İçeriğe atla

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı

Vakfın logosu
Vakfın 20. yıl logosu

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL),[1] merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

1975 yılı, dünyanın pek çok yerinde koruma ve yaşatma bilincinin ilk defa kuramsal düzeyde ortaya atıldığı, “ortak miras” kavramının ilk kez dillendirildiği, Türkiye’de de Metin Sözen ve arkadaşlarının Safranbolu’da bu kavramı gündeme getirdiği bir milat olmuştu. 1975’lerde Safranbolu’da başlatılan koruma-yaşatma çalışmaları, kentin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesiyle hedeflerinden birine ulaşmıştı.

Öğrencilik yıllarından bu yana Anadolunun doğal ve kültürel zenginliğin ardına düşen Metin Sözen, yarım yüzyıl boyunca, sürdüreceği koruma serüveninin ilk somut sonuçlarını Batı Karadeniz’in Safranbolu kasabasında almıştı. Bu süreç, Prof. Dr. Metin Sözen ve çalışma arkadaşlarının 1990 yılında ÇEKÜL Vakfı’nı kurmalarının yolunu açtı. ÇEKÜL Vakfı çatısı altında devam eden koruma-yaşatma hareketi, Bursa’ya, Kütahya’ya, Milas’a, Muğla’ya, Amasya’ya, Kastamonu’ya ve daha pek çok farklı ölçekte kente yayılmaya başladı.

Amacı

ÇEKÜL, Türkiye'nin doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur.

Doğal kaynakları, kültürel mirası ve insanı bir bütün olarak ele alan ÇEKÜL, doğal ve kültürel çevreyi korumak için "kent-havza-bölge-ülke" ölçeğinde projeler geliştirmektedir.

Bu anlamda; "Doğa varlığını yitirirse, insanı kimlikli kılan kültürel birikim yok edilirse, boyutlandırmaya çalıştığımız "baş döndürücü teknolojik gelişmeler" oturacak sağlıklı zemin bulamaz. Bu nedenle, yaşamı anlamlı kılan temel öğeleri tüketmeden, onlarla birlikte yaşayacağımız günler amaçlanmaktadır.

ÇEKÜL vakfı'nın "koruma-değerlendirme-yaşatma" amaçlı projelerinin hayata geçirilebilmesi ve sonuç alınabilmesi için benimsenen strateji "kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği" ne öncelik verilmesidir. Toplumun kendini diri tutan tüm kesimlerinin ortak amaca yönelmesi, böylece sağlanır. ÇEKÜL'ün amacı çevreyi ve doğal mirasları koruma altına almaktır.

Projeler

Vakfın,

  • 7 Bölge 7 Kent
  • Kendini Koruyan Kentler
  • Sinan'a Saygı
  • GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasın Gelişimi
  • Kelkit Havzası Ekolojik Tarım ve Yerel STK'ların Doğa Koruma Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi / Niksar Ekolojik Tarım Çalışması (NET)
  • 7 Ağaç Ormanları
  • 77 m² Toprak Kurtarma
  • 92 Ormanı Projesi
  • Bahçesaray Cevizlerini Yaşatalım, Çoğaltalım
  • Bahçesaray Geofitlerini Koruma ve Çogaltma
  • Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi
  • Beriköy Projesi
  • Diyarbakır Üniversitesi Kampüsü Ağaçlandırması
  • Küçük Menderes Havzası Koruma Çalışmaları
  • TEM Otoyolu Ağaçlandırması
başlıkları altında projeleri,
  • Kentler Çocuklarındır Projesi
  • Çevre Eğitimi Çalışmaları
  • Çevre Seminerleri
  • Okullarda Çevre Eğitimi
  • Yaz Okulları
  • Önemli Günler
  • Kent Belgeselleri
adlarında eğitim çalışmaları ve

ÇEKÜL Evleri

  • ÇEKÜL Evi Beyoğlu: 140 yıllık bir yapı olan Çekül Evi, 1995 yılında Beyoğlu’nun arka sokaklarından birinde keşfedildi. 2000 yılında yapılan özenli bir restorasyonla özgün kimliğine yeniden kavuştu. 19. yüzyılın renkli kozmopolit Pera kent dokusunun ve geleneksel sivil mimarisinin bir anısı olarak varlığını sürdürüyor.
  • ÇEKÜL Birgi Çevre ve Kültür Evi: Havzada doğal ve kültürel varlıkların korunması çalışmaları yapılan bir merkez oldu. Sürekli gelişen kütüphanesi, etkinlikleri ve eğitim çalışmaları ile Türkiye'de ilk kez tapu kaydına ‘Kültür Evi’ olarak yazdırıldı.
  • ÇEKÜL Evi Gaziantep: 2012’de açılan Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınıp restoresinin ardından vakfa tahsis edildi. Kentsel ve kültürel mirasın korunması sürecinde kurulan ve sürdürülen işbirliğinin ve ortak çalışma anlayışının somut bir yansıması olarak hizmet vermekte.

Yayınları

  • İstanbul, Tan Oral, 1996
  • Çevre Seminerleri, 1998
  • Özür Dileriz Poseydon, Sönmez Yanardağ, 1998
  • Sorularla Çevre, Prof. Dr. İlhan Talınlı, 1998
  • İnci Kefali Bilgiler ve Mevzuat, Yard. Doç. Dr. Mustafa Sarı, 2000
  • Eskişehir Odunpazarı Evleri, B.Yelda Olcay Uçkan - Erkan Uçkan, 2002
  • Bahçesaray Adında Bir Gezegen, Mustafa Masatlı, 2003
  • Van-Bitlis Yöresinin Geofitleri (Soğanlı, yumrulu, rizomlu bitkileri), 2003
  • Güneşin Doğduğu Yer: Doğubayazıt Sempozyumu, Prof. Dr. Oktay Belli, 2004
  • Çevre Sorunları ve Sivil Toplum:Dünya ve Türkiye’de Çevreye Bakış, Prof. Dr. Melih Boydak
  • Van Gölü İnci Kefali, Doç. Dr. Mustafa Sarı, 2001
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi, Doç. Dr. Firuz Yaşamış, 2003
  • Ağlayan Gelin ve Adıyaman Lalesi Üretici Rehberi, 2004

Dış bağlantılar

  1. ^ Gazetesi, Dünya (4 Ocak 2023). "ÇEKÜL Vakfı'ndan Cumhuriyet'e özel 100. Yıl Ormanı". 1 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Çevreci</span>

Çevreci, çevre hareketini destekleyen veya çevreci hareketlere katılanları tanımlamak için kullanılan sözcük. Çevrecilik hareketine mensup olan kişi.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekoturizm</span>

Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir. Ekoturizm tipik olarak flora, fauna ve kültürel mirasın başlıca cazibe merkezleri olduğu yerlere seyahat etmeyi içerir. Ekoturizm, gezginleri koruma biyolojisine dikkat ederek yerel ve doğal çevre hakkında eğitmeye odaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği</span>

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR-Der), merkezi Ankara'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

Türkiye İşitme Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV), İstanbul'da yerleşik olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı - TÜLOV, merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK), Merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), eski merkezi İstanbul'da Yıldız Sarayı'ndaki Seyir köşkü'nde bulunan yeni yeri Alemdar Caddesi, No. 15, Bâbıâlî Girişi, Cağaloğlu, Fatih'te olan ve İslâm kültürünü araştıran uluslararası bir kuruluştur.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Bartın Kent Müzesi, 2018 yılında Bartın Belediyesinin katkılarıyla kurulmuştur.Hükûmet Caddesi’nde yer alan 136 yaşındaki tarihi iki katlı bina 27 Ocak 2018 tarihinde, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümünde, açılışı gerçekleştirilmiş, Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi olarak Bartın’ın siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel tarihini barındırdığı eserlerle sergilenmektedir. İptidai ve Rüştiye Mektebi görevinde 1885 yılında açılan bina 1921 senesinde Cumhuriyet’ten hemen önce liseye çevrilerek İdadi Mektebi’ne tahsis edilmiş. Ardından 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet İlk Mektebi, sonrasında ise Bartın Belediye Binası olarak 1953-2008 yıllarında hizmet vermiştir. Dört yıllık restorasyon çalışmalarıyla Kent Tarihi Müzesine dönüştürülmüştür. ÇEKÜL Başkanı Metin Sözen ve Tarihi Kentler Birliği ile de işbirliği yapılmış, “Eğitimin kalbinden yönetimin merkezine, tarihin tanığı” sloganıyla halka açılmıştır.