İçeriğe atla

Çerkez İlya

İlya
LakabıÇerkez İlya
Doğum19. yüzyılın ortaları
Osmanlı imparatorluğu
ÖlümNisan 1881
Eğri Palanka, Osmanlı imparatorluğu
BağlılığıHaydut, isyancı
BirimiPčinja bands (1878–81)
Çatışma/savaşlarıBırsyak Ayaklanması (1880–81)

Çerkez İlya (Sırp Kiril alfabesi: Черкез Илија, "Čerkez Ilija"; Nisan 1881'de öldü), Eğri Palanka'da aktif bir asi lideriydi. Mesleği öğretmenlikti.[1]

Osmanlı-Sırp Savaşı'ndan (1876–78) sonra, Sırp askeri hükûmeti Kosova ve Makedonya'daki isyancılara silah ve yardım gönderdi.[2] Bölgenin her yerinde Hristiyan isyancı çeteler kuruldu.[2] Özel olarak örgütlenen ve hükûmet tarafından desteklenen bu çetelerin çoğu Sırbistan'da kuruldu ve oradan Osmanlı topraklarına geçti.[2] Sırbistan'dan gelen bu isyancı çetelerin sayısı arttıkça, Osmanlı hükûmeti ve özel olarak örgütlenmiş Türkler ile Arnavutlar da Vardar'ın diğer tarafındaki Hristiyanları daha fazla taciz etmeye başladı.[3] Bu baskının bir sonucu olarak, 1880'in başında, Eski Sırbistan ve Makedonya'nın güneyindeki hemen hemen tüm illerden yaklaşık 65 asi lider (glavari), Osmanlı-Sırp Savaşı (1876–78) gönüllülerinin eski komutanı avukat M. S. Milojević'e bir çağrı gönderdiler. Ondan, Sırp hükûmetinin talebi üzerine kendileri için 1.000 tüfek ve mühimmat hazırlamasını, Milojević'in isyancıların komutanı olarak atanmasını ve kendilerinin de sınırı geçip isyanı başlatmalarına izin verilmesini istediler.[3] Bu asi liderler arasında Çerkes İlya da vardı.[3] 14 Ekim 1880'de Poreče'de, Brsjak Ayaklanması olarak bilinen bir isyan çıktı.[4] Bu ayaklanma bir yıldan biraz fazla sürecekti.[4] Osmanlı baskısının ardından Rus hükûmeti de Sırbistan'a müdahale etti ve Sırp hükûmeti isyancılara yardımı durdurma kararı aldı.[4]

1881 baharında, İvranye'deki Devet Jugovića hanında Micko Krstić, 13 savaşçı, arkadaş, kan kardeşi ve takipçiden oluşan bir grup kurdu ve 1881 baharında Sırbistan'dan ayrıldı. İlk öğretmenleri ve liderleri Çerkes İlya idi.[1] Çerkes İlya ve savaşçılarının öldüğü çatışmada Micko'nun çetesinin yarısı da yok edildi.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
Genel
  • Đurić, Veljko Đ.; Mijović, Miličko (1993). Ilustrovana istorija četničkog pokreta (Sırpça). 
  • Hadži-Vasiljević, Jovan (1928). Četnička akcija u Staroj Srbiji i Maćedoniji (Sırpça). Belgrad: Sv. Sava. 
  • Krakov, Stanislav (1990) [1930]. Plamen četništva (Sırpça). Belgrad: Hipnos. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Kara Yorgi</span>

Kara Yorgi Petroviç, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Birinci Sırp Ayaklanması'nın lideri ve sonradan bağımsızlığını kazanan Sırbistan'ı uzun süreler yöneten Karađorđević Hanedanı'nın atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Belgrad)</span> Belgrad, Sırbistanda bir cami

Bayraklı Camii, Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır.

Kara El, asıl adı Birlik ya da Ölüm, 20. yüzyılın başlarında, Sırbistan dışında yaşayan Sırpların Habsburg ve Osmanlı egemenliğinden kurtulmasını sağlamak amacıyla mücadele eden gizli Sırp örgüt. Avusturya arşidükü Franz Ferdinand'ın ölümüyle sonuçlanan suikastı (1914) düzenleyerek I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinde etkili olmuştur.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Deligrad Muharebesi, 1806 yılının aralık ayında bugünkü Sırbistan'da yer alan Deligrad köyü ve civarında Sırbistan isyancı birlikleri ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Çegar Muharebesi</span>

Çegar Muharebesi 31 Mayıs 1809 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp isyancılar arasında yaşanmış muharebedir. Birinci Sırp Ayaklanması döneminde Sırplar ile Osmanlılar arasında Niş Kalesi yakınlarında meydana geldi. Günümüzde tam olarak Sırbistan topraklarının güneydoğu bölgesinde yer alan Niş şehrinin Donji Matejevac ve Kamenica köylerini arasında bulunan Čegar tepesinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlılar, Sırp siperlerini ele geçirdiği sırada Sırp Komutan Stevan Sinđelić tüfeklerde yer alan şarjördeki barutların toplatıp havaya uçurmasıyla beraberindeki Sırp askerlerle beraber yakınlarındaki Osmanlı askerlerine zarar verebilmek uğruna tepeyi havaya uçurmuş, yakındaki birçok Sırp ve Osmanlı askerini öldürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kelle Kulesi</span>

Kelle Kulesi, Niş yakınlarında bulunan 19. yüzyıldaki Sırp isyancıların kesilmiş başlarından oluşan 952 kafatasından inşa edilmiş bir kule. Kule, Osmanlıdan ayrılmak isteyen Sırplara ibret vermek için yaptırılmış daha sonra anıta çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prenses Ljubica'nın Konağı</span>

Prenses Ljubica'nın Konağı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan konak. 1829 ile 1831 yılları arasında Sırp mimarlığının isimlerinden Hadži-Nikola Živković tarafından inşa edilen konak Sırp Kralı Miloš Obrenović tarafından karısı Ljubica ve kendisinden sonra hüküm sürecek Milan ve Mihailo için inşa ettirilmiştir. 1831 yılında buraya taşınan aile sonraki on yıl boyunca burada yaşamıştır. Kentte 19. yüzyıldan kalan en iyi korunmuş konut olan yapı mimari olarak kente daha sonra hakim olacak klasisizm etkileri barındıran bir Osmanlı tarzıyla inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banat İsyanı</span>

Banat İsyanı, Banat'taki Ayaklanma, Sırp Ortodoks piskoposu Vršac'lı Teodor ve Sava Temišvarac tarafından Temeşvar Eyaleti'nde Osmanlılara karşı düzenlenen ve yönetilen bir isyandı. Ayaklanma, Uzun Türk Savaşı'nın ilk aşamasında, 1594'te patlak verdi ve Osmanlı ordusu tarafından ezilmeden önce bölgedeki birçok kasabayı hızla ele geçirmeyi başaran sayıları 5.000 kadar olan yerel Sırplar tarafından savaşıldı. Osmanlılar misilleme olarak Ortodoks azizi Sava'nın naaşlarını yaktı. Kısa ömürlü olmasına rağmen gelecekteki isyanlara ilham kaynağı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Stevča Mihailović</span>

Stevča Mihailović; Sırp siyasetçi. Sırbistan Krallığı'nda iki dönem Başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Šabac</span> Batı Sırbistanda şehir

Šabac, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan İstatiksel bölgesine bağlı Mačva İlçesinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Çakır Paşa</span> Sırp hajduk lideri

Mladen Stojanović, Çakır Paşa (Чакр-паша) olarak bilinmektedir, çoğunlukla Pčinja bölgesinin Osmanlı topraklarında ve Kumanovo'da aktif olan bir Sırp hajduk lideriydi. Gençliğinden beri bir haydut olan Çakır Paşa, 1878'de Sırp-Osmanlı sınırındaki muhafızlık hizmetini terk etmiştir ve sonraki yıllarda Osmanlı yetkililerini öldürmek ve ayrıca yerel halkı sömürmekle ünlenmiştir. Sırp-Osmanlı Savaşı'ndan (1876-78), Kumanovo Ayaklanması'ndan (1878) ve Brsjak İsyanı'ndan (1880-81) sağ çıktıktan sonra, hem Osmanlı askerleri hem de jandarmadan yıllarca kaçtıktan sonra 1885'te ölmüştür. Ölümünden sonra korkusuz, taş gibi soğuk ve ham bir şahsiyet olarak yerel hikâyeler, onu cesur ve kurnaz bir kahraman tutan destansı şiirler yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Spiro Ristiç</span> Sırp asıllı Osmanlı siyasetçi

Spiro Hadzi Ristić, Sırp siyasetçi, Üsküp belediye başkanı, Meclis-i Mebûsan üyesi ve Yugoslavya Krallığı'nda senatördür.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

Tabanofça Muharebesi, 27 Mart 1905 tarihinde Makedonya Mücadelesi sırasında Tabanofça'da Çetnik güçleri ile Osmanlı garnizonu arasında gerçekleşen çatışmalardı.

<span class="mw-page-title-main">Angel Tanasov</span>

Angel Tanasov veya Anđelko Tanasović, Osmanlı Makedonya'sında faaliyet göstermiş bir Bulgar isyancı liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Micko Krstić</span> Gerilla lideri

Micko Krstić-Porečki ya da bilinen adıyla Voyvoda Micko, Poreçe bölgesinde aktif bir Sırp asi ve askeri liderdi.

Spiro Crne ya da bilinen adıyla Golemdžiojski, bir Sırp isyancı lideridir.