İçeriğe atla

Çift ipte düğme

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

Çift ipte düğme öndenÇift ipte düğme önden
Çift ipte düğme önden
Çift ipte düğme arkadan
Düğme: 4 etap ayni resimde, ince kırmızı çizgiler bir sonraki hamleyi gösterir

Bu düğümün iki giren ipi iki de çıkan ipi vardır. Çeşitleri:

  • İpte düğme halkası ucunda sabit bir halka olanı (aynı ipin iki ucuyla bağlayıp ortadan bıçak sapına asmak için),
  • İp ortasında düğme sadece dirsekte düğme olanı, bir öncekinin halkasının düğüm yüzeyine kadar küçültülmüş hali. Elbiselerde düğme olarak kullanılırmış.
  • iki ip zincirinde boğum oluşturanı (bıçak sapına asılanın gerisine elden kaymayan uzantı olsun diye),
  • 3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olanı (dizgin yapmak için). Her halka, sepet örgülerinden bir üst geçişin uzatılmış halidir. Bu sonuncunun kendi sayfasında özel bir bağlanış yöntem tarifi vardır.

Bağlanışı

Önce iki ip karşı köşelerden girdikleri bir yoma bağı şeklinde buluşturulur. Sonra uçlar yoma bağının karşı giriş ipi üstünden aşırılıp alta alınır. En son her iki uç yoma bağının tam ortasındaki dört köşe delikten yukarı geçirilir ve düğüm sıkıştırılır.

Diğer bir bağlama yöntemi yoma bağı gerektirmez ve ucunda bir ilik oluşturmaz, gene de sepet örgülü küre biçiminde ve alttan iki ipi çıkan bir düğme oluşturur. Bağlarken uçlar gerekir.

Üçüncü bir bağlama şekli[1] Tek ipte düğme deki gibi iki halka ile başlar, orta noktada bükülme yönünü değiştirir. Bu değişme uçların düğümden çıkış yönünü etkiler; Tek ipte düğmede karşı taraflarda, burada ise ayni tarafta. Ortadaki esneme yönünün değiştiği düz nokta, istenirse uçların karşı tarafına doğru çekilip uzatılarak halka haline getirilebilir.

Bu düğümün bu her iki bağlama yönteminde de uçların en son hamlede kavislerini tamamlayıp hangi üçgen delikten geçeceklerine bağlı olarak iki çeşidi vardır. 1- uçlar kavis sonuna yakın üçgen delikten geçerse ABOK#600 oluşur.[2] 2- uçlar kavis sonuna uzak (ya da kavis başına yakın) üçgen delikten geçerse ABOK#787 ya da ABOK#599[2] usulü veya yukarıdaki ilk yoma bağından bağlama yöntemi ile ayni sonuç oluşur.

Süsleyici durdurma düğümleri 1- 3 halkalı dizgin düğümü, 2- 3 halkalı dizgin düğümü, 3- dirsekte kropi, 4- Çift ipte düğme, 5- Çift ipte düğme(halkalı), 6- İp ortasında düğme, 7- İp ortasında iki katlı düğme, 8- Gerçek aşık, 9- İlmekli, 10- Tek ipte düğme, 11- Tek ipte düğme dirsekte (dolayısıyla iki katlı ve halkalı), 12- Japon, 13- Kropi, 14-Adi düğüm

Kullanılışı

Çinlilerin geleneksel Tangzhuang adı verilen ceketlerinin düğmeleri genellikle bu düğümle ipekli iplerden yapılır. Halkası düğme deliği, düğümü de düğme gibi kullanılabilir. Üstüne yatınca sert maddeden düğmeler kadar rahatsız etmeme, çamaşır makinelerinde ve geleneksel tokmaklayarak yıkamada kırılmama gibi faydalı yönleri vardır.

Genellikle düşmemesi, kaybolmaması, kolay bulunması gereken, estetik (örneğin merasim) amaçlı küçük eşyaların sapından sarkan iki ipte zincir boğumu olarak, özellikle bıçak sapının uzantısı olarak veya anahtarlık olarak çok kullanılır.

Üniformalarda bazen rütbe veya ayrıcalık belirtici süs olarak kullanılır.

Çeşitleri

Düğümü daha uzun

Yoma bağıyla başlayarak yukarıda anlatılan tek katlı Çift İpte Düğme bağlanır. İki kat yüksek Çift İpte Uzun Düğme için fazladan bir büklümlü yoma bağı, daha da uzunu, yani üç kat yüksek Çift İpte Uzun Düğme için fazladan iki büklümlü yoma bağı ile başlayan yöntem kullanılır. Bu sonuncu üç kat yüksek Çift İpte Uzun Düğme için yöntem:

İki katlısı şu yöntemle de bağlanabilir:

Düğümün bir yanı daha şişman

Standard yoma bağından başlayarak bağlanan çift ipte düğme bağlama yönteminde uçlara halka ucunu dolandırmadan (yani orta deliğe hiç niyetlenmeden) önce ikişer kez daha kenar ördürerek (karşı halka ucunu dolandırıp orta delikden geçirme işlemi gene en son hareket olacak şekilde) düğümün halkaya yakın tarafının daha şişman olması, silindir şeklinde değil de daha çok yarım küre şeklinde olması sağlanır.[3]

Kaynakça

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Rl_hVULhBbw 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. How You Can Tie The Chinese Button Knot -by whyknot
  2. ^ a b Ashley, Clifford W. (1944). The Ashley Book of Knots. Doubleday. 0-385-04025-3.
  3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=__5CyWI8LPo 19 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. King's crown button knot

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Anele bağı</span>

Anele bağı, ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir, şamandıra gibi şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Meza volta bağı da denir; Yelkenli filikaların yelken serenlerini yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren kandilisa halatına yelken bu bağ ile bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Tek ipte düğme</span>

Tek ipte düğme, bir ip üzerinde, o ipin kendisinin oluşturduğu, sepet ya da dairevi saç örgüsü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

<span class="mw-page-title-main">İp ortasında düğme</span>

İp ortasında düğme, ip ortasında / dirseğinde, iki ucun oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Kolan bağı</span>

Kolan bağı, iki ipi birbirine bağlayan bir düğümdür. Uçların birinde bir buçuk sarılmış yarım kazık bağının ucunun, diğerinde bir sarılmış yarım kazık bağının ucunun ortada iki ip arasında oluşan eliptik deliğe kıstırılmasıyla oluşur.

Dirsekte tek izbarço bağı dirsekte ilik oluşturan bir bağdır. Kelebek bağı da denir ama Alp kelebeği ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">3 halkalı dizgin düğümü</span> düğüm

3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı halkası</span>

Yoma Bağı Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Japon bağı halkası</span>

Japon Bağı Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">El incesi cevizi</span>

El incesi cevizi, halatın ucundaki kollar ayrıştırılmadan yapılan, ceviz görünümlü, amacına hizmet edecek yuvarlak bir nesneyi de içine hapsederek yapılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Kropi bağı halkası</span>

Kropi Bağı Halkası ya da kapalı sekizli, ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

Köstek U harfi şeklinde bir metalin açık kenarının vidalanmasıyla halka haline getirilen, bir şeylerin sağlamca tutturulması, asılması, eklenmesi işlerini kolaylaştırıp hızlandıran hırdavat ya da nalburiye malzemesidir.