İçeriğe atla

Çengel boynuzlu dağ keçisi

Çengel boynuzlu dağ keçisi
Çengel boynuzlu dağ keçisi
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Familya: Bovidae
Alt familya: Caprinae
Cins: Rupicapra
Tür: R. rupicapra
Rupicapra rupicapra
Linnaeus, 1758
Sinonimler

Capra rupicapra Linnaeus, 1758

Çengel boynuzlu dağ keçisi (Latince: Rupicapra rupicapra, diğer adları: Kırkeçi, Yaban Keçisi), Türkiye'de Kuzeydoğu, Doğu Anadolu ve Toroslar'ın doğusunda yaşayan keçi türüdür.[1]

Fiziksel Özellikleri

Boyu 90–120 m, kuyruğu 6–10 cm ve ağırlığı 35–50 kg'dır. Yüzünün altından aşağı kısmı daha açık ve soluk renktedir. Ağız kenarından gözlerinin arkasına kadar uzanan geniş siyah bir bant vardır. Boynuzları alından dik olarak çıkar. 15–20 cm dik devam ettikten sonra geriye doğru 7–8 cm kadar kıvrılır. Boynuzun tam şeklini alması üçüncü yıl gerçekleşir. Erkek ve dişisinde de boynuz vardır. Ayak tabanlarındaki yumuşak yastıklar sayesinde çok dik kayalara bile tırmanabilirler.[1]

Yayılışı

Türkiye'deki yayılış alanları dışında; İspanya, Fransa, İtalya, Balkanlar'ın bir bölümü, Arnavutluk,İsviçre, Avusturya, Çekya, Slovakya, Polonya, Bulgaristan, Kafkasya ve Romanya' da yaşamaktadırlar.[1]

Yaşam Ortamı

Besin maddesi bol olan alçak yerleri sevmekle birlikte insan baskısından dolayı yüksek dağlara sığınırlar. Yaz aylarında çıplak, kayalık ve orman sınırının üstündeki dağlık alanları tercih ederler. Kışları ise daha alçak, derin, otlu ve ağaçlıklı vadilerde yaşarlar.[1]

Biyolojisi

Ekim ve Kasım ayları çiftleşme mevsimidir. Dişiler 21 haftalık bir gebelik sonrasında 1 veya 2 yavru doğurur. Genç keçiler 3 yaşına gelince çiftleşebilirler. 12-18 yıl kadar yaşarlar.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Yaban Hayvanları Bilgisi, sf: 394,395, İstanbul Üniversitesi Yayını-1996, Prof. Dr. Hasan Çanakçıoğlu ve Prof. Dr. Torul Mol

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar kaplanı</span> Soyu 1970 yılları civarında tükenmiş kaplan alt türü

Hazar kaplanı veya Turan kaplanı, kedigiller (Felidae) familyasından soyu 1970'li yıllarda tükenen kaplan alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlu engerek</span>

Boynuzlu engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak gri, sarı ve kahverengi renkli engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Keçi</span> evcilleştirilmiş çift toynaklı memeli türü/alt türü

Keçi ya da evcil keçi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlugiller</span> Gevişgetiren bir çift toynaklı familyası, bovidae

Boynuzlugiller (Bovidae), gevişgetiren bir çift toynaklı familyası.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">İran coğrafyası</span>

İran, Güneybatı Asya'da, Umman Körfezi, Fars Körfezi, Hazar Denizi, Irak, Türkiye ve Pakistan arasında bir coğrafik konuma sahiptir. İran yeryüzündeki en dağlık ülkelerden biridir. Dağlar, üzerlerinde ana tarım ve yerleşim bölgelerinin yer aldığı çok sayıda dar havza veya platoyu çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ak dağ keçisi</span>

Ak dağ keçisi ya da Kayalık Dağlar keçisi veya Kayalık Dağlar dağ keçisi, boynuzlugiller familyasından Kuzey Amerika'da, özellikle de Kayalık Dağlarda yaşayan, bembeyaz memeli hayvan türü. Yırtıcıların erişemediği yüksek rakımlı kayalıklar üzerinde rahatça hareket edebilen toynak yapısı vardır. Cinsinin (Oreamnos) yaşayan tek türüdür ve Capra cinsinden dağ keçileri ile karıştırmamak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ Millî Parkı</span>

Şahdağ Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 1305.08 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı Dağı Millî Parkı</span> 2004 yılında, Ağrı dağı ve çevresindeki 88.014 ha alanda ilan edilen millî park

Ağrı Dağı Millî Parkı, 2004 yılında, Ağrı dağı ve çevresindeki 88.014 ha alanda ilan edilen millî park. Nuh tufanı, Türkiye'nin en yüksek dağı ve en büyük buzulu, meteor çukuru, yaban hayatın çeşitliliği ile dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Capra caucasia</span>

Batı Kafkas dağ keçisi, Kafkas Dağları'nın sadece batısında kalan dağlık bölgelerde yaşayan Caprinae türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Capra ibex</span>

Alp dağ keçisi, Avrupa'nın Alp dağlarında yaşayan bir dağ keçisi türü. Erkeklerinin daha cüsseli bir bedene ve uzun, kavisli boynuzlara sahip olduğu eşeysel dimorfik bir türdür. Tipik olarak boz renginde postları vardır. Alp dağ keçileri kar sınırının yakınındaki dik ve engebeli arazilerde yaşama eğilimindedir. Sosyal canlılardır ancak yetişkin erkekler ve dişiler yılın büyük bir kısmını ayrı olarak geçirir ve sadece çiftleşmek için bir araya gelirler.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

Vosges Dağları Fransa'nın doğusunda yer alan sıradağlar.Almanya ile Fransa arasında yer alan Vosgesler, Ren Nehri vadisinin batısı boyunca uzanan Haut-Rhin, Bas-Rhin ve Vosges illerinin sınırlarında bulunuyor. Dağın Tepeleri yılın büyük bölümü karla kaplıdır. Dağın en yüksek noktası 1424 metre ile Grand Ballon.

<i>Psephellus appendicigerus</i>

Psephellus appendicigerus, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Girit yaban keçisi</span> Bir yaban keçisi türü

Girit yaban keçisi veya kri-kri, kürkü açık kahverenginde olan 15 ila 40 kilo ağırlığında büyük çoğunluğu Giritte yaşayan boynuzlu bir yaban keçisi türü.

Çamlıhemşin Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Rize'de yer alan bir koruma alanıdır.

Artvin Yaban Hayatı Müzesi, Artvin Çoruh Üniversitesi Seyitler Yerleşkesi Orman Fakültesi binasında 2024 yılında kurulmuş bir yaban hayatı müzesidir.