İçeriğe atla

Çin'de eğitim

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir ilkokul sınıfından görüntü
Pekin Üniversitesi, Çin'deki en saygın ve en seçici üniversitelerden biri.

Çin'de eğitim, Çin Eğitim Bakanlığı'nın işlettiği bir devlet eğitim sistemidir. Tüm vatandaşların en az dokuz sene okul eğitimi görmesi şart. Hükûmetin finanse ettiği bu dokuz senelik zorunlu eğitim; altı ya da yedi yaşında başlayan altı senelik ilköğretim (小学) ve 12 ile 15 yaşları arasında üç senelik ortaokul (初中) eğitiminden ibaret; ancak bazı eyaletlerde beş senelik ilkokul ve dört senelik ortaokul var. Ortaokul sonrası ise Çinli öğrenciler üç senelik lise (高中) eğitimi görür.

Eğitim Bakanlığı verilerine göre ilkokul katılım oranı %99, hem ilkokul hem de ortaokula katılımın oranı ise %80. 1985'te hükûmet, vergi kaynaklı yüksek eğitimi kaldırdı, böylece üniversiteye başvuranlara akademik yeteneğe dayalı olarak burs için yarışma zorunluluğu uygulandı. 1980'lerin başlarında hükûmet, ilk özel okulun açılmasına izin verdi. Üstelik 1995 ile 2005 yılları arasında lisans öğrencileri ve doktora derecesi sahiplerinin sayısı beş kat arttı.[1]

2003'te Çin'de 1.552 tane yükseköğretim kuruluşu (kolejler ve üniversiteler), 725.000 profesör ve 11 milyon üniversite öğrencisi vardı (bkz: Çin'deki üniversiteler listesi). Pekin Üniversitesi ile Tsinghua Üniversitesi dahil olmak üzere 100'den fazla Ulusal Anahtar Üniversite (国家重点大学) mevcuttur. 2006 itibarıyla 1,5 milyon bilim ve mühendislik öğrencisi Çin üniversitelerinden mezun olmuştur. 2008 yılı itibarıyla Çin, 184.000 bin akademik makale yayımlamıştı.[2]

Çin, uluslararası öğrenciler için de popüler bir hedef noktası olmuştur.[3] 2013 itibarıyla Çin, uluslararası öğrenciler için Asya'daki en popüler ülke, dünya çapında ise en popüler üçüncü ülkedir.[3]

Akademik Dereceler Kanunu, Zorunlu Eğitim Kanunu, Öğretmenler Kanunu, Eğitim Kanunu, Mesleki Eğitim Kanunu ve Yüksekeğitim Kanunu; Çin'deki eğitim sistemini düzenleyen yasaların arasındadır.

Şanghay ile Hong Kong'un Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı kapsamındaki en yüksek puan kazanan yerlerin arasında olmasıyla beraber Çin'in eğitim sistemi, titizliği ve sınav hazırlığına fazla odaklanması konularında eleştirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Education in China ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ "China's Book in Higher Education 29 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. graphic in The New York Times based on information from China's Ministry of Education, April 28, 2005
  2. ^ Su, Xiaohuan (28 Mart 2011), China 'to overtake US on science' in two years, BBC World News, ISBN 7-80113-993-3, 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Eylül 2017 
  3. ^ a b Sheehy, Kelsey (8 Ekim 2013). "Explore the World's Top Universities". U.S. News & World Report. 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. Asia is among the fastest growing destinations for international students, and foreign enrollment at universities in Indonesia and South Korea have more than doubled since 2005, the agency reports. China continues to be the most popular destination in the region, though, ranking third among countries that host the most international students, IIE reports. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Leuven Katolik Üniversitesi</span>

Leuven Katolik Üniversitesi Belçika'nın Leuven şehrinde bulunan üniversitedir. Günümüzde Katoliklik ile bir bağı olmadığı için uluslararası KU Leuven ya da University of Leuven olarak tanınmak ister. Eğitim dili genellikle Flamanca olup, bazı programlarında İngilizce eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

El-Kudüs Açık Üniversitesi, yönetimsel olarak akademik olarak ve de finansal olarak bağımsız bir halk üniversitesidir. Filistin Bağımsızlık Organizasyonu (PLO) tarafından alınan bir karar ile Ürdün'ün başkenti Amman'da kurulmuştur ve 1991'de Filistin'de hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamburg Üniversitesi</span>

Hamburg Üniversitesi, Hamburg, Almanya'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 1 Nisan 1919'da kurulmuştur. Günümüzde 38.000 öğrencisi bulunan üniversite kırsal alandaki kampüsünde faaliyetlerine devam etmektedir. Okulun ilk açıldığı yıl 1919 yılında yaklaşık 1700 öğrencisi bulunmaktaydı. Bu sayı 1950'lerde 6000'lere, 60'larda ise 12000'i aşmıştır. Günümüzde Hamburg Üniversitesinde Almanya dışından gelen 2200 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. 850 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

İşçi-Köylü-Asker öğrenciler (工农兵学员) 1970 ve 1976 yılları arasında Kültür Devrimi'nin (1966-1976) son zamanlarına doğru üniversitelerde okuyan Çinli öğrencilerdi. Bu öğrencilerin üniversitelere kabul edilme nedeni akademik başarıları değil ailelerinin belirli "sınıfsal arka plandan" gelmesiydi. İşçi, köylü ve askerlerin çocukları "Beş Kırmızı Kategori" içinde sınıflandırılıp belirli ayrıcalıklardan yararlanıyorlardı.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tilburg Üniversitesi</span>

}} 'Tilburg Üniversitesi', Hollanda'nın Kuzey Brabant eyaletinin Tilburg şehrinde; ekonomi, uluslararası hukuk, yönetim bilimleri ve psikoloji alanında uzmanlaşmış; Avrupa'nın önde gelen, prestijli araştırma üniversitelerinden birisidir. Çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Programlar, Hollandaca ve İngilizce olmak üzere iki dilde verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaokao</span>

Gaokao, Çin Halk Cumhuriyeti'nde senede bir kere düzenlenen ölçülendirilmiş sınav. Çin çapındaki neredeyse tüm üniversitelere lisans öğrencisi olarak girmenin ön koşuludur. Genel olarak lise son sınıf öğrencilerinin girdikleri bir sınavdır; ancak 2001 yılından beri sınavı yapmanın hiç yaş kısıtlaması olmamıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitim, Kuzey Kıbrıs Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Nazım Çavuşoğlu, 2023 yılı itibarıyla Milli Eğitim ve Kültür bakanıdır.

Kırgızistan'da eğitim, yedi ila 15 yaş arası dokuz yıl zorunludur. Dört yıllık ilkokul ve beş yıllık ortaokuldan sonra, sistem iki yıllık lise, uzmanlaşmış ortaokul veya mesleki/teknik okul sunar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Çin Teknoloji Üniversitesi</span> Üniversite

Güney Çin Teknoloji Üniversitesi Çin,Guangdong, Guangzhou'da ki bir devlet araştırma üniversitesidir. Üniversite, Çin Eğitim Bakanlığı ve Guangdong Eyalet Halk Hükümeti tarafından ortaklaşa desteklenmektedir.