İçeriğe atla

Çift merkezli çokgen

Çift merkezli bir ikizkenar yamuk
Bir düzgün beşgen

Geometride, çift merkezli (bicentric) çokgen, teğet bir çokgendir (tüm kenarları bir iç çemberle teğet olan bir çokgendir) ve aynı zamanda döngüsel yani kirişler dörtgenidir - yani, çokgenin her köşesinden geçen bir çevrel çember içine çizilmiştir. Tüm üçgenler ve tüm düzgün çokgenler çift merkezlidir. Öte yandan, kenarları eşit olmayan bir dikdörtgen çift merkezli değildir, çünkü hiçbir çember dört kenara da teğet olamaz.

Üçgenler

Her üçgen çift merkezlidir.[1] Yarıçapları sırasıyla r ve R olan iç teğet çember ve çevrel çember içerisindeki bir üçgen için ilgili denklem aşağıdaki gibidir:

burada x, çemberlerin merkezleri arasındaki mesafedir.[2] Bu, Euler üçgen formülünün bir versiyonudur.

Çift merkezli dörtgenler

Tüm dörtgenler çift merkezli değildir (hem bir iç çember hem de bir çevrel çember içerir). ve yarıçaplı iki çember (biri diğerinin içinde) verildiğinde , bunlardan birince çevrelenmiş ve diğerine teğet bir dışbükey dörtgen vardır, ancak ve ancak yarıçapları aşağıdaki koşulu sağlarsa,

burada , çemberlerin merkezleri arasındaki mesafedir.[2][3] Bu koşul (ve daha yüksek dereceden çokgenler için benzer koşullar) Fuss teoremi olarak bilinir.[4]

n > 4 olan çokgenler

Çevrel çemberin yarıçapı R, iç teğet çemberin yarıçapı r ve çevrel çemberin merkezi ile iç teğet çemberin merkezi arasındaki x mesafesi arasındaki ilişki için herhangi bir n sayıda kenarı olan çokgenler için karmaşık bir genel formül bilinmektedir.[5] Belirli n sayısı için bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

burada ve 'dir.

Düzgün çokgenler

Her düzgün çokgen çift merkezlidir.[2] Düzgün bir çokgende, iç çember ve dış çember eş merkezlidir -yani, aynı zamanda düzgün çokgenin de merkezi olan ortak bir merkezi paylaşırlar, bu nedenle iç çember merkezi ile çevrel çember merkezi arasındaki mesafe her zaman sıfırdır. İç teğet çemberin yarıçapı iç yarıçap (apotem)'tır (merkezden düzgün çokgenin sınırına en kısa mesafe).

Düzgün bir çokgen için, ortak kenar uzunluğu , iç çember yarıçapı ve çevrel çember yarıçapı arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir:

Pergel ve cetvel ile çizilebilen bazı düzgün çokgenler için, bu ilişkileri gösteren aşağıdaki cebirsel formüllere sahibiz:

3
4
5
6
8
10

Böylece aşağıdaki ondalık yaklaşık değerlere sahibiz:

Poncelet doğal sonucu

İki çember, belirli bir çift merkezli n-genin iç teğet ve çevrel çemberleriyse, o zaman aynı iki çember sonsuz sayıda çift merkezli n-genin iç teğet ve çevrel çemberleridir. Daha kesin olarak, iki çemberin içine her teğet doğru, dış çemberle kesiştiği noktalarda doğru üzerine köşeler yerleştirilerek, her bir tepeden başka bir teğet doğru boyunca devam ederek ve aynı şekilde ortaya çıkan çokgen zincir bir n-gene kadar kapanana kadar devam ederek iki merkezli bir n-gene uzatılabilir. Her zaman böyle olacağı gerçeği, daha genel olarak iç teğet ve çevrel konikler için geçerli olan Poncelet kapanış teoremi tarafından da ima edilmektedir.[6]

Ayrıca, bir iç çember ve dış çember verildiğinde, değişken çokgenin her köşegeni sabit bir çembere teğettir.[7]

Kaynakça

  1. ^ The Facts on File Geometry Handbook, Infobase Publishing, 2009, s. 17, ISBN 9780816073894, 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Aralık 2020 
  2. ^ a b c International Mathematical Olympiad: 1976-1990, Anthem Press, 2005, ss. 170-171, ISBN 9781843312000 .
  3. ^ Subjects for mathematical essays, Macmillan and co., limited, 1915, s. 98, 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Aralık 2020 .
  4. ^ 100 Great Problems of Elementary Mathematics: Their History and Solution, Courier Dover Publications, 1965, s. 192, ISBN 9780486613482, 17 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Aralık 2020 .
  5. ^ Weisstein, Eric W. "Poncelet's Porism." From MathWorld--A Wolfram Web Resource. http://mathworld.wolfram.com/PonceletsPorism.html 12 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Poncelet's Theorem, American Mathematical Society, 2009, ISBN 9780821886267 .
  7. ^ Johnson, Roger A. Advanced Euclidean Geometry, Dover Publ., 2007 (1929), p. 94.

Dış bağlantılar

İlave okumalar

  • Mirko Radić & Nenad I. Trinajstić, (2006), On A System Of Equations Related To Bicentric Polygons, Applied Mathematics E-Notes, 8(2008), 9-16, ISSN:1607-2510, Makale[]
  • Radić, M. (2009), One System of Equations Concerning Bicentric Polygons. J. geom. 91, ss. 119–139 (2009). https://doi.org/10.1007/s00022-008-2029-9
  • Mirko Radić, (2010), An improved method for establishing Fuss' relations for bicentric polygons, Comptes Rendus Mathematique, Volume 348, Issues 7–8, ss. 415-417, ISSN 1631-073X, https://doi.org/10.1016/j.crma.2010.02.021.
  • Giorgadze, Gia. (2013). Remarks on Bicentric Polygons. Bulletin of the Georgian National Academy of Science. 7. 5-10.
  • Khimshiashvili, G., (2016), Proceedings of A. Razmadze Mathematical Institute Vol. 168 (2015), ss. 41–52, Makale

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kare</span>

Kare, murabba veya dördül, bütün kenarları ve açıları birbirine eşit olan düzgün dörtgendir. Matematiğin en temel geometrik şekillerinden biridir. Bir kare aynı zamanda dikdörtgen ve eşkenar dörtgendir. Bu iki özel dörtgenin tüm özelliklerini taşır. Eski adı ise murabbadır.

<span class="mw-page-title-main">Yarıçap</span> merkezinden çevresine bir daire veya küre içinde bölüm veya yüzeyi ile uzunluğu

Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuzgen</span> Geometrik şekil

Bir dokuzgen, dokuz kenarı olan çokgendir. Bir düzgün dokuzgende bir iç açı 140 derecedir.

<span class="mw-page-title-main">İki boyutlu uzay</span>

İki boyutlu uzay ya da kısaca 2D, içinde yaşadığımız evrenin düzlemsel yansımasının geometrik modelidir. 2 boyutlu olan varlıklar sadece genişlik ve yükseklikten oluşan düzlemsel bir yüzeye sahiptirler ve derinlikleri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Çevrel çember</span>

Çevrel çember, geometride, bir çokgenin tüm köşelerinden geçen çember. Bu çemberin merkezi çevrel özek olarak isimlendirilir.

Aşağıdaki iyi-tanımlanmış bazı matematiksel şekillerin listesidir.

Fizikte, dairesel hareket bir nesnenin dairesel bir yörünge boyunca bir rotasyon ya da çemberin çevresinde yaptığı harekettir. Rotasyonun sürekli açısal değeriyle birlikte düzgün ya da değişen rotasyon değeriyle düzensiz olabilir. 3 boyutlu bir cismin sabit ekseni etrafındaki rotasyon parçalarının dairesel hareketini içerir. Hareketin denkliği bir cisim kütlesinin merkezini tanımlar.

Carnot teoremi, bir üçgenin iç teğet çemberi ve çevrel çemberinin yarıçaplarının uzunlukları ile çevrel çemberin merkezinden üçgenin üç kenarına olan mesafelerin toplamı arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Fransız matematikçi Lazare Nicolas Marguerite Carnot tarafından bulunmuştur.

Geometride Descartes teoremi, her dört öpüşen veya karşılıklı teğet çember için, çemberlerin yarıçaplarının belirli bir ikinci dereceden denklemi sağladığını belirtir. Bu denklemi çözerek, verilen üç karşılıklı teğet çembere teğet olan dördüncü bir çember oluşturulabilir. Teorem adını, 1643'te teoremi tanımlayan René Descartes'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eş iç teğet çemberler teoremi</span>

Geometride, eş iç teğet çemberler teoremi bir Japon Sangaku'sundan türetilir ve aşağıdaki yapıya ilişkindir: belirli bir noktadan belirli bir çizgiye bir dizi ışın çizilir, öyle ki bitişik ışınlar ve taban çizgisi tarafından oluşturulan üçgenlerin iç teğet çemberleri eşittir. Çizimde eş mavi çemberler, açıklandığı gibi ışınlar arasındaki mesafeyi tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Euler teoremi (geometri)</span>

Geometride, Euler teoremi, üçgenin çevrel çemberinin merkezi ve iç teğet çemberinin merkezi arasındaki uzunluğunun aşağıdaki şekilde ifade edildiğini belirtir:

Leonhard Euler'in temel dörtgen geometrisindeki birçok sonucundan biri, iç içe uzanan iki belirli çember için Öklid düzleminde, hem daha büyük çemberin kirişler dörtgeni hem de daha küçük olana teğet olan bir teğetler dörtgeni olan bir dışbükey dörtgen bulunması problemiyle ilgilidir. Euler bunun için, dairenin merkezi ile bir düzlem üçgenin merkezi arasındaki mesafeye ilişkin teoremindekiyle yakından ilişkili olan bir denklem buldu. Denklemin ilk yayınlanmış sunumu ve türetilmesi, Euler'in sekreteri Nikolaus Fuß tarafından 1798'de sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Feuerbach noktası</span>

Üçgen geometrisinde, üçgenin iç çemberi ve dokuz nokta çemberi, üçgenin Feuerbach noktasında birbirine içten teğettir. Feuerbach noktası bir üçgen merkezidir, yani tanımı üçgenin yerleşimine ve ölçeğine bağlı değildir. Clark Kimberling'in Üçgen Merkezleri Ansiklopedisi'nde X(11) olarak listelenmiştir ve adını Alman geometrici Karl Wilhelm Feuerbach'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çift merkezli dörtgen</span>

Öklid geometrisinde, bir çift merkezli dörtgen, hem bir iç teğet çembere hem de çevrel çembere sahip olan bir dışbükey (konveks) dörtgendir. Bu çemberlerin çevreleri, yarıçapları ve merkezlerine sırasıyla iç çap (inradius) ve çevrel çap (circumradius), iç merkez (incenter) ve çevrel merkez (circumcenter) denir. Tanımdan, çift merkezli dörtgenlerin hem teğetler dörtgeninin hem de kirişler dörtgeninin tüm özelliklerine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu dörtgenler için diğer isimler kiriş-teğet dörtgeni ve iç teğet ve dış teğet dörtgenidir. Ayrıca nadiren çift çemberli dörtgen ve çift işaretlenmiş dörtgen olarak adlandırılmıştır.

Dışbükey bir kirişler çokgeni, herhangi bir şekilde üçgenlere ayrıldığında ve bu şekilde oluşturulan her üçgene bir iç teğet çember çizildiğinde Japon teoremi, bu üçgenlerin iç teğet çemberlerinin yarıçapları toplamının, seçilen üçgenlemeden bağımsız bir şekilde sabit olduğunu belirtir. Bu teorem, Carnot teoremi kullanılarak kanıtlanabilir. Japon matematikçilerin eski bir geleneğine göre, bu teorem 1800'de tanrıları ve yazarı onurlandırmak için bir Japon tapınağına asılan tabletlere yazılmış bir Sangaku problemiydi.

Geometride, Jung teoremi, herhangi bir Öklid uzayındaki bir dizi noktanın çapı ile bu kümenin minimum çevreleyen topunun yarıçapı arasındaki bir eşitsizliktir. Bu eşitsizliği ilk kez 1901'de inceleyen Heinrich Jung'un adını almıştır. En küçük çember problemini açık bir biçimde çözmek için algoritmalar da mevcuttur.

Hidrolik çap, DH, akışkan dinamiğinde, dairesel olmayan boru ve kanallardaki akışları ele alırken yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bu terim kullanılarak, birçok hesaplama dairesel bir borudaki gibi yapılabilir. Kesit alanı, boru veya kanal boyunca sabit olduğunda şu şekilde tanımlanır:

Geometride, bir çokgenin yarı çevresi, çevre uzunluğunun yarısıdır. Çevreden doğrudan türetilebilmesine rağmen, yarı çevre üçgenler ve diğer şekiller için kullanılan formüllerde oldukça sık görülür ve ayrı/özel bir isim verilir. Yarı çevre, bir formülün parçası olarak ortaya çıktığında, genellikle s harfiyle gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Kirişler dörtgeni</span> tüm köşeleri tek bir çember üzerinde yer alan dörtgen

Öklid geometrisinde, bir kirişler dörtgeni veya çembersel dörtgen veya çevrimsel dörtgen, köşeleri tek bir çember üzerinde bulunan bir dörtgendir. Bu çembere çevrel çember denir ve köşelerin aynı çember içinde olduğu söylenir. Çemberin merkezi ve yarıçapı sırasıyla çevrel merkez ve çevrel yarıçap olarak adlandırılır. Bu dörtgenler için kullanılan diğer isimler eş çember dörtgeni ve kordal dörtgendir, ikincisi, dörtgenin kenarları çemberin kirişleri olduğu içindir. Genellikle dörtgenin dışbükey (konveks) olduğu varsayılır, ancak çapraz çevrimsel dörtgenler de vardır. Aşağıda verilen formüller ve özellikler dışbükey durumda geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Fuhrmann çemberi</span> Öklid geometrisinde bir üçgen için tanımlanmış özel bir çember

Geometride, adını Alman matematikçi Wilhelm Fuhrmann (1833-1904)'dan alan bir üçgenin Fuhrmann çemberi, çap olarak ortosentr ile Nagel noktası arasındaki doğru parçasına sahip çemberdir. Bu çember, Fuhrmann üçgeninin çevrel çemberi ile aynıdır.