İçeriğe atla

Çetin Özek

Çetin Özek

Çetin Özek (d. 1934, Çorum - ö. 16 Temmuz 2008, İstanbul), Türk hukukçu, yazar ve gazeteci.

1952 yılında bitirdiği Pertevniyal Lisesi'nin ardından, 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı okulda Ceza ve Ceza Usûl Hukuku Kürsüsü’nde asistanlık yapan Özek, doktorasını 1961 yılında "Türkiye'de laiklik" konulu teziyle tamamladı. 1962 yılından 1964'e kadar, İtalyan Hükûmeti'nden kazandığı bursla, Roma Üniversitesi'e bağlı "Scuola di Perfezionamento di Diritto Penale"'de eğitim alan Prof. Özek, 1965 yılında doçent olmasından sonra 1969-1970 yıllarında İngiltere'de ceza ve ceza hukuku üzerine çalışmalarda bulundu.

12 Mart Muhtırası ile üniversitedeki görevinden alınan hukukçu, Danıştay kararıyla döndüğü görevini sürdürerek, 1978 yılında profesör oldu. 1983'te YÖK'ün kurulmasıyla görevinden ayrılan Prof. Özek, Milliyet, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde hukuk danışmanlığı yaptı, köşe yazıları yayımlandı. Bir süre sonra yeniden mesleğine dönen Çetin Özek; 1999'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Bölümü Başkanıyken, dönemin Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun "yasakçı ve kısıtlayıcı tavırları"nı protesto ederek Üniversite Senatosu'ndan istifa etti. Gündemde yer eden davaları üstlendiği[1] ceza avukatlığı kariyerinin yanı sıra demokrasi için verdiği siyasi mücadeleyle de tanınan Profesör Özek'in yayımlanan kitaplarının yanı sıra, birçok dergi ve gazetede yazıları çıktı.

İnsancıl ceza hukuku kavramını, ceza hukukuna katan en önemli ceza hukukçusudur. Türkiye'ye basın hukuku anlamında, ayrıca halkın gerçekleri öğrenme hakkı anlamında en büyük katkıyı yapan kişidir. Türkiye'yi bu kavramlarla tanıştıran, ifade özgülüğünün, basın hukukunun nasıl olması gerektiğini anlatan, dünyanın en önemli ceza hukukçularından biridir. (Prof. Özek'in öğrencisi Av. Fikret İlkiz'in, hocasının ardından sözleri)

HaberTurk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşe Özek'in ve NTV Kanalı Prodüktörlerinden Zeynep Özek'in babasıdır.

Yapıtları

  • Basın Kanunu ve İlgili Mevzuat
  • Basın Özgürlüğünden Bilgilenme Hakkına
  • Ceza Hukuku Pratik Çalışma Gereçleri
  • Ceza Hukuku Özel Bölüm Kamu Güvenine Karşı İşlenen Suçlar (TCK 316 - 368)
  • Türkiye'de Laiklik
  • Siyasi İktidar Düzeni ve Fonksiyonu Aleyhine Cürümler
  • Devlet Başkanına Karşı İşlenen Suçlar
  • Devlete Karşı Suçlar
  • Basın Suçlarında Ceza Sorumluluğu
  • 141-142
  • Türkiye'de Gerici Akımlar ve Nurculuğun İçyüzü'
  • Devlet ve Din
  • Türk Basın Hukuku
  • Ceza Hukuku Özel Bölüm

Armağan

Dipnotlar

  1. ^ Fran Gold (20 Ekim 1995). "American Jewish journalist Aliza Marcus faces charges in Turkey" (İngilizce). New Jersey Jewish Horizon. 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Erim</span> 13. Türkiye başbakanı

İsmail Nihat Erim, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili olarak siyaset yapan Erim, 1948-50 yılları arasında bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev aldı. 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucunda 68 yaşında öldü.

Ahmet Faruk Erem, Türk hukukçu ve yazardır.

Prof. Dr. Niyazi Öktem, Türk yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuad Başgil</span> Türk hukukçu ve siyasetçi (1893-1967)

Ali Fuad Başgil,, Türk hukukçu ve siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi anayasa profesörü, senatör ve milletvekili. Cumhuriyet tarihinin ilk liberal kuruluşu sayılan "Hür Fikirler Cemiyeti" kurucu başkanı ve derneğin aylık yayın organı Hür Fikirler dergisinin sahibi.

İzzet Özgenç, Türk ceza hukukçusu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku dersi vermektedir.

Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Sami Selçuk, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

Adem Sözüer, Türk akademisyen ve hukukçu.

Hakaret, şerefe ve kişilik haklarına karşı işlenen bir suç.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

Osman Sulhi Dönmezer, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, toplumbilimci ve hukukçu.

Nur Başar Centel Türk hukukçu, akademisyen.

Özlem Yenerer Çakmut Türk ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukuku profesörüdür. Hamide Zafer ve Nur Centel ile yazdığı Türk Ceza Hukukuna Giriş kitabı ders kitabı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.