İçeriğe atla

Çiler İlhan

Çiler İlhan (2018)

Çiler İlhan (1972), Türk yazar ve iş insanı.

1993 Yaşar Nabi Gençlik Ödülleri ‘Dikkate Değer Öykü Ödülü'nü kazanan yazar, Sürgün adlı kitabı ile 2011 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. Öykü ve makaleleri yirminin üzerinde ulusal ve uluslararası antolojide yer alır.[1]

Yaşamı

Denizli'de doğdu, İzmir'de büyüdü. 1990 yılında İzmir Özel Türk Koleji'nden mezun oldu.[1] Yazmaya 10 yaşındayken şiir ile başladı. Ortaokuldayken tiyatro oyunları, daha sonra günlükler yazarak edebiyat ürünleri vermeye devam etti.[2] 1993 yılında Yaşar Nabi Gençlik Ödülleri “Dikkate Değer Öykü Ödülü”ne layık görüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyasi Bilimler bölümünden yükseköğrenim gördü. Kendi ifadesine göre Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciliği sırasında kendi ifadesiyle bilinçli şekilde öykü yazmaya başladı.[2] Ailesi ile Pamukkale'de otel kurmaya karar verdikleri için üniversiteden sonra İsviçre'ye giderek otelcilik eğitimi aldı. Glion Hotel School’dan mezun oldu. Pamukkale'deki otelin kuruluşunda yer aldıktan sonra İstanbul'da pazarlama, iletişim, turizm sektörlerinde çalıştı ve yazarlık, editörlük yaptı. Öykü, düzyazı, kitap tanıtım yazısı, gezi yazısı ve çevirileri çeşitli dergilerde yayımlandı.

İlk öykü kitabı Rüya Tacirleri Odası 2006'da yayınlandı. 2010 yılında yayımlanan ikinci öykü kitabı Sürgün'de üçüncü sayfa haberlerinden yola çıkarak yazdığı öyküleri bir araya getirdi. Bu kitap ile 2011 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nü layık görüldü. Eser, birçok dile çevrildi.[3][4]

2017 yılında Hollanda'nın Gouda kentine taşındı.[5] 2021'de ilk romanı Nişan Evi yayımlandı.[6] Romanda 2009 yılında Mardin’de gerçekleştirilen ve Bilge Köyü Katliamı olarak anılan olayı konu aldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Çiler İlhan". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  2. ^ a b "Kadın isterse..." Sabah. 14 Ağustos 2010. 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  3. ^ "Winning Authors: Çiler İlhan, Turkey". Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü. 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  4. ^ "Çiler İlhan". tr.writersofturkey.net. 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  5. ^ "Çiler İlhan: Hollanda'da Türk kadın yazar olarak egzotik hayvan ilgisi görüyorum". T24. 22 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  6. ^ "Sosyal medyada adalet arayan çaresiz çocuklarız". KARAR. 8 Ağustos 2021. 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  7. ^ Oral, Sibel (16 Temmuz 2021). "Bir katliamın sıra dışı romanı". Gazeteoksijen.com. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

Buket Uzuner, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">İnci Aral</span> Türk yazar

İnci Aral Türk öykü ve roman yazarı.

Ayla Kutlu, Türk yazardır.

Güray Süngü, Türk öykü ve roman yazarı. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa'da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı'da geçirdi.İlk eserlerini Hece Edebiyat Dergisi'nde yayınlamıştır. Sonraki yıllar Hece Öykü, Aykırı Edebiyat, Vivo Edebiyat, Kaçak Yayın, E-Edebiyat, Özgür Edebiyat, Ada, İtibar, Post Öykü ve İzdiham dergilerinde de kısa öyküler yazmıştır. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi'nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Sevgi Özdamar</span> Türk yazar

Emine Sevgi Özdamar, Türk yazar, tiyatro oyuncusu ve dramaturg.

Yavuz Ekinci Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Seray Şahiner, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Türk öykü ve roman yazarı, şair, akademisyen.

Kemal Varol Türkçe yazan Kürt şair, deneme ve roman yazarı.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

Sezer Ateş Ayvaz, Türk yazar, sosyolog.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gözde Kurt</span> Türk yazar, edebiyat çevirmeni

Gözde Kurt, Türk yazar ve çevirmen. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. İlk romanı Kozanın Tereddütü 2009'da çıkarken 2011'de Ölü Çiçekler Müzesi'ni yayımladı ve bu eser Yaşar Nabi Nayır Edebiyat Ödülleri'nde dereceye girdi. Bir süre Avrupa ve bazı Latin Amerika ülkelerinde bulunduktan sonra 2017'de Köprüde Durup Beni Öpmesini Bekleyeceğim adlı romanını yayımladı. Bu romanda ismi verilmeyen genç bir kadının yaşadıkları ekseninde 2010'lar Türkiye'sinin dönemsel manzaraları görülmektedir. 2018'de Lemony Snicket'in Karanlık ve Huysuzluğun ve Dalın Hikâyesi adlı çocuk edebiyatı türündeki eserlerini Türkçeye çevirdi.

Hikmet Hükümenoğlu roman ve öykü yazarı.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.