Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesini sağlar. Ayrıca bir bilgisayar sisteminin tam verimle çalışabilmesi için donanım, işletim sistemi ve çevresel cihazlara sahip olması gerekmektedir. Bu terim aynı zamanda bir bilgisayar ağı veya bilgisayar kümesi gibi birbirine bağlı ve birlikte çalışan bir grup bilgisayar anlamına da gelebilir.
Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.
USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.
Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.
Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.
BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.
USB flaş sürücüsü, USB hafıza ünitesi, flash disk, USB çubuk ya da USB bellek USB 1.1, 2.0, 3.0 iken şimdi artık 3.1 ile üretilmeye başlanmıştır. Arayüzü ile entegre edilmiş, kapasiteleri 1 TB'a kadar ulaşabilen, küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir NAND-tipinde veri depolama aygıtlarıdır. Neredeyse USB veriyolunu destekleyen tüm sistemler tarafından kullanılabilir. USB flaş bellekler aynı zamanda flaş sürücü, flaş disk adları ile de bilinmektedir. Flaş sürücüler sadece bilgisayarın USB girişine takılı olduğu sürece çalışır durumdadırlar ve harici güç kaynağı veya pil gücüne ihtiyaç duymazlar ve her türlü bilgi saklanabilir. Optik sürücülerden daha hızlı ve kullanımı daha kolaydır.
Giriş/çıkış, bilgi işlem sistemin değişik fonksiyonel birimleri arasındaki iletişimi veya bu arayüzlere doğrudan bilgi sinyallerini göndermeyi sağlar.
Masaüstü bilgisayar, sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar çeşitli türlerde parçaların birleştirilmesiyle çok farklı biçimde oluşturulabilirler. Boyutları büyük ve ağır olması sebebiyle çevresel faktörlerden daha az zarar görürler. Diğer kişisel bilgisayarlara göre yüksek güç harcarlar ve daha az maliyete sahiptirler. Ayrıca performans olarak öndedirler ancak yavaş yavaş Dizüstü bilgisayarlar performansta da öne geçmeye başlamıştır lakin ısınma sorunu vardır. Günümüzde pek çok masaüstü bilgisayarın ayrı klavye, fare ve ekranı vardır.
Amiga CDTVya da Commodore CDTV Commodore Dinamik Toplam Vision bir multimedya platformu. Commodore International tarafından 1991 yılının Mart ayında sunuldu.
Veri yolu, bilgisayar yapısında, bilgisayarın içindeki parçalar arasında ya da bilgisayarlar arasında verileri ya da gücü transfer eden bir alt sistemdir ve genellikle aygıt yürütme yazılımı tarafından kontrol edilir. Nokta- nokta bağlantısının tersine, veri yolu, birçok çevresel aygıtı aynı takım kablo ile mantıksal olarak bağlayabilir. Her bir veri yolu kendi bağlayıcılarını fiziksel fiş aygıtlarına, kartlara veya kabloların tümüne karşı tanımlar.
MSN Companion ucuz ve kullanımı kolay olsa da, Internet'te MSN servislerine Hotmail gibi kolay erişmek için tasarlanmış küçük ölçekli bir kişisel bilgisayar terminaliydi. Bilgisayarlar veya teknoloji konusunda az bilgiye sahip insanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Birçoğu yaşlılara veya engellilere yönelik, örneğin okunması kolay monitörler gibi çeşitli özellikleri içeriyordu. Cihaz Microsoft tarafından tasarlanmıştır.
MacBook Retina, Apple tarafından Mart 2015'te piyasaya sürülen MacBook ailesine ait bir dizi Macintosh taşınabilir bilgisayar. MacBook, MacBook Air'e benzer bir görünüşe sahip, ancak daha ince ve daha hafif ve boş gri, gümüş, altın ve gül altınında mevcut. Yüksek çözünürlüklü bir Retina Ekran, Force Touch trackpad, yeniden tasarlanmış klavye ve yalnızca iki bağlantı noktası sunar: şarj, veri aktarımı ve video çıkışı için bir kulaklık girişi ve USB-C 3.1 bağlantı noktası.
Dijital kalem "kalem ve kâğıt" kullanılarak oluşturulan el yazısı analog bilgilerini dijital verilere dönüştürerek çeşitli uygulamalarda kullanılmasına olanak sağlayan bir giriş aygıtıdır. Kullanıcının el yazısı veya fırça vuruşlarını yakalar. Örneğin, yazı verileri sayısallaştırılabilir ve bir bilgisayara yüklenebilir ve monitöründe görüntülenebilir. Veriler daha sonra, dijital kalemin bir metin girişi arayüzü olarak kullanılmasına ve farklı uygulamalarda veya sadece grafik olarak kullanılmasına izin vermek için el yazısı yazılımı (OCR) ile yorumlanabilir.
Stylus kalem bilgisayar ekranına, mobil cihaza veya grafik tabletine komut girmek için kullanılan küçük bir kalem şeklinde alettir. Dokunmatik ekranlı cihazlarda, kullanıcı ekranda kalemi kullanarak çizmek veya seçmek için ekran yüzeyine kalemi yerleştirir. Bu şekilde kalem, işaretleme aygıtı olarak yaygın olarak "kalem bilgisayar" olarak adlandırılan bir teknik olan fare veya izleme dörtgeni yerine kullanılabilir.
Kalem bilgisayar klavye, oyun çubuğu veya fare gibi cihazlardan ziyade bir kalem ve tablet kullanan bir bilgisayar kullanıcı arabirimine atıfta bulunur. Kalem bilgisayar, kablosuz tablet PC'ler, PDA'lar ve GPS alıcıları gibi mobil aygıtların kullanımına atıfta da bulunur. Terim, mobil iletime izin veren herhangi bir ürünün kullanımına atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Böyle bir cihazın göstergesi, klavye, tuş takımı, fare veya dokunmatik yüzey gibi daha geleneksel bir arayüz kullanmak yerine, genellikle bir grafik tableti veya dokunmatik ekran üzerine basmak için kullanılan kalem veya dijital kalemdir.
Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.
USB On-The-Go genellikle USB OTG veya sadece OTG olarak kısaltılır. 2001'in sonlarında kullanılan, tabletler veya akıllı telefonlar gibi USB aygıtlarının, bir USB flash sürücüler, dijital kameralar, fareler veya diğer USB aygıtlarına izin verecek şekilde bir ana makine olarak kullanılmasına izin veren bir özelliktir. USB OTG kullanımı, bu cihazların ana makine ve cihazın rolleri arasında ileri geri geçiş yapabilmelerini sağlar. Örneğin, bir mobil telefon, çıkarılabilir medyadan ana cihaz olarak okunabilir, ancak bir ana bilgisayara bağlandığında kendisini bir USB Büyük Depolama Aygıtı olarak sunabilir.
Çıkış aygıtı, herhangi bir çevresel cihaz ve bilgisayar donanımı parçasıdır. Bilgileri veya verileri insan tarafından algılanabilen bir biçime veya makine tarafından okunabilen fiziksel bir biçime dönüştürür. Bunlar metin, grafik, dokunsal, ses veya video olabilir. Örnekler arasında monitörler, yazıcılar, hoparlörler, kulaklıklar, projektörler, GPS cihazları, optik işaret okuyucular ve braille okuyucular yer alır.