır.

TarihTürkçe isimÇince (Basitleştirilmiş)Pinyin20142015201620172018[1]
1 OcakYeni Yıl元旦Yuándàn1 Ocak1 Ocak1 Ocak1 Ocak1 Ocak
İlk kameri aydaki ilk günİlkbahar Festivali[a]春节Chūnjié31 Ocak19 Şubat8 Şubat28 Ocak16 Şubat[b]
5. güneş dönemi (4 Nisan ya da 5 Nisan)Mezar Temizleme Günü清明节Qīngmíng jié5 Nisan5 Nisan4 Nisan5 Nisan5 Nisan[c]
1 Mayısİşçi Bayramı劳动节Láodòng jié1 Mayıs1 Mayıs1 Mayıs1 Mayıs1 Mayıs[d]
5. kameri aydaki 5. günDuanwu Festivali端午节Duānwǔ jié2 Haziran20 Haziran9 Haziran30 Haziran18 Haziran[e]
8. kameri aydaki 15. günAy Festivali中秋节Zhōngqiū jié8 Eylül27 Eylül15 Eylül4 Ekim24 Eylül[e]
1 EkimMilli Bayram国庆节Guóqìng jié1 Ekim1 Ekim1 Ekim1 Ekim1 Ekim[f]

Dipnot

  1. ^ Hükümet, Gregoryen Takvimi'ni izlediği için "Çin Yeni Yılı"na hep "İlkbahar Festivali" ismini verir.
  2. ^ 26 Ocak Pazar günü ve 8 Şubat Cumartesi günü ikisi iş günleridir. Bu resmi olarak yedi günlük bir tatil olarak sayılır.
  3. ^ Festival geleneksel olarak Cumartesi günü yer alır, bu nedenle kamu tatil Pazartesi gününe alınmıştır.
  4. ^ 4 Mayıs Pazar günü iş günüdür.
  5. ^ a b Hükümet bunu haftasonuyla birleştirip tatili üç güne uzatırlar.
  6. ^ 28 Eylül Pazar günü ve 11 Ekim Cumartesi günü ikisi iş günleridir.

Kaynakça

  1. ^ "zh:国务院办公厅关于2014年 部分节假日安排的通知" (Çince). General Office of the State Council of the People's Republic of China. 2013. 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014.  Issued 11 December 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

Cumartesi, haftanın cumadan sonra ve pazardan önce gelen günüdür. Cumartesi yaygın olarak kullanılan pek çok takvime göre haftanın yedinci ve dolayısıyla son günüdür, ancak ISO 8601 standardına göre haftanın sondan bir önceki (altıncı) günüdür. Latince adı dies Saturni Eski İngilizceye Saeternesdaeg olarak girmiştir. Cumartesi gününe, en geç 2. yüzyılda, Vettius Valens'e göre günün ilk saatini kontrol eden Satürn gezegeninin adı verilmiştir. Bundan önce Eski İngilizce adı sunnanæfen idi.

<span class="mw-page-title-main">Kanal D</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Kanal D, Demirören Holding'in Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi filmleriyle ön plana çıkmıştır. 2005 yılı itibarıyla Türkiye'de en çok izlenen kanal unvanını elde etmiştir.

Gün, günlük kullanımda yirmi dört saate karşılık gelen bir zaman birimidir. Bu süre yaklaşık olarak Güneş'in belli bir noktadaki meridyenden iki geçişi arasındaki zamanın yıl içerisindeki ortalamasıdır. Dünyanın uzak yıldızlara göre kendi ekseni etrafında bir tam tur yapması için gereken süreye yıldız günü denir, gözlemevlerinde kullanılan bu zaman birimi 23 saat 56 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">Rock'n Coke</span> müzik festivali

Rock'n Coke, 2003-2013 yılları arasında Coca Cola sponsorluğunda İstanbul'da düzenlenen müzik festivali idi. Etkinliğin organizasyonu başlangıçta Pozitif ve İKSV, 2007'den sonra ise sadece Pozitif tarafından gerçekleştirildi. Çeşitli yıllarda İstanbul Hezarfen Havaalanı ve İstanbul Park'ta gerçekleşen festival, dünyadan ve Türkiye'den birçok ünlü sanatçı ve grubu ağırladı. Limp Bizkit, Motörhead, Arctic Monkeys, Travis, Korn, Nine Inch Nails, Muse, Franz Ferdinand, Placebo, The Cure, Korn, Iggy Pop, Gogol Bordello, The Prodigy, Linkin Park, Chris Cornell, Within Temptation ve Jamiroquai gibi isimler festivalde yer aldı. Festivalin adına rağmen, rock dışındaki müzikal tarzları icra eden sanatçılar da Rock'n Coke'ta sahne aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

Zeytinli Rock Festivali, 2005 yılı itibarıyla Balıkesir Edremit'te bulunan Dalyan Sahili'nde düzenlenmeye başlamış müzik festivalidir. 2008 yılına kadar Edremit Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen festival, 2009 ve 2010 yıllarında organizasyonu düzenleyen firmanın belediye ile anlaşamaması nedeniyle Rock Tatili adını alarak Foça'ya taşınmış ve 2 yılın ardından sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<i>Habertürk</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete (2009–2018)

Habertürk, 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan günlük gazeteydi. Son sayısı 5 Temmuz 2018'de çıktı. Gazete internet ortamında haberturk.com adresinden yayın hayatına devam etmektedir. Genel yayın yönetmenliğini Yavuz Barlas yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sukot</span>

Barakaların Festivali veya Çadırların Festivali olarak adlandırılan, Sukot, kutsal bir bayramdır ve Tişri ayının 15. günü kutlanır. Yahudilerin Kudüs’teki tapınağa hac ettikleri üç kutsal festivalden biridir

<span class="mw-page-title-main">Wacken Open Air</span> Schleswig-Holstein, Almanyada düzenlenen bir heavy metal festivali

Wacken Open Air (W:O:A), Kuzey Almanya'daki Schleswig-Holstein eyaletinin Wacken adlı küçük bir kasabasında düzenlenen geleneksel açık hava heavy metal müzik festivalidir. 2011 yılında 80.000'i konuk metalsever olmak üzere toplamda 86.000 katılımcının bulunduğu festival; dünyanın dört bir yanından black metal, death metal, power metal, thrash metal, gotik metal, folk metal ve hatta metalcore ile hard rock hayranlarını kendisine çekmektedir.

<i>Umut Işığım</i> (film) 2012 yapımı Amerikan romantik komedi-dram filmi

Umut Işığım, David O. Russell'ın yönettiği ABD romantik komedi-drama filmi. Film Matthew Quick'in aynı isimli kitabından senaryolaştırılmıştır. Filmde başrol oyuncuları olarak Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker ve Anupam Kher rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çin ziyaretçileri, Çin'in dış temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Özel idari bölgeler - Hong Kong ve Makao - bağımsız vize rejimlerini muhafaza etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hanami</span> baharda çiçeklere hayranlıkla bakan Japon geleneği

Hanami, geleneksel bir Japon çiçek seyretme festivalidir. Japonya'da Mart ayı sonundan Mayıs'ın başına kadar ve Okinawa Adası'nda Şubat ayının başlangıcında tüm sakuralar çiçek açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yeni Yılı</span>

Çin Yeni Yılı, geleneksel Çin ay-güneş takviminin başında kutlanan önemli bir Çin festivalidir. Kutlamalar geleneksel olarak ilk günün önceki akşamından ilk ayın 15. günündeki Fener Festivali'ne kadar sürmektedir. Yeni yılın ilk günü 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni aya düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuşino Havaalanı</span>

Tuşino Havaalanı,, Moskova'nın kuzeybatısında, Rusya'nın Tuşino şehrinde bulunan havalimanı. Soğuk Savaş döneminde Sovyet Hava Kuvvetleri'nin askeri tatbikatların yapıldığı yer olarak bilinir, Sovyet Hava Filosu Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı gibi özel günlerde bu havalimanında kutlama yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Discordian takvimi</span> Principia Discordianın 00034. sayfasında belirtilen Discordian (Erisian) takvimi Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir

Discordian veya Erisian takvimi, bazı Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir. Principia Discordia'nın 00034. sayfasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

Slovenya'da iki tür resmi tatil vardır: Ulusal tatiller ve çalışılmayan günler. Devlet bayramları devlet tarafından kutlanan bayramlardır. Bunlara resmî görevler ve ulusal bayrağın dalgalandırılması da dahildir. İkincisi aslında herhangi bir Pazar gününe eşdeğer olan Katolik dini bayramlarıdır. Bu günlerde şirketler ve okullar kapalıdır, ancak resmi bir kutlama yoktur.