İçeriğe atla

Çin'de siyaset

Çin Halk Cumhuriyeti'nde siyaset, tek bir partinin (Çin Komünist Partisi) yönettiği yarı başkanlık sosyalist cumhuriyetin çerçevesinde yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'nde devlet gücü; Komünist Partisi, Merkezi Halk Hükümeti ve bunun eyalet seviyesinde ve yerel seviyedeki temsili aracılığıyla uygulanır. Çin Komünist Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti halkı arasında yer alan iç anlaşmazlıkları yönetmek ve izlemek için Dahili Referans kullanır.[1][2] Sosyalist devletin yüce liderliğine Batı etkilerinin meydan okumasını önlemek amacıyla Şi-Li Yönetimi, Çin'deki ideolojik alan üzerinde daha sıkı kontroller uygulayan Dokuz Numaralı Belge'yi Çin Komünist Partisi üyeleri arasında dağıttırdı.[3][4][5]

Çift liderlik sistemi altında her yerel büro, yerel liderin ve bir üst kademedeki ilgili ofisinin, büro makamının veya bakanlığın liderinin eşdeğer yetkisine sahiptir. İlçe seviyesindeki Halk Kongresi üyeleri seçmenler tarafından seçilir. Bu ilçe seviyesindeki halk kongreleri, yerel hükûmeti gözetleme sorumluluğuna sahiptir ve eyalet seviyesi (ya da doğrudan yönetilen şehirlerin durumunda belediye seviyesi)ndeki halk kongrelerine üyeler seçer. Eyalet Halk Kongresi de her sene Mart ayında Pekin'de bir araya gelen Ulusal Halk Kongresi'nin üyelerini seçer.[6] Her kademede iktidardaki Komünist Parti komitesi, yerel kongre ve daha üst kademelere seçilecek adayların seçiminde büyük rol oynamaktadır.

Ülkenin devlet başkanı itibari olarak Çin devlet başkanıdır. Ulusal Halk Kongresi uyarınca törensel figüran olarak görev yapar.[a] Çin Başbakanı hükûmet başkanıdır; hem dört tane başbakan yardımcısı hem de bakanlık ve komisyon başkanlarından oluşan Devlet Konseyi'ne başkanlık eder. Tek partili bir devlet olup Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri hem devlet hem de hükûmet üzerinde nihai güç ve yetki sahibidir. Devlet Başkanı, Genel Sekreter ve Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı unvanları, 1993 yılından bu yana eş zamanlı olarak hepsi tek bir kişi tarafından tutulmuş ve bireye tüm ülke üzerinde de jure ve de facto güçler verir.

Çin'in nüfusu, coğrafi genişliği ve sosyal çeşitliliği, Pekin'den yönetme girişimlerinde zorluklar oluşturur. 1980'lerde yapılan ekonomik reformlar ve merkezi hükûmetin birçok alandaki karar mekanizmalarının ülke çapında devredilmesinin yanı sıra yerel Komünist Parti yetkililerin kendilerini zenginleştirmede gösterdikleri büyük ilgi nedeniyle merkezi hükûmetin tüm ülke üzerinde kendi yetkisini uygulamak zaman geçtikçe daha zor olmuştur.[8] ÇHC'nin ilk kırk yılından ziyade siyasi güç, son zamanlarda daha az kişisel ve daha çok kuruluşlara dayalı olmuştur. Örneğin, Deng Şiaoping hiçbir zaman Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri, Devlet Başkanı ya da Başbakan değildi, ancak on yıl boyunca yine Çin'in lideri olarak görev yaptı. Günümüzde ise Çin liderlerinin yetkisi, kendi kurumsal temellerine çok daha fazla bağlıdır. Hong Kong'daki Kayıp Kitapçılar olayı kamuoyuna, Çin Komünist Partisi'nin üst düzeylerinde farklı siyasi kadroyla siyasi çatışmanın hâlâ Çin siyasetinde egemen olduğunu hatırlattı.[9]

Merkezi hükûmetin zaman geçtikçe daha çok parti üyeleri, yerel ve bölgesel liderler, parti üyesi olmayan nüfuzlu kimseler ve genel nüfusun arasında fikir birliği oluşturması gerekmektedir.[10] Bununla birlikte, kontrol çoğunlukla bilgi kontrolü yoluyla daha büyük grupların üzerinde sürdürülür. Çin Komünist Partisi, Çin'in sosyalizmin ilk aşamalarında olduğunu varsayar. Birçok Çinli ve yabancı gözlemci ise, ÇHC'nin bir kamu mülkiyet sisteminden özel mülkiyetin daha büyük bir rol oynadığı bir sisteme geçiş yaptığını varsayar. Konutların özelleştirilmesi ve eğitim ve istihdam konularında seçim yapma özgürlüklerinin arttırılması, bir zamanlar Komünist Parti'nin toplum üzerindeki kontrolünü oluşturan iş ünitesi sistemini ciddi biçimde zayıflattı. Çin'in karmaşık siyasi, etnik ve ideolojik mozaiği, yüzeyin altında Çin Komünist Partisi Propaganda Bölümü'nün idealleştirilmiş söylevinden çok daha az üniform olup, basit kategorizasyona karşı koymaktadır.[11]

Piyasa reformlarının sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik sonuçları giderek daha çok belirginleşmesiyle, eski yoldaşlık düzeniyle yeni vatandaşlık düzeni arasındaki gerilimler daha da keskinleşiyor. Merkez Parti Okulu'nun araştırma direktörü yardımcısı Zhou Tianyong gibi bazı Çinli akademisyenler, Çin'in orta sınıf egemen bir siyasete aşırı derecede çalkantılı bir geçiş yapmasını önlemek için kademeli politik reformun yanı sıra önümüzdeki yirmi yılda aşırı hızlı değişimi ısrarla isteyenlerin baskı altında tutulması gerektiğini savunur.[12][13] Bazı Çinliler Kültür Devrimi'ne geri bakıp yerel karışıklıklar nedeniyle Komünist Parti'nin kontrol kaybetmesi durumunda kaosun ortaya çıkmasından korkar, bu nedenle artan siyasi değişim baskısı karşısında güçlü bir izleme ve kontrol sistemi uygulanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Devlet başkanı unvanı büyük oranda güçsüzdür; 1982 Çin anayasası doğrultusundaki güç ve işlevleri bir anayasal hükümdar ya da bir parlamenter cumhuriyetin devlet başkanınkine benzer.[7]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  6. ^ http://www.china.org.cn/english/chuangye/55414.htm 5 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. National People's Congress system overview on China.org.cn
  7. ^ Krishna Kanta Handique State Open University 2 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., EXECUTIVE: THE PRESIDENT OF THE CHINESE REPUBLIC.
  8. ^ He Qinglian (1996). 现代化的陷阱 (Modernleşmenin Tuzakları) (Çince). 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  10. ^ Yang, Dali. Remaking the Chinese Leviathan, Stanford University Press, 2004.
  11. ^ Boum, Aomar (1999). Journal of Political Ecology: Case Studies in History and Society 23 Kasım 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved April 18, 2006.
  12. ^ Part I of summary of Zhou Tianyong's 2004 book Reform of the Chinese Political System 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed February 7, 2007.
  13. ^ Part II of summary of Zhou Tianyong's 2004 book Reform of the Chinese Political System 13 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed February 7, 2007.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, kimi zaman Merkezi Halk Hükümeti adıyla da anılır; Çin (ÇHC) hükûmetinin en yüksek yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Anayasası</span>

Çin Anayasası resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası Çin'deki en üst kanundur. Yürürlükte olan anayasa, 1988, 1993, 1999 ve 2004'teki değişikliklerle beraber 5. Ulusal Halk Kongresi'nde değiştirilmiş olandır. Daha önceki anayasalar -1954 Anayasası, 1975 Anayasası ve 1978 Anayasası-birbirinin yerine geçmiştir. Anayasa; giriş, genel ilkeler, temel haklar ve yurttaşların görevleri, (Ulusal Halk Kongresi, Devlet Konseyi, Yerel Halk Kongresi, Yerel Halk Hükümetleri, Halk Mahkemeleri ve Halk avukatları gibi devlet organlarının anlatıldığı) devletin yapısı, ulusal bayrak ve devlet armaları bölümlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Komünist Partisi</span> Vietnam siyasi partisi

Vietnam Komünist Partisi (VKP) Vietnam'da iktidarda olan ve ülkede yasal tek parti olan siyasi partidir. Marksizm-Leninizmi benimser. Çoğunluk basında ve halk arasında Đảng (parti) veya Đảng ta (partimiz) olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi</span> Çin Komünist Partisinin her beş yılda bir toplanan parti kongresi

Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi yaklaşık her beş yılda bir toplanan bir parti kongresidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Komünist Partisi</span>

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) Rusya'da 1993 yılında kurulan siyasi partidir. Ağustos 1991'de selefi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin kapanmasından sonra, 14 Şubat 1993 tarihinde Rus Komünistlerinin II. Olağanüstü Kongresi'nde kuruldu. Partinin resmi siyasi görüşü komünizm, Marksizm-Leninizm ve sosyalist vatanseverliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu</span>

Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu, Ulusal Halk Kongresi’nin 178 üyeli bir organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Cumhuriyeti tarihi</span>

Çin Halk Cumhuriyeti tarihi, 1 Ekim 1949 tarihinde Çin İç Savaşı'nın Çin Komünist Partisi tarafından kazanılmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilan edilmesiyle itibaren başlamaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti birkaç on yıl boyunca "Çin" ile eşanlamlıydı, ancak Çin Cumhuriyeti'ni ve öncesinde binlerce yıllık imparatorluk hanedanlıkları tarafından yönetilen Çin anakarasını yöneten son siyasi varlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin devlet başkanı</span> Çinin devlet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Çin'in en yüksek siyasi makamıdır. 1982 Çin Anayasası'nın 62. maddesinin düzenlediği esaslara göre, Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumunun önerdiği aday seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulanhu</span> Çin asıllı Moğol politikacı

Çince adı Yun Ze olarak da bilinen Ulanhu veya Ulanfu Çin'in kurucu başkanı oldu İç Moğolistan Özerk Bölgesine, 1947'den 1966'ya kadar hizmet verdi. Ulanhu, siyasi kariyeri boyunca "Moğol Kralı" lakabına sahipti. 1956-1966 yılları arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür Devrimi sırasında tasfiye edildi, ancak daha sonra eski haline getirildi. 1983-1988 yılları arasında Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Çin başbakanı</span> Çinin hükûmet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı, hükûmetin başı olan ve kamu hizmetinde en yüksek rütbeye sahip olan Çin Devlet Konseyinin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Ulu lider</span>

Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Çin ilişkileri</span> Arnavutluk ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler

Arnavutluk-Çin ilişkileri, tarihî olarak Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasındaki ikili ilişkileri içerirdi; günümüzde ise bu ilişkilerin taraflarını Arnavutluk Cumhuriyeti ile ÇHC devletleri oluşturmaktadır. Pekin'de Arnavutluk, Tiran'da ÇHC büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Yemen'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Yemen, Genel Halk Kongresi'nin (GHK) iktidara sahip olduğu baskın parti devletidir.

Wan Li, Çinli siyasetçi ve devrimci. Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki uzun idari kariyeri boyunca, art arda başbakan yardımcısı, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı ve Çin Komünist Partisi Sekreterliği ve Politbüro üyesi olarak görev yaptı.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.