İçeriğe atla

Çevrimiçi alışveriş

Çevrimiçi alışveriş, İnternet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan alışveriş. Ziyaretçiler İnternet üzerinden istedikleri ürünleri sepete atarlar, kayıt olurlar, ödeme yaparlar. Seçip satın alınan ürünler kargoyla adrese gönderilir.

Genel tanım

Son kullanıcıların her türlü ticari malı İnternet üzerinden kredi kartı, havale ve kapıda ödeme yöntemi ile tedarik ettikleri bir alış veriş yöntemi olarak da tanımlanabilir.

İnternet üzerinden alışverişin artıları

  • Alıcı açısından ; aranılan belli standart özelliklere uygun ürünlerin kolayca karşılaştırma ve kataloglaştırılmasına bağlı olarak alıcı müşteri açısından zaman kaybı sürecini ciddi bir şekilde önlemesi. Genellikle perakende mağazalarına kıyasla daha uygun fiyat avantajı. Mağazada görevli satış danışmanı gibi bir unsur bulunmamasından dolayı daha çok kişisel tercihlere dayanan bir alışveriş avantajı.
  • Satıcı açısından ; ürün tanıtım sürecini minimalize etmesi sayesinde müşterilere çabuk ulaşabilmek. Ürün içeriği hakkında tanıtım ve açıklama reklam maliyetlerinin çok ucuza mal olması sayesinde ürün satışına olası reklam maliyetlerinin yansımaması ürünün satış fiyatının elden perakende fiyata göre ucuz olmasını sağlaması tercih edilebilirliğini artırması.
  • Yeni ödeme yöntemleri de artık tüketicileri İnternetten daha fazla alışveriş yapma imkânı sunmaktadır. Bu yöntemlerin başında kapıda ödeme, banka havalesi, kredi kartı gibi ödeme yöntemleri başı çekmektedir
  • İnternetten alışverişin aslında ülke ekonomisine katkısı büyüktür her şey resmidir ve kayıt altında olduğundan satıcılar vergilerine düzenli ödemek durumunda olmaları ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır

İnternet üzerinden alışverişin eksileri

  • Özellikle ilk defa denenecek alım ürünü açısından müşterinin gözü kapalı ürün almasına bağlı olarak özellikle tekstil açısından bazı tekstil ürünlerinin uluslararası standartlarda olmaya kendi ölçü değerlerine göre bedenlerde yaşanılan müşterinin tam bedenine uymayan ürünlerin gelmesi ve buna bağlı geri iade sürecinde yaşanabilen zaman kayıpları ve fazladan oluşan kargo masrafları en çok yaşanılan sorunlardan biridir.
  • Denetimsiz bir şekilde sanal ticaret hizmeti veren firmaların çoğalmasına bağlı olarak stoklarında olmayan ürünler için (arz talep dengesine göre üretici fabrikaların çoklu alım fiyatları için) kısa süreliğine elinde stoklanmamış ürünler için uzun vadeli müşteri bekleterek daha fazla sayıda alım için portföy oluşturma çabası yüzünden müşteriler yerine göre 1 hafta ile 1 ay arası bekleme sürecine sokulması nedeniyle zamanında temin edilemeyen ürün sıkıntısı.
  • Kayıt dışı ve kontrolsüz bir satış mekanizmasına da neden olan İnternet üzerinden alışverişte ciddi tüketici sorunları yaşanabilmektedir.
  • Yine bilinen ve birçok İnternet kullanıcısının farkında olmadığı banka kartı ile yapılan alışverişlerde bazı sitelerde bilinçli ya da farkında olmadan kart bilgilerini depolamakta bu da süreç içerisinde müşterilerin çeşitli şekillerde mağdur edilebilmesine neden olmaktadır.
  • İnternet üzerinden alışverişteki en büyük sıkıntılar biri de müşterilerin satıcı firmalara ulaşmasıdır. Satış yapan birçok firma müşterilerine telefon ile destek vermek yerine iletişim formları doldurtarak talepleri alır. E-mail ve iletişim formları yoluyla giden mesajlara uzun süreler cevap verilmeyerek müşteriler mağdur edilir.
  • Sektörün çok yeni olması ve yeni giren firmaların tecrübesiz olması sebebiyle de birçok sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sıkıntının temel sebebi İnternet sitesi çalışanlarıdır. Türkiye'de e-ticaret yeni oluşum gösterdiği için nitelikli eleman bulmakta zorlanan siteler müşterilerini destekten yoksun bırakmaktadırlar.

İnternet üzerinden alışveriş yapmadan önce yapılması gerekenler

  • Daha önce alışveriş yapılmayan veya bilgi sahibi olunmayan web siteleriyle ilgili arama motorlarında ön araştırma yapılmalı, kullanıcı yorumları ve varsa şikayetler incelenmelidir.

Türkiye'de çevrimiçi alışveriş

Moda arama motoru GLAMI'nin yaptığı 2019 Moda Araştırması'na göre, Türkiye'de çevrimiçi alışveriş giderek hız kazanıyor. Anketi cevaplandıran 5306 katılımcının %43'ü çevrimiçi alışverişi tercih ettiğini söylerken, ürün çeşitliliği önemli bir avantaj olarak ön plana çıkıyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Alışveriş Alışkanlıkları | Fashion (Re)search". Fashion-research CZ. 19 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

eBay Amerikan çok uluslu e-ticaret şirketi

eBay Inc., İnternet üzerindeki en büyük açık artırma usulü alışveriş sitesi olan Amerikan şirketi. eBay, 3 Eylül 1995'te İran asıllı Amerikalı girişimci Pierre Omidyar tarafından San José, Kaliforniya'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

Öğrenilen ilişki, ilk kez bir ürünü satın alan bir müşteri için satın aldığı ürün, aynı zamanda o marka ve/veya şirket için bir sınav niteliği de taşır. Müşteri bu sınavı kendince değerlendirip, bir sonraki alışverişinde yine aynı markayı veya bir başka markayı tercih eder. Eğer ilk satın aldığı ürün ve fiyat kendisi için tatmin edici nitelik taşıyorsa çoğu zaman müşteri yeni bir ürünü tanımak riskini tercih etmez. Müşteri, firmadan yapmış olduğu her bir “başarılı” alışverişte, o firma ve markaya daha fazla güven duyar.

<span class="mw-page-title-main">Fatura</span>

Fatura, satıcı firma tarafından alıcı firma adına tanzim edilen, mal veya hizmetin satıldığını gösteren bir belgedir.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti
<span class="mw-page-title-main">Pazar (ekonomi)</span> ekonomide taraflar arası alışverişi mümkün kılan sistemler ya da tesisler

Pazar ya da piyasa, ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yer olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, semt pazarları, borsalar, fuar, sergi ve panayırlar, farklı ülkeler ile kişi veya kuruluşlar arasındaki değiş-tokuş faaliyetine konu olan alanlar pazarı oluşturur. Satıcıların serbest bir şekilde karşılaştıkları, kâr amaçlı ya da kâr amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılar arasında değiştirildiği, değişim fiyatının oluştuğu yer veya koşullar dizisi, şeklinde tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ilanı</span>

İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Perakendecilik</span>

Perakende satış, son tüketicilere veya alım amacı ticari kâr sağlamak olmayan kuruluşlara yapılan ürün veya hizmet satışıdır.

Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir. Müşteri odaklı yapılarda her müşteri eşit değildir. Önce müşteri tanımının, sonra da iyi müşteri tanımının yapılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Kalite maliyetleri</span>

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet dolandırıcılığı</span>

İnternet dolandırıcılığı. İnternet servislerinin kullanılarak insanları dolandırmak, kullanmak veya kişisel bilgilerini çalmak internet dolandırıcılığı olarak adlandırılır. En bilinen örneklerden biri kötü amaçlı güvenlik yazılımlarıdır. Sahte talepleri muhtemel kurbanlara sunmak, hileli transferleri yürütmek veya dolandırıcılıkla elde edilen paraların olayla bağlantılı kişilere aktarılması için internet servisleri kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Mağazacılık veya Merchandising, en geniş anlamda, ürünlerin perakende sektöründe bir tüketiciye satışına katkıda bulunan herhangi bir uygulamadır. Perakende satış mağazasında, merchandising, satılmaya hazır ürünlerin çeşitliliği, bu ürünlerin ilgi alanını teşvik edecek şekilde sergilenmesi ve müşterilerin satın almalarını teşvik etmesi anlamına gelir. Bunun için gondol, gondolbaşı, sunum standı uygulanır.

Bütüncül kanal (Omnichannel), tüm dağıtım ve iletişim kanallarının entegre ve kesintisiz bir şekilde kullanılarak kusursuz bir müşteri deneyimi sunmasıdır. Çok kanallı pazarlama olarak da geçen bütüncül kanal pazarlama stratejisi için tüm kanalların bir araya getirilmesi ve tüketiciye bir araya getirilen kanallar yolu ile ulaşmasıdır diyebiliriz. Günümüzde pek çok büyük marka bütüncül kanal stratejisini temel yaklaşımları haline getirerek kullanmaktadır ve bu sayede müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati elde etmektedir. Büyük markaların uyguladığı bu yöntem sayesinde müşterilere eşsiz bir alışveriş deneyimi yaşatmak hedeflenmektedir. Ayrıca bütüncül kanal stratejisi ile dijital pazarlamanın en büyük kanalı olan e-ticaret siteleri sadece satış için değil marka ve tüketici ile olan etkileşimi artırmak içinde kullanılmaktadır. Bütüncül kanal pazarlama stratejisi kavramının ortaya çıkması ile markaların bütün bir kısmı çoklu kanal stratejisinden bütüncül kanal pazarlama stratejisine geçiş yapmaya başlamıştır. Bütüncül kanal stratejisini kullanacak olan markaların ise bu stratejiyi hayata geçirebilecek bir müşteri veri tabanı, online alışveriş sitesi gibi teknik alt yapılarının hazır olması gerekmektedir. Bütüncül kanal stratejisi müşterilerin markalar ile iletişime geçmesini kolaylaştıran, istediği her kanaldan ulaşabilmesini sağlayan bir stratejidir. Markaya istediği kanaldan ve rahatlıkla ulaşabilen müşteri markaya karşı bir sadakat duygusu geliştirmektedir.

Ticari hesaplama ticarette bir satış fiyatı ve dolayısıyla bir ürün için daha az bir fiyat sınırı belirlemek için kullanılan hesaplama yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Gratis</span> Türkiyede bulunan kişisel bakım ürünleri mağazası zinciri

Gratis, 2009 yılında İstanbul'da kurulan bir kişisel bakım ve kozmetik marketi zinciridir. Gratis mağazasında satılan ithal markaların yanı sıra pek çok markaya ait ürünün yer aldığı Gratis; makyaj ürünleri, bebek bakımı, temizlik, hijyen, aşırtırmalık ve diğer 13 farklı kategoride 8 binden fazla ürünü satmaktadır.

Para iadesi, çevrimiçi alışveriş, bankacılık ve kumar alanlarında kullanılan bir terimdir. Müşterileri çekmek ve sadakatlerini artırmak için bir tür bonus programı olarak kullanılır. Bankacılıkta, bir kartı veren kuruluş böyle bir programı yürüttüğünde, kart sahipleri genellikle net harcamalarının %0,5 ila %3'ünü alır. Bu, banka kartı ve kredi kartı hesabına yatırılır veya kart sahibine ayrıca ödenir.