İçeriğe atla

Çikolata

Beyaz, sütlü ve siyah (Bitter) çikolata
Maya şefinin, çikolata dolu vazonun ellenmesini yasakladığını gösteren çizim
Kakao çekirdeği

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.[1] Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.[2][3][4]

Tarihçe

Çikolata tarihi milattan önceye kadar gider. Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeklerden oluşan bir grup, Mezoamerika'da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur.[5] Amerikan yerlilerine göre bu bitki onlara tüylü bir yılan tanrı tarafından bahşedilmiştir. Bu tanrı, Mayalarda “Kukulkan”; Azteklerde ise “Quetzalcoatl” olarak adlandırılır. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu.[6] İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés'in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı Montezuma bu çikolatalı içeceği 50 sürahi ve altın kadehler içinde kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir. Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine mısır unu, biber ve diğer baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı.[7] Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı. 1825 yılında kakao tozu ve kakao yağını daha sonra kalıp çikolata yapmak için ayırabilen bir makine geliştirildi. 1875 yılında Daniel Peter adlı İsviçreli bir çikolatacı bu çikolataya süt tozu katmaya başladı. Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.[8]

Çikolata yapımı

Peru'daki bir çikolata fabrikasında çikolata imali

Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır.[9] Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı, çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir.[10]

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir.[11] Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolata yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.[12]

Sütlü çikolata, inek sütünden süt tozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir.[13] Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.

Çeşitleri

  • Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.
  • Sütlü çikolata: Bileşiminde en az %2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.
  • Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.
  • Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az %25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.
  • Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az %25'i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.
  • Ruby çikolatası: Bir çikolata türevidir ve Ruby çekirdeklerinden yapılan bir çikolata türüdür. Ruby kakao çekirdeklerinden elde edilen ve herhangi bir renklendirici içermeyen Ruby çikolatasını Türkiye’ye getiren ilk marka ise Magnum oldu. Ruby çikolatası, ilk kez Eylül 2017’de Barry Callebaut tarafından tanıtılmıştır.
Diğer çikolata çeşitleri

Kaynakça

  1. ^ "Chocolate | Definition, History, Types, Production, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 13 Ekim 2023. 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  2. ^ NTV Haber, 16/10/2022, Çikolata Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
  3. ^ "Pamukkale Üniversitesi İngilizce Sözlük". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  4. ^ Hani Astolin (2019), Türk’ün Gizlenen Bilgisini Arayan Türk
  5. ^ "History of Chocolate: Cocoa Beans & Xocolatl". HISTORY (İngilizce). 10 Ağustos 2022. 31 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  6. ^ Magazine, Smithsonian; Fiegl, Amanda. "A Brief History of Chocolate". Smithsonian Magazine (İngilizce). 16 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  7. ^ Verna, R. (Aralık 2013). "The history and science of chocolate". The Malaysian Journal of Pathology. 35 (2): 111-121. ISSN 0126-8635. PMID 24362474. 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  8. ^ Magazine, Cacao (5 Eylül 2022). "The History of Chocolate: A Timeline". ReadCacao (İngilizce). 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  9. ^ "13 Tips and Tricks for Making Chocolate Confections at Home". Food & Wine (İngilizce). 4 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  10. ^ Barišić, Veronika; Kopjar, Mirela; Jozinović, Antun; Flanjak, Ivana; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago; Jokić, Stela; Babić, Jurislav (30 Ağustos 2019). "The Chemistry behind Chocolate Production". Molecules. 24 (17): 3163. doi:10.3390/molecules24173163. ISSN 1420-3049. PMC 6749277 $2. PMID 31480281. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  11. ^ tim (5 Haziran 2023). "The Art of Crafting Delicious Chocolate from Cocoa Beans | Duyvis". Royal Duyvis Wiener B.V. (İngilizce). 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  12. ^ Magazine, Cacao (23 Ağustos 2022). "How is Chocolate Made: From Bean to Bar". ReadCacao (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  13. ^ "What Is The Process Of Making Chocolate?6 Steps". Chocolate Making Machine (İngilizce). 12 Nisan 2023. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kakao</span>

Kakao, 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak çikolata</span>

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek.

<span class="mw-page-title-main">Milka</span>

Milka, Kraft Foods şirketine bağlı olup dünyada en çok satan sütlü çikolataların üreticisidir. 1901 yılında Neuchâtel, İsviçre'de çikolata üreticisi Philippe Suchard tarafından üretimine başlanmıştır. 1990-2012 yılları arasında Kraft Foods Inc., 2012 yılından şimdiye kadar Mondelez International markasıdır. 100 yılı aşkın bir süredir Milka, öncelikle Lörrach, Almanya'da üretilmektedir. Paskalya ve Noel için kalıp ve çeşitli şekillerde satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pralin</span>

Pralin, toplam ürün ağırlığının en az %25'i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı trüf</span>

Çikolatalı trüf, şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü çikolata</span>

Sütlü çikolata kondense süt ile katı çikolata, süt tozu, sıvı süt veya yoğun süt karışımından yapılır. Dünyanın en popüler çikolata çeşitlerinden biridir. İsviçreli şekerlemeci Daniel Peter, 1875 yılında Vevey'deki komşusu Henri Nestlé ile işbirliği içinde yoğun sütlü çikolatayı yoğun süt ile geliştirdi. Ürüne, "süt" kelimesinin Yunanca kelimesini ve onun adını birleştiren "Gala Peter" seçildi. Dresden, Saksonya'daki bir Alman şirketi Jordan & Timaeus, 1839'da zaten sütlü çikolata icat etmişti. ABD Hükûmeti% 10 konsantrasyonda çikolata likörü istiyor. AB yönetmelikleri, minimum% 25 kakao katığını belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata likörü</span> Likör Çeşiti

Çikolata likörü, çikolata gibi tatlandırılmış bir likördür.

<span class="mw-page-title-main">Kalıp çikolata</span>

Kalıp çikolata dikdörtgen ya da kare biçimli levha formlu çikolata'lı bir şekerleme'dir. Ticari kullanım için üretilen dökme çikolatadan, ayrıca pastiller, bonbonlar ve çikolatalı trüf mantarları gibi çikolatalardan ayrılır. Çoğu zaman üzeri çizgilerle beraber parçalara bölünür. İngilizce konuşulan ülkelerde çikolata kalıbı, genellikle çikolatadan oluşan veya başka içerikler içeren tipik bir atıştırmalık olan ara öğüne karşılık gelir. İlk katı çikolata kalıbı 1847'de İngiltere'nin Bristol eyaletinde J. S. Fry & Sons şirketi tarafından üretildi. Daha sonra 1866'da Fry's Chocolate Cream olarak seri üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Organik çikolata</span>

Organik çikolata, organik sertifikasyona sahip bir çikolatadır. 2016 itibarıyla, küresel çikolata endüstrisinde büyüyen bir sektör oldu. Organik çikolata, bazı tüketiciler için sosyal olarak arzu edilen bir üründür. The Hershey Company gibi büyük markalar, organik çikolata üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Cacao Barry</span>

Cacao Barry, 1842 yılında Fransa'da kurulmuş ve şu an Barry Callebaut şirketinin bir parçası olan şirketdir. Cacao Barry bir dizi yüksek kaliteli kakao ürünleri, çikolata kaplamaları, dolgular ve dekorasyon ürünleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı krema</span>

Çikolatalı krema çoğunlukla ekmek, tost veya waffle, krep, muffin ve pita gibi benzer tahıl ürünlerine yayılan tatlı bir çikolata aromalı pastadır. Fındıklı çikolata pastasına gianduya denir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz çikolata</span> Kakao tozu içermeyen, kakao yağı ile yapılan bir çikolata türevi

Beyaz çikolata, genellikle kakao yağı, şeker, süt tozu veya süt katılarından oluşan bir çikolata türevidir. Çoğunlukla fildişi rengi tonuna sahip beyaz renkte veya sarının oldukça soluk tonlarında üretilir. Kakao yağının erime noktası, beyaz çikolatada sadece kakao çekirdeği bileşeni, sütlü çikolata veya bitter çikolata gibi oda sıcaklığında beyaz çikolata katısını tutmak için yeterince yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Bitter çikolata</span> diğer çikolatalara göre fazla kakao katıları vardır

Bitter çikolata bir çikolata türevidir. Daha yüksek oranda kakao katıları vardır. Kakao yağı ise sütlü çikolata ve beyaz çikolatadan daha azdır ve hiç şeker içermez. Fırın çikolata türü de vardır. Koyu çikolata %70-85 kakao tozu içerir. Hangi ürünlerin "bitter çikolata" olarak etiketlendirilebileceğine ilişkin hükûmet ve endüstri standartları ülkeye ve pazara göre değişir. 21. yüzyılın başlarında bitter çikolataya olan talepte küresel bir artış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Teobromin</span>

Teobromin, kakao bitkisinde bulunan, C7H8N4O2 kimyasal formülüne sahip acı bir alkaloid. Çikolata, çay ve kola fındığı da dahil olmak üzere bazı gıdalarda bulunur. Kimyasal, teofilin ve kafein ile birlikte ksantin alkaloidi olarak sınıflandırılır. Kafein, teobromine kıyasla fazladan bir metil grubuna sahip olması bakımından farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hershey bar</span>

Hershey bar, The Hershey Company tarafından üretilen bir kalıp çikolatadır. Hershey "Büyük Amerikan Çikolatası" olarak adlandırıyor. Hershey Milk Chocolate Bar ilk kez 1900'de satıldı, ardından 1908'de üretime başlayan Hershey'nin Bademli çeşidine sahip Milk Chocolate geldi.

<span class="mw-page-title-main">Dove (çikolata)</span> Bir çikolata markası

Dove, Mars şirketi'ne ait çikolata markasıdır. Dove, bitter çikolata, süt, karamel, meyve ve fındık çeşitleri, çikolatalı trüf ve katlanmış sütlü çikolata merkezli çikolata parçaları dahil olmak üzere çok çeşitli çikolatalar üretmektedir. Dove Bar dondurmaları da var.

<span class="mw-page-title-main">Ruby çikolatası</span> Çikolata çeşidi

Ruby çikolatası bir çikolata türevidir ve ruby çekirdeklerinden yapılan bir çikolata türüdür. Ruby kakao çekirdeklerinden elde edilen ve herhangi bir renklendirici içermeyen Ruby çikolatasını Türkiye’ye getiren ilk marka ise Magnum oldu.

Ferrero Rocher, İtalyan çikolata şirketi Ferrero tarafından üretilen çikolatalı ve fındıklı şekerleme. Gianduiotto ve gianduya ile benzer olan ürün 1982 yılında piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre çikolatası</span> İsviçrede üretilen çikolata

İsviçre çikolatası, İsviçre'de üretilen çikolatadır. Kakao çekirdekleri ve şeker gibi diğer malzemeler İsviçre dışından gelebilse de, çikolatanın asıl üretimi İsviçre'de yapılmalıdır. İsviçre çikolataları, birçok ünlü uluslararası çikolata markasıyla yüksek kalite konusunda uluslararası bir ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı içecekler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çikolatalı içecekler, çikolatadan hazırlanan içecek türleridir.