İçeriğe atla

Çikolatalı dondurma

Külah içindeki çikolatalı dondurma

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

İlk dondurulmuş çikolata tarifleri, İtalya'nın Napoli kentinde, 1693 yılında Antonio Latini'nin The Modern Steward kitap'ında yayınlandı. Çikolata, vanilyadan önce oluşturulan sıcak dondurma, kahve ve çay gibi ortak içecekler olarak dondurulmuş tatlılara dönüştürülen ilk gıda maddeleri olan ilk dondurma lezzetlerinden biriydi. Sıcak çikolata kahve ve çayın yanı sıra on yedinci yüzyıl Avrupa'sında popüler bir içecek haline gelmişti ve donmuş ve donmamış tatlıları yapmak için üç içeceğin tamamı kullanıldı.[1] Latini, her ikisi de sadece çikolata ve şeker içeren, içeceğe dayanan buzlar için iki tarif üretti. 1775'te, İtalyan doktor Filippo Baldini, De sorbetti adlı bir yazı yazdı; burada gut ve iskorbüt gibi çeşitli tıbbi durumlar için çikolatanın dondurulmasını tavsiye etti.

Çikolatalı dondurma ABD'de on dokuzuncu yüzyılın sonlarında popüler oldu. Amerika'da ilk dondurma reklamı 12 Mayıs 1777'de New York'ta Philip Lenzi'nin açıkladığını duyurdu. 1800 yılına kadar, dondurma elitlerin tadını çıkardığı nadir ve egzotik bir tatlıydı. 1800 civarında yalıtılmış evler icat edildi ve kısa sürede dondurma üretimi Amerika'da bir endüstri haline geldi.

Çikolatalı dondurma genellikle kakao tozunun yumurta, krema, vanilya ve şeker ile karıştırılmasıyla yapılır.[2] Bazen kakao tozuna ek olarak çikolata likörü veya kakao likörü kullanılır veya çikolata lezzetini oluşturmak için özel olarak kullanılır. Kakao tozu, çikolatalı dondurmaya kahverengi rengini verir ve başka renklendirmeler eklemek nadirdir.

Çikolatalı dondurma restoranlar, kafeler, akşam yemekleri lokantası, süpermarketler ve marketler dahil birçok yerde satılmaktadır. Dondurma salonu dondurma satışında uzmanlaşmıştır.

Çikolatalı dondurma, Rocky road dondurması gibi diğer aromaların oluşturulmasında kullanılır. Diğer dondurma lezzetleri, dondurma ile karıştırılmış çikolata parçaları içerir.[3] Örneğin (sade) çikolatalı dondurma, vanilyalı dondurma ile, çikolatalı çikolatalı (veya çift çikolatalı) dondurma, çikolatalı dondurma ile yapılır ve naneli çikolatalı dondurma, nane dondurması ile yapılır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çikolata</span> Kakao çekirdeklerinin işlenip içine çeşitli malzemeler katılması yoluyla hazırlanan enerji değeri yüksek besin

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kakao</span>

Kakao, 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak çikolata</span>

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek.

<span class="mw-page-title-main">Vanilla planifolia</span> bitki türü

Vanilya, Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pasta</span>

Pasta, içine katılmış çeşitli maddelerle özel bir tat verilmiş, fırında veya başka bir yolla pişirilerek hazırlanmış hamur işi tatlı. Türkçede pasta sözcüğü ile genellikle "yaş pasta" kastedilir.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Mozaik pasta</span>

Mozaik pasta, kökeni Sicilya'ya dayanan, kakao ve bisküvinin yanı sıra tereyağ veya margarin, pudra şekeri veya toz şeker, süt, tercihe göre yumurta, vanilya, dövülmüş ceviz, hindistan cevizi, fındık, badem, portakal veya limon rendesi ve likör de ilave edilen tatlı. Hazırlaması tamamlandıktan sonra şekil alması için birkaç saat dondurucuda muhafaza edilmesi gereken bu pasta pişirilmez.

<span class="mw-page-title-main">Matcha</span> özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozu

Matcha, özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır. Maçça tozuna da “Maçça” denir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurmalı sandviç</span> iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş tatlı

Dondurmalı sandviç iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş bir tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata likörü</span> Likör Çeşiti

Çikolata likörü, çikolata gibi tatlandırılmış bir likördür.

<span class="mw-page-title-main">Maxibon (dondurma)</span> Dondurma markası

Maxibon Nestlé şirketi tarafından yapılan bir dondurmalı sandviç markasıdır. Çikolata kaplı bir ucu ve diğeri iki bisküvi arasında sandviçlenmiş küçük çikolata parçacıkları içeren bir dondurma bloğundan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kalıp çikolata</span>

Kalıp çikolata dikdörtgen ya da kare biçimli levha formlu çikolata'lı bir şekerleme'dir. Ticari kullanım için üretilen dökme çikolatadan, ayrıca pastiller, bonbonlar ve çikolatalı trüf mantarları gibi çikolatalardan ayrılır. Çoğu zaman üzeri çizgilerle beraber parçalara bölünür. İngilizce konuşulan ülkelerde çikolata kalıbı, genellikle çikolatadan oluşan veya başka içerikler içeren tipik bir atıştırmalık olan ara öğüne karşılık gelir. İlk katı çikolata kalıbı 1847'de İngiltere'nin Bristol eyaletinde J. S. Fry & Sons şirketi tarafından üretildi. Daha sonra 1866'da Fry's Chocolate Cream olarak seri üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Çırpılmış krema</span>

Çırpılmış krema, hafif ve kabarık olana kadar bir çırpacak veya karıştırıcı ile çırpılmış kremadır. Genellikle tatlandırılır ve bazen vanilya ile tatlandırılır. Buna Chantilly krem veya krem şanti de denir. Çırpılmış krema, ağır krema mekanik havalandırmaya tabi tutulduğunda üretilen bir mutfak kolloididir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı krema</span>

Çikolatalı krema çoğunlukla ekmek, tost veya waffle, krep, muffin ve pita gibi benzer tahıl ürünlerine yayılan tatlı bir çikolata aromalı pastadır. Fındıklı çikolata pastasına gianduya denir.

<span class="mw-page-title-main">Klondike (dondurma)</span>

Klondike, ince bir çikolata tabakası ile kaplanmış kare şekilli vanilya aromalı bir kalıp dondurmadır.

<span class="mw-page-title-main">Vanilyalı dondurma</span>

Vanilyalı dondurma, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da dondurmayı lezzetlendirmek için sıklıkla kullanılır. Vanilyalı dondurma, diğer dondurma aromaları gibi, başlangıçta bir buz ve tuz kabının üzerine krema, şeker ve vanilyadan oluşan bir karışımın soğutulmasıyla yaratılmıştır. Dondurmayı tatlandırmak için kullanılan vanilya türü, yere göre değişir. Kuzey Amerika ve Avrupa'da tüketiciler daha belirgin, dumanlı bir tatla ilgilenirken, İrlanda'da daha fazla anason benzeri bir tat istiyorlar. Dondurmanın yumuşak kıvamını sağlamak için karışımın ara sıra karıştırılması ve sonra katılaşma işlemine devam etmek için buz ve tuz kabına geri döndürülmesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolatalı kurabiye</span> çikolata parçası içeren kurabiye

Çikolata çikolatalı kurabiye Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çikolatalı kurabiye olup ayırt edici bileşeni olarak damla çikolata parçaları, M&M's veya çikolata şekerleri içerir. 1938 dolaylarında, Ruth Graves Wakefield, Nestlé yarı-tatlı bir çikolata çubuğundan bir kurabiyeye doğranmış parçalar ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Kahve yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kahve yemekleri, kahveyi birincil bileşen olarak kullanan yemeklerdir. Kahve içecekleri bu listeye dahil değildir.

Alaska Tatlısı, dışı sıcak ve çıtır, içi ise soğuk bir dondurma olan tatlıdır. Bu tatlı, dondurmanın üstüne koyulan kek tabanı ile kaplanmış ve ardından üstü beze (meringue) ile sarılmıştır. Beze, fırında veya bir meşale yardımıyla hafifçe kızartılarak tatlının dışı altın rengi bir çıtırlık kazanırken, içindeki dondurma soğuk kalır.