İçeriğe atla

Çin'de internet

1995 ile 2012 yılları arası Doğu Asya ve Çin'in çeşitli bölgelerindeki İnternet penetrasyonu oranları.

Çin'de internet (Çince (basitleştirilmiş): 因特网; Çince (geleneksel): 因特網; pinyin: yīntèwǎng), 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.[1]

Çin'in küresel siber uzaya ilk adımı, 20 Eylül 1987 tarihinde Almanya'daki Karlsruhe Üniversitesi işbirliğiyle kurulan bir geçit yoluyla gönderilen bir e-postayla atıldı.[1] E-postada "Çin Seddi'nden geçerek, Dünya'nın tüm köşelerine ulaşabiliriz" (Çince: 越过长城,走向世界; pinyin: Yuèguò Chángchéng, Zǒuxiàng Shìjiè) metni yer aldı.[2] 1994 yılında ise Çin hükûmeti, ülkede TCP/IP'ye dayalı İnternet bağlantısının kuruluşuna izin verdi.[1]

2008'de Çin, İnternet'teki en büyük kullanıcı nüfusu oluşturdu. 2016 itibarıyla Çin nüfusunun yaklaşık %50'sinin İnternet bağlantısı vardı.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Evolution of Internet in China" (İngilizce). Çin Eğitim ve Araştırma Ağı (中国教育和科研计算机网). 1 Ocak 2001. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2017. 
  2. ^ "中國接入網際網路" (Çince). China News. 1 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2017. 
  3. ^ "How web-connected is China?" (İngilizce). China Power. 28 Aralık 2015. 26 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Vuhan</span> Çinin Hubei eyaletindeki büyük şehir

Vuhan veya Wuhan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı bir eyalet altı şehirdir. Hubei'nin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Çin'in en büyük metropollerinden biri olup "Ulusal Merkezi Şehir" olarak kılınmıştır. Merkez Çin'in en büyük şehri olmanın yanı sıra bu bölgenin siyasi, ekonomik, finansal, ticari, lojistik, bilim, teknoloji, kültürel, eğitim, ulaşım ve iletişim merkezidir. 2020 yılı itibarıyla nüfus açısından Dünya'nın en büyük 42. metropolü olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekes İlçesi</span>

Tekes İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak özerk iline bağlı bir İlçedir. Bu bölgede Tekes He Nehri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hoşut İlçesi</span>

Hoşut İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, Bayangolin Moğol Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin pasaportu</span>

Çin pasaportu Uluslararası seyahat için Çin vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

Renren Ağı(Çince: 人人 网; pinyin: Rénrénwǎng: "Herkesin Web Sitesi"), eski bilinen ismiyle Xiaonei Ağı, bir Çin sosyal paylaşım hizmetidir. Genellikle üniversite öğrencileri arasında yaygındır. 2013 yılı verilerine göre Renren'in 178 milyon kayıtlı kullanıcısı vardır. Şirketin merkezi Beijing'in Chaoyang bölgesindedir. Renren'in ayrıca Şanghay ve Guangzhou'da da ofisleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Qufu</span>

Qufu, Doğu Çin'in güneybatı Şantung eyaletinde bir şehirdir. Eyalet başkenti Jinan'ın yaklaşık 45 km (28 mi) güneyinde ve Jining'deki il merkezinin 45 km kuzeydoğusundadır. Qufu'nun alanı 815 kilometrekare olup toplam nüfusu 653.000'dir. Nüfusun 188.000'i kentsel alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de LGBT hakları</span> İnsan hakları

Çin Halk Cumhuriyeti'nde LGBT bireyler, hukuki korumaya tabi değiller. Hemcins cinsel ilişkiler yasak olmasa da hemcins çiftlerin evlilik ya da medeni birliktelik seviyesinde tanınma hakları yoktur. LGBT bireylere yapılan ayrımcılığı yasaklayan kanunlar ya da politikalar mevcut değil, ancak trans bireyler cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdikten sonra yasal belgelerdeki resmi cinsiyetlerini değiştirebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tangshan</span>

Tangshan, Çin-Hebei eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan, büyük oranda sanayileşmiş il düzeyi şehir. Richter ölçeğinde 7,8'i ölçen, şehrin birçok kısmını yerle bir eden ve resmi tahminlerce en az 255.000 sakinin ölümüne sebep olan 1976 Tangshan Depremi için tanınmış oldu. Bu olaydan beri şehir yeniden inşa edildi, turistik yer haline gelmiş ve Çin'deki en büyük 10 limandan birine sahiptir. Tangshan şehri, başkent Pekin'den yaklaşık 149 kilometre uzaklıktadır. Arabayla Pekin'den 2 saatte, Tientsin'den ise 1 saatte ulaşılır. 2010 Çin Nüfus Sayımına göre Tangshan İli nüfusu 7.577.289.

Çin Küresel Televizyon Ağı, Çin Merkez Televizyonu (CCTV)'na ait ve bu kuruluşun işlettiği bir grup uluslararası, çok dilli televizyon kanalıdır. CCTV International'a ait tüm Çince olmayan kanalları, 31 Aralık 2016 tarihinde GMT saatiyle sabahleyin 04:00 saatinde yeni "CGTN" markasıyla eşzamanlı olarak yeniden hizmete sunuldu. CCTV'ye ait Standart Çince (Mandarin) dilindeki uluslararası CCTV-4 kanalı, bu yeni marka kapsamına girmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çin</span>

Büyük Çin ya da Büyük Çin Bölgesi ; Çin anakarası, Hong Kong, Makao ve Tayvan'ı kolektif olarak kastetmek için kullanılan bir terimdir. Terim birçok çeşitli bağlamda kullanılmaktadır ve politik anlam taşıması gerekmeden sırf ticari ya da kültürel faaliyetlere atfetmek için de kullanılır. Bu coğrafi alanların paylaştığı bağlantılar, ör. Çince televizyon programları, filmler ve müzik, "Büyük Çin"in kültürel boyutuyla bağdaşlaştırılır. Terim ayrıca ticari/ekonomik kalkınmaya atıf olarak kullanılır, ör. "Büyük Çin Bölgesi'nde ekonomik entegrasyon." Terimin kullanımı ayrıca tam olarak kastettiği coğrafi bölgelere göre değişim gösterebilir. "Büyük Çin" terimi, egemenliği kastetmemektedir, ancak yine siyasi çağrışımları önlemek için bunun yerine "Çince konuşan dünya" terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de zaman</span>

Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir. Ülkede izlenen resmî ulusal standart zaman, ülke içerisinde Pekin Zamanı, uluslararası olarak ise Çin Standart Zamanı olarak bilinir. 1991 yılından beri yaz saati uygulaması uygulanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 2</span>

Chang'e 2, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Ay uzay sondasıdır. Çin Ay Keşif Programı'nın ilk aşamasının bir parçası olup 2007'de fırlatılan Chang'e 1'in devamıdır. Chang'e 2'nin tasarımında Chang'e 1 ile benzerlik göstermesine karşın, daha gelişmiş bir yerleşik kamera da dahil olmak üzere bazı teknik yenilikler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 5-T1</span>

Chang'e 5-T1, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir deneysel Ay uzay sondasıdır. Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden 23 Ekim 2014 tarihinde fırlatılmış olup Çin Ay Keşif Programı'nın son aşamasının bir parçasıdır ve Chang'e 5 görevinde kullanılmak üzere planlanan kapsül tasarımının atmosfere giriş testlerini gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Li Peng</span>

Li Peng Çinli siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">State Grid Corporation of China</span>

State Grid Corporation of China (SGCC) (Çince: 国家电网公司; pinyin: Guójiā Diànwǎng Gōngsī), Çin merkezli bir elektrik iletim şirkettir. Şirket, 2002 yılında kurulmuş olup dünyanın en büyük elektrik iletim şirketidir. Merkezi Pekin'in Xicheng semtinde yer almaktadır.

Liu Fan, Çin'in Hubei, Wuhan kentindeki Wuchang Hastanesi baş hemşire yardımcısıydı. 59 yaşında SARS-CoV-2 enfeksiyonundan ölen ilk hemşire oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Yunanistan ilişkileri</span>

Çin-Yunanistan ilişkileri, Çin ile Yunanistan topraklarındaki hem tarihî hem de çağdaş devletler arasındaki ilişkileri içerir. Çin-Yunanistan ilişkilerinin en erken kaydı, Yunan tarihçi Ktesias'ın MÖ 5. yüzyılda Serika ülkesi hakkındaki yazılarda yer alır. Çağdaş dönemde Çin Cumhuriyeti, 1947 yılında Yunanistan başkenti Atina'da bir büyükelçilik işletmeye başladı; bunun ardından Çin Halk Cumhuriyeti devleti, 5 Haziran 1972 tarihinde Yunanistan ile ilişkiler kurdu. 2006 yılında iki ülke arasındaki ilişki "Stratejik Ortaklık" seviyesine yükseltildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ermenistan ilişkileri</span>

Çin-Ermenistan ilişkileri, Çin ile Ermenistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

Çin Ansiklopedisi, ilk geniş girişli Çince modern ansiklopedidir. Çin Ansiklopedisi Yayınevi tarafından 1978'den bu yana yayınlanmakta olup 1980'de astronomi üzerine bir ciltle başlayarak her seferinde bir cilt yayınlandı ve son cildi 1993 yılında tamamlandı. Ansiklopedi, 74 cilt ve 80.000'den fazla maddeden oluşmaktadır. Her konu içinde 66 numaralı konuya göre düzenlenmiş, girişler birçok modern Çince sözlükte olduğu gibi pinyin ile düzenlenmiştir. 2015 yılında bir Uygurca baskısı yayınlandı.