Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.
Çok yük bineceğini bildiğimiz bir ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir gibi ağır şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Bu yüzden "halka bağı" adıyla da bilinir.
Kropi bağı ip ucunda ipten daha kalın bir durdurucu düğüm oluşturmak için kullanılır.
Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.
Tek ipte düğme, bir ip üzerinde, o ipin kendisinin oluşturduğu, sepet ya da dairevi saç örgüsü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.
Balıkçı bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.
Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.
Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.
Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.
Kolan bağı, iki ipi birbirine bağlayan bir düğümdür. Uçların birinde bir buçuk sarılmış yarım kazık bağının ucunun, diğerinde bir sarılmış yarım kazık bağının ucunun ortada iki ip arasında oluşan eliptik deliğe kıstırılmasıyla oluşur.
Dönel kazık bağı ipi bir başka ipe ya da kazığa bağlamaya yarayan bir düğümdür. Çifte kazık bağının bir çeşididir. Ters kazık bağının bir tarafı çift döngülü olanıdır ve o taraftan çekildiğinde iyi tutar.
Gerçek aşık düğümü yan yana iki ipi her biri üzerindeki birer Adi düğümün düğüm kısmı birbiri içinde kalacak şekilde, birbirlerinin içinden geçirerek bağlar.
Çözülmez bağ ip ucunu ana ipe bağlamak, böylece olusan ilmek ile birçok nesneyi birbirine bağlamak için kullanılan bir düğüm şeklidir.
3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.
Kelepçe bağı Kurtarma oturağı bağı ile aynı bağdır. Her ikisinde de amaç güvenilir bir kavrama, gevşemeden tutmadır. Kurtarmada birer ilmek göğüs ve bacakları kavrar, kelepçede iki bileği kavrarlar.
Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.
- En üstte, ana ip tarafında, genellikle ucu geçirmek gerekmeden yani ip ortasına atılabilen bir ilik,
- Ortada, alttaki yükten peşinden üstteki ilikten geçip iki dirsek oluşturan ve ucu çekip gerdikçe küçülen bir ilmek
- Uçta da gerilmiş ipin gergin kalmasını sağlayan bir ya da daha fazla sabitleştirici bağlama düğümü.
Adi düğüm ipin kendi etrafında tam dönüp, döngüsü içinden geçmesiyle oluşan düğümdür.
Adi ilmek ipin kendi etrafında bir dönüp, döngüsü içinden forasının geçmesiyle oluşan düğümdür.
Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.
Dirsekte adi düğüm iki ipin kendi etraflarında bir dönüp, iki katlı döngüsü içinden geçmesiyle oluşan ilik düğümüdür.