İçeriğe atla

Çernihiv Knezliği

Çernihiv
Чєрниговскоє кънѧжьство(Rusça)
Çernihiv Knezliği
988-1402
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Kiev Rusları knezlikleri (1054–1132)
Kiev Rusları knezlikleri (1054–1132)
BaşkentÇernihiv
Yaygın dil(ler)Rusça
HükûmetMonarşi
Çernihiv Knezi 
Tarihçe 
• Kuruluşu
988
• Dağılışı
1402
Para birimiGrivna
Öncüller
Ardıllar
Kiev Rusları
Litvanya Büyük Dükalığı
Günümüzdeki durumuRusya, Ukrayna, Belarus

Çernihiv Knezliği, (Eski Doğu SlavcasıЧєрниговскоє кънѧжьство, RusçaЧерниговское княжество, UkraynacaЧернігівське князівство) Kiev Rusları'nın en büyük devletlerinden biriydi.[1] Knezlikler zamanında Çernihiv, Kiev'den sonra en önde gelen ikinci knezlikti.[2] Moğol istilasından sonra Altın Orda Hanlığı'nın haraçgüzarı olsa da varlığını sürdürmüştü. Hanlığın zayıflamasından sonra bölgede sivrilen Litvanya Büyük Dükalığı tarafından 1402'de ele geçirildi.

Kaynakça

  1. ^ Голубовский Н. История Северской Земли до половины XIV ст. Київ 1882
  2. ^ Зайцев А. Черниговское Княжество, древнерусские княжества X — XIII ст. М. 1975

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Altın Orda Devleti</span> Türk-Moğol hanlığı

Altın Orda, Altın Ordu Devleti, Uluğ Ulus veya Kıpçak Hanlığı bir Türk hanlığıdır. Cengiz Han ölmeden önce topraklarını oğulları arasında paylaştırmış ve Seyhun Irmağı ile Balkaş Gölü'nün batısındaki yerleri büyük oğlu Cuci Han'a vermişti. Cuci Han'ın küçük oğlu Batu Han, batıya doğru giriştiği seferlerle bu toprakları genişletti. Cuci'nin toprakları sonradan Batu Han ile ağabeyi Orda Han arasında paylaşıldı. Balkaş ile Aral gölleri arasındaki ve Seyhun Irmağı'nın güneyindeki yerler Orda'ya verildi. Harezm ve yeni alınan topraklarsa Batu'nun yönetimine bırakıldı. Orda'nın yönetimindeki doğu bölgesine Ak Orda, Batu'un yönetimindeki batı bölgesine de Gök Orda adı verildi. Gök Orda sonradan Altın Orda olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Hanlığı</span>

Kazan Hanlığı, Altın Orda'nın çöküşünden sonra, Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı Toka Temür sülalesinden Uluğ Muhammed Han tarafından bugünkü Rusya topraklarında kurulmuş olan Türk devletidir. Farklı zamanlarda yaklaşık 750.000 km² alana hakim olmuştur. Ağırlık merkezi bugünkü Tataristan, Başkırdistan, Çuvaş, Mari El (Çirmişistan), Mordovya ve Udmurt (Aristan) Cumhuriyetlerinin toprakları idi.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Hanlığı</span>

Kasım Hanlığı, Oka Nehri'nın kuzey kıyısında Ryazan kenti yakınında bugünkü Kasimov'da Kasım Han tarafından kurulmuş Tatar hanlığı. Hanlık adını, ilk hanı olan Kasım Han'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Çernigov Knezi Mstislav, Kiev Knezi I. Vladimir'in oğludur, Kiev Knezi I. Yaroslav ise, ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mehmed Giray</span> 1515-1523 arasında Kırım hanı

I. Mehmed Giray, 1515-1523 döneminde sekiz yıl Kırım Hanlığı yapmıştır.

I. Saadet Giray, 1524 ile 1532 yılları arasında sekiz yıl Kırım Hanı olarak hüküm sürmüștür.

<span class="mw-page-title-main">Çernihiv</span> Kuzeydoğu Ukraynadaki Çernihiv Oblastının başkenti

Çernihiv, Ukrayna'da Çernihiv yönetim biriminin (oblast) merkezi kent. Desna Nehrinin kuzeyinde, Kiev'in kuzeydoğusunda yer alır. Ukrayna'nın en kuzeydeki yerleşim birimidir. Dnepr nehrinin doğu tarafının tarihi merkezidir. Çernihiv Kenzliğinin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna arması</span> Ulusal arma

Ukrayna Arması, veya Tryzub, Ukrayna devletinin resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Yaropolk (Kiev Büyük Knezi)</span>

I. Yaropolk 972'dan ölümü 980 tarihine kadar 8 yıl tahtta kalan Rus prensi.

<span class="mw-page-title-main">Olga (Kiev prensesi)</span> Kiev prensesi

Olga Kiev Knezliği'nden oğlu Sviatoslav için (945-960) bir naipti. Drevlianları, kocası I. İgor'u öldüren boyu, fethetmesiyle bilinir. Vaftiz töreninden sonra Elena ismini almıştır. Hristiyanlığı tüm ulusa yayan kişi torunu I. Vladimir olsa da Hristiyanlığı Rus topraklarında yayma konusundaki çabalarından dolayı Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından havari dengi lakabıyla azize ilan edilmiştir. Yortusu 11 Temmuzdur.

Tver Knezliği, 13. ve 15. yüzyıllar arasında var olmuş bir Rus knezliğiydi. Kiev Rusları'nın çöküşünün ardından kurulan devletlerden biriydi. Tver 13. yüzyılda birleşik Rus devletinin lideri olmak için Moskova Knezliği ile çekişti. Ancak 1485'te Moskova Knezliği tarafından ilhak edildi. Knezlik, şuanki Rusya'nın Tver Oblastı'nı ve Smolensk Oblastı'nın doğu bölümlerini kapsıyordu. Knezliğin başkenti Tver'di.

Ryazan Knezliği, 1078'de Çernihiv Knezliği'nden Murom Knezliği olarak ayrılarak kurulmuştu. Devlet 1521'de Moskova Knezliği'ne katılana dek var oldu. Özellikle diğer Rus knezliklerine nazaran Moskova tarafından geç ele geçirilmesi ille dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Mansur Hanlığı</span>

Mansur Hanlığı 1380 tarihinde günümüz Ukrayna'nın kuzey doğusundaki Sumı Oblastı, Poltava Oblastı'nda Tatar ve Kuman boylarıi tarafından kurulan bir devletir. Hanlığın kurucusu Kuman'ların Kiyat boyundan olan Altın Orda komutanı Mamay'ın oğlu Mansur Han'dır. Glinski Hanedanı'nı kurmuş hanedanın adı ise hanlığın başkenti Glinski köyünden almıştır. Litvanya'daki Lipka Tatarları Mansur Hanlığının mirascısıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Vsevolod</span>

I. Vsevolod Yaroslaviç 1078'den 1093'teki ölümüne kadar Kiev Büyük kneziydi.