İçeriğe atla

Çevresel muhasebe

Fabrika dumanlarından oluşan hava kirliliğine örnek görsel.

Çevresel muhasebe bir muhasebe alt kümesidir, hedefi ekonomik ve çevresel bilgiyi birleştirmektir. Çevresel muhasebe Entegre Çevresel ve Ekonomik Muhasebe Sistemi ile Ulusal ekonomi seviyesinde veya kurumsal düzeyde yürütülebilir.

Çevresel muhasebe, kaynak kullanımını tanımlayan, bir şirketin çevre üzerindeki ya da ulusal ekonomik etkisinin maliyetlerini ölçen ve ileten bir alandır. Maliyetler arasında kirlenmiş sahaları temizleme veya ıslah maliyetleri, çevresel para cezaları, cezalar ve vergiler, kirlilik önleme teknolojilerinin satın alınması ve atık yönetimi maliyetleri bulunur.

Bir çevresel muhasebe sistemi, çevresel amaçlarla farklılaştırılmış geleneksel muhasebe ve ekolojik muhasebeden oluşur. Çevresel açıdan farklılaşmış muhasebe, doğal çevrenin bir şirket üzerindeki parasal açıdan etkilerini ölçer. Ekolojik muhasebe, bir şirketin çevre üzerindeki etkisini (ancak fiziksel ölçümler ile) ölçer.

Kullanım nedenleri

Çevresel muhasebenin işletmeye getirdiği çeşitli avantajlar vardır; özellikle, çevresel ıslah ve uzun vadeli çevresel sonuçlar ve dışsallıklar dahil olmak üzere tüm maliyetler ölçülebilir ve ele alınabilir.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  3. ^ Environmental Protection Agency (1995). "An introduction to environmental accounting as a business management tool: Key concepts and terms". Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı .
  4. ^ Jasch, C. (2006). "How to perform an environmental management cost assessment in one day". Temiz Üretim Dergisi . 14 (14): 1194-1213. doi : 10.1016 / j.jclepro.2005.08.005 .
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 

Dipnotlar

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhasebe</span> Ekonomik kuruluşlarla ilgili finansal bilgilerin ölçülmesi, işlenmesi ve iletilmesi

Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.

Envanter, belirli bir tarihe ilişkin borç, alacak ve varlıkların miktarlarının ve değerlerinin, sayım, kontrol ve düzeltme yaparak saptanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

Maliyet muhasebesi, "ticari malların üretimi ve hizmetlerin gerçekleştirilmesi için yapılan maliyet ölçümlerinin kayıt altına alınması ve raporlanması için sistematik bir prosedür dizisi olarak tanımlanır. Maliyet muhasebesi, maliyetlerin tanınması, sınıflandırılması, tahsis edilmesi, toplanması, raporlanması ve bunların standart maliyetlerle karşılaştırılması için gerekli yöntemleri kapsar." (IMA) Genellikle yönetim muhasebesinin bir alt kümesi olarak kabul edilen maliyet muhasebesinin nihai hedefi, yönetime maliyet verimliliği ve kabiliyetine dayalı olarak iş uygulamalarının ve süreçlerinin nasıl optimize edileceği hakkında tavsiyelerde bulunmaktır. Maliyet muhasebesi, yönetimin mevcut operasyonları kontrol etmesi ve gelecek planlaması için ihtiyaç duyduğu ayrıntılı maliyet bilgilerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

Sürdürülebilirlik raporu, ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performansı hakkında bilgi veren bir organizasyon rapordur.

Bir Çevresel Yönetim Sistemi "özel çevresel performans bilgilerinin bir firmanın iç ve dış paydaşlarına izlenmesi, özetlenmesi ve raporlanması ve personel eğitimi için prosedürleri ve süreçleri birleştiren bir sistem ve veri tabanıdır". Bir EMS tabanlı en yaygın kullanılan standart, Uluslararası Standardizasyon Örgütü 14001'dir. Alternatifler arasında EMAS mevcuttur.

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), önerilen eylemle devam etme kararından önce, bir planın, politikanın, programın veya projelerin çevresel sonuçlarının değerlendirilmesidir. Bu bağlamda genellikle bireyler veya şirketler tarafından projelere uygulanır ve "Stratejik çevresel değerlendirme" (SÇD) terimi, devlet kurumları tarafından önerilen politikalar, planlar ve programlar için geçerlidir. Proje onayı ve karar alma sürecinin bir parçasını oluşturan bir çevre yönetimi aracıdır. Çevresel değerlendirmeler, halkın katılımı ve karar almanın dokümantasyonu ile ilgili idari prosedür kurallarına tabi olabilir ve adli incelemeye tabi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çevre sorunları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, insan faaliyetlerinin, biyofiziksel çevre üzerindeki zararlı etkilere sebep olan çevre sorunlarının bir listesidir. Genel anlamda; sorunlar, etkileri ve hafifletici unsurlar olarak sınıflandırılırlarsa da, etkilerin birbirine bağlı olduğu ve yeni etkilere neden olabilecekleri gözden uzak tutulmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çevresel kaynak yönetimi</span> insan toplumlarının çevre ile etkileşiminin ve üzerindeki etkisinin yönetimi

Çevresel kaynak yönetimi, insan toplumlarının çevre ile etkileşiminin ve üzerindeki etkisinin yönetimidir. Terimin ifade etmiş olabileceği gibi, çevrenin kendisinin yönetimi değildir. Çevre kaynakları yönetimi, ekosistem hizmetlerinin gelecek insan nesilleri için korunmasını ve sürdürülmesini ve ayrıca etik, ekonomik ve bilimsel (ekolojik) değişkenleri göz önünde bulundurarak ekosistem bütünlüğünün korunmasını amaçlamaktadır. Çevresel kaynak yönetimi, ihtiyaçların karşılanması ile kaynakların korunması arasında ortaya çıkan çatışmalardan etkilenen faktörleri belirlemeye çalışır. Bu nedenle çevre koruma, sürdürülebilirlik ve entegre peyzaj yönetimi ile bağlantılıdır.

Tam maliyet muhasebesi, tüm maliyetlerin maliyet birimine yüklendiği tüm maliyet muhasebesi sistemlerini ifade eder. Kısmi maliyet muhasebesinin tersidir. küçükresim| Tam maliyet muhasebesine genel bakış

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

Finansal muhasebede mükellefiyet, geçmiş işlemler veya diğer geçmiş olaylar sonucunda işletmenin diğer işletmelere yapmak zorunda olduğu ekonomik faydaların gelecekteki fedakarlıkları olarak tanımlanır. Gelecekte varlıkların devri veya kullanımı, hizmetlerin sağlanması veya diğer ekonomik faydaların getirilmesi ile sonuçlanabilir.

Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir. Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.

Vergi muhasebesi, birincil belgelerin verilerine dayanarak vergi matrahının belirlenmesi için bilgi genelleme sistemidir. Vergi muhasebesi, vergi beyannamelerinin ve vergi ödemelerinin hazırlanmasıyla ilgilenen muhasebe alt sektörüdür. Vergi muhasebesi bireyler, işletmeler, şirketler ve diğer kuruluşlar tarafından kullanılır. Bir birey için vergi muhasebesi, gelire, nitelikli kesintilere, bağışlara ve her türlü kazanç veya zararına odaklanır.

Sürdürülebilir kimya olarak da adlandırılan yeşil kimya, tehlikeli maddelerin kullanımını ve üretimini en aza indirecek veya ortadan kaldıracak ürün ve süreçlerin tasarımına odaklanan bir kimya ve kimya mühendisliği alanıdır. Çevre kimyası kirletici kimyasalların doğa üzerindeki etkilerine odaklanırken, yeşil kimya yenilenemeyen kaynakların tüketimini azaltma yollarını araştırır, kirliliği önlemek için teknolojik yaklaşımlar geliştirir ve kimyanın çevresel etkisine odaklanır.

İnsan kaynakları muhasebesi (HRA), insan kaynaklarına yapılan yatırımları belirleme ve raporlama sürecidir. Geleneksel muhasebe uygulamasında hesaba katılmamaktadır. Standart muhasebe ilkelerinin bir uzantısıdır. İnsan kaynaklarının değerini ölçmek, kuruluşların varlıklarını doğru bir şekilde belgelemelerine yardımcı olabilir. İnsan kaynakları muhasebesi, kuruluşun insan varlıklarını işe almak, seçmek, eğitmek ve geliştirmek için katlandığı maliyeti ölçme sürecidir.

Çevre ekonomisi, ekonominin çevre sorunları ile ilgili bir alt alanıdır. Yirmi birinci yüzyılda artan çevresel kaygılar nedeniyle geniş çapta çalışılan bir konu haline geldi. Çevre ekonomisi "dünya çapında ulusal veya yerel çevre politikalarının ekonomik etkilerinin teorik veya ampirik çalışmalarını üstlenir. ... Belirli konulardan hava kirliliği, su kalitesi, zehirli maddeler, katı atık ve küresel ısınma ile başa çıkmak için alternatif çevre politikalarının maliyet ve faydalarını içerir. "