İçeriğe atla

Çin'de yoksulluk

Turistlere fosil satmaya çalışan çocuklar. Himu, Nyalam, Shigatse, Tibet, Çin.

Son onyıllardaki ekonomik büyüme nedeniyle kentsel yoksulluk büyük oranda ortadan kaldırılmıştır, ancak günümüz Çin'de yoksulluk kırsal alanlarda daha yoğundur.[1][2][3] Son otuz yıldır Çin'de yoksulluğun azaltılmasındaki dramatik ilerleme çok iyi bilinmektedir. Dünya Bankası'na göre bu dönem boyunca 500 milyon insan aşırı yoksulluktan kurtarılmıştır; 2011 satın alma fiyatı paritesi oranı çerçevesinde günde 1,90 Amerikan doları ya da bundan daha az parayla geçinen insanların yüzde oranını ölçerek 1981 ile 2012 yılları arasında yoksulluk oranı %88'den %6,5'e düşmüştür.[4]

1970'lerin sonlarında geniş kapsamlı ekonomik reformların uygulanmasından beri yer almış olan ekonomik büyüme, kişi başına gelirde gözle görülür büyük bir artışa neden oldu ve bu, dünyanın başka yerlerinden daha fazla insanı yoksulluktan kurtarılmasına yardımcı olmuştur. 1990 ile 2000 yılları arasında kişi başına gelir oranı 200 ABD dolarından 1000 ABD dolarına yükseldi. 2000 ile 2010 yılları ise 1000 ABD dolarından 5000 ABD dolarından çıkıp Çin, orta gelirli ülkelerin arasına girmiş oldu. 1990 ile 2005 yılları arasında Çin'deki ilerleme, küresel yoksulluktaki azaltmalarının dörtte üçünü oluşturdu ve dünyanın Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin arasındaki yoksulluğu yarıya indirme hedefine ulaşabilmesinde büyük bir faktördü. Bu başarı; uzun bir ekonomik büyüme sürecine dayanan hızlı genişleyen bir işgücü piyasasının; kentsel sübvansiyon gibi bir dizi devlet transferinin; ve bir kırsal emeklilik sisteminin uygulanmasının bir kombinasyonu ile sağlandı.[5] Gallup şirketinin gerçekleştirdiği bağımsız çalışmalar, Çin'deki yoksulluk oranının 2007 ile 2012 yılları arası %26'dan %7'ye indiğini gösterir.[6] Dünya Bankası tahminlerince ise uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşayanların 2014'te %4,1'e düştüğünü gösterir.[4]

Tüm bunlara rağmen, gelir farklılıkları eş zamanlı olarak artmıştır. Gelir eşitsizliğinin artışı en çok deniz kıyısındaki kentsel, kıyısal alanlar ile kırsal iç bölgelerdeki yaşam standartları arasındaki farklara bakarak gözlemlenebilir.[7][8] Sağlık ve eğitim çıktılarında da eşitsizlik artmış,[9] ve etnik azınlıkların eşitsiz çıktıların olması daha fazla dikkat çekmiştir.[10] Durumu hafifletmek için Çin hükûmeti; kentsel göçü teşvik etmenin yanı sıra kendi politikalarını fakir alanlarda ve fakir aileler için eğitim, sağlık ve ulaşım altyapısını daha fazla finanse etme yönünde değiştirmiştir.[11] Buna ek olarak, hükûmet, toplumsal farklılıkların azaltılmasına yardımcı olmak için ekonomiyi, yatırım ve ihracattan yerel tüketime ve kamu hizmetlerine doğru yeniden dengelemeye çalışıyor. Yoksulların yoksul bölgelerden daha gelişmiş kentsel alanlara taşınması da kırsal yoksulluğun üstesinden gelmek için bütüncül planın bir parçası olarak uygulanmaktadır.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  10. ^ MacDonald, Andrew W.; Hasmath, Reza (2015). "Outsider Ethnic Minorities and Wage Determination in China". Academy of Management Annual Meeting (Vancouver, Canada), August 7–11. SSRN 2612684 $2. 
  11. ^ Hasmath, Reza; MacDonald, Andrew W. (2016). "Beyond Special Privileges: The Discretionary Treatment of Ethnic Minorities in China's Welfare System". American Political Science Association Annual Meeting (Philadelphia, USA), September 1–4. SSRN 2818951 $2. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay</span> Güney Amerikada ülke

Paraguay Cumhuriyeti, Güney Amerika'da bir ülkedir. Denize kıyısı olmayan bir ülke, güneyi ile güneybatısında Arjantin, kuzeyi ile kuzeydoğusunda Brezilya, kuzeybatısında ise Bolivya ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bankası</span> Uluslararası finans kuruluşu

Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yoksulluk sınırı</span> Asgari ücret

Yoksulluk sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır. İlk defa 1990 yılında Dünya Bankası tarafından satın alma gücü paritesine göre yoksulluk sınırı günlük 1 Amerikan doları olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik eşitsizlik</span> Farklı gruplar arasında gelir veya servet dağılımı

,

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi</span> Amerika Ulusal ekonomisi

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, oldukça gelişmiş bir liberal-kapitalist piyasa ekonomisidir. Nominal olarak dünyanın en büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından ikinci büyük ekonomisi olup nominal olarak dünya GSYİH'sinin %22'sini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin ekonomisi</span> ulusal ekonomi

Çin sanayi politikalarını ve stratejik beş yıllık planlarını içeren üst orta gelir gelişmekte olankarma sosyalist piyasa ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Asya ekonomisi</span> Kıta Ekonomisi

Asya ekonomisi, 49 farklı devlette yaşayan 4.4 milyardan fazla insandan oluşur. Altı devletin kısmen Asya'da olmakla birlikte, ekonomik ve siyasi açıdan başka bir bölgeye ait olduğu düşünülmektedir. Asya dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik bölge ve SAGP'ye göre GSYİH bakımından en büyük kıtasal ekonomidir. Çin, Japonya ve Hindistan dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır. Dahası, Asya, Japon ekonomik mucizesinden (1950-1990) başlayarak, Güney Kore'deki Han Nehri Mucizesi (1961-1996) ve Çin'deki ekonomik patlama (1978-2013) ile dünyanın en uzun ekonomik patlamasının merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya ekonomisi</span> Endonezyanın bütçesi

Endonezya ekonomisi, Güneydoğu Asya'daki en büyük ekonomidir ve dünyanın yükselen pazar ekonomilerinden biridir. Ülke aynı zamanda G-20'nin büyük ekonomilerinden biridir ve yeni sanayileşmiş bir ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Nominal (Düşük) GSYİH bakımından dünyadaki on altıncı büyük ekonomi ve SAGP GSYİH açısından yedincisi büyük ekonomidir. Endonezya hâlâ iç pazara, devlet bütçesinden yapılan harcamalara, kamu iktisadi teşebbüslerinin mülkiyetine ve pirinç ve elektrik dahil bir dizi temel malların fiyatları yönetimine bağlıdır ve bu Endonezya ekonomisinde önemli rol oynamaktadır; piyasa ekonomisi olan ekonomi, ancak 1990'lı yıllardan beri, yüzde 80'i özel Endonezyalı şirketler ve yabancı şirketler tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaldızlı Çağ</span> ABD tarihinde bir dönem

Yaldızlı Çağ, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde 19. yüzyılın sonlarından 1900'lerin başına kadar olan dönemdir. İlk olarak yazar Mark Twain'in 1873 tarihli Yaldızlı Çağ: Günümüzün Masalı romanından alınmış olup ilk olarak 1920'li ve 1930'lu yıllarda kullanıma girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin demografisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin demografisi

Çin, 1.425.671.352 kişilik nüfusuyla Asya'nın en kalabalık ikinci ülkesi olmasının yanı sıra dünyanın da en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kentsel bozulma</span> şehirleri etkileyen sosyolojik süreç

Kentsel bozulma, daha önce işleyen bir kentin veya kentin bir kısmının itibarsızlık ve aldatma haline geldiği sosyolojik süreçtir. Endüstrileşme, nüfus azalması veya şehirsizleştirme, ekonomik yeniden yapılandırma, terk edilmiş binalar ve altyapı, yüksek yerel işsizlik, artan yoksulluk, parçalanmış aileler, düşük genel yaşam standartları ve yaşam kalitesi, siyasi yoksunluk, suç, yüksek kirlilik seviyeleri ve ıssız bir şehir manzarası gösterebilir. 1970'lerden ve 1980'lerden bu yana kentsel bozulma, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde Batı şehirleriyle ilişkilendirilmiştir. O zamandan beri, küresel ekonomilerdeki, ulaştırmadaki ve hükûmet politikasındaki önemli yapısal değişiklikler ekonomik ve sonra da kentsel bozulmalarla sonuçlanan sosyal koşulları yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal konut</span>

Sosyal konutlar, mülkün merkezi veya yerel bir devlet otoritesine ait olduğu bir konut kullanım şeklidir.

Aşamalı vergi, vergilendirilebilir miktar arttıkça vergi oranının da arttığı bir vergidir. Aşamalı terimi, bir vergi mükellefinin ortalama vergi oranının kişinin marjinal vergi oranından daha düşük olmasıyla sonuçlanan, vergi oranının düşükten yükseğe doğru ilerleme şeklini ifade eder. Terim, bireysel vergilere veya bir bütün olarak bir vergi sistemine uygulanabilir. Daha düşük ödeme gücüne sahip kişilerin vergi oranlarını düşürmek amacıyla aşamalı vergiler uygulanmaktadır, çünkü bu tür vergiler oranı giderek daha yüksek ödeme gücüne sahip olanlara kaydırmaktadır. Aşamalı verginin tersi, fakirlerin zenginlere kıyasla gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödediği satış vergisi gibi gerileyen bir vergidir.

<span class="mw-page-title-main">Yoksulluk içinde yaşayan nüfusun yüzdesine göre ülkelerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yoksulluk içinde yaşayan nüfusun yüzdesine göre ülkelerin listesi, yoksulluk içinde yaşayan nüfusun yüzdesine göre ülkelerin gösterildiği, Dünya Bankası ve diğer kaynaklar tarafından hazırlanan listelerdir.