İçeriğe atla

Çelik Gülersoy Vakfı

Kuruluş7 Temmuz 1981
KurucuÇelik Gülersoy
TürVaıf
Amaçİstanbul Kitaplığı'nın yaşatılması
Merkezİstanbul

Çelik Gülersoy Vakfı, İstanbul’da bir şehir kütüphanesi ve arşivinin kurulması ve yaşatılması amacıyla, turizmci ve yazar Çelik Gülersoy tarafından kurulmuş bir vakıf.

Vakıf 7 Temmuz 1981'de kuruldu ve faaliyetine Sultanahmet'te, Kariye Cami Sokak'taki bir binada başladı.[1] Soğukçeşme Sokak’ta bulunan harap durumundaki 18. yüzyıl yapısı ahşap bir konak, Çelik Gülersoy’un genel müdürü olduğu Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından bedelsiz olarak Vakfa verildi.[2] Bina, Vakıf tarafından söküldü ve 1986'da kitaplık olarak yeniden inşa edildi.[3]

Vakfın kurucusu Çelik Gülersoy kitaplık binasının restorasyonu devam ederken 1985 yılında hazırladığı vasiyetname ile tüm mal varlığını kütüphanenin kurulması ve yaşatılması için Çelik Gülersoy Vakfı’na bağışladı.[4][5]

Gülersoy'un son 400 yıla ait yayınlar içeren İstanbul konulu kitap koleksiyonunu bağışlaması ile oluşturulan Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı, 1987 yılında hizmete başladı. 1990’da resmî açılışı gerçekleşti.[6]

Vakıf, Gülersoy’un 6 Temmuz 2003'te ölümünden sonra, onun belirlediği 3 kişilik mütevelli heyeti tarafından yönetilmeye devam etti. Vakıf yönetimi Çelik Gülersoy'ın ölümünden sonra onun anıları, yazdığı kitapları ve makaleleri yeniden gözden geçirip dilek ve isteklerini taradı ve "İstanbul Vasiyetnamesi" başlıkları bir metin derledi. "İstanbul Vasiyetnamesi, 1 Eylül 2003'te açıklandı.[7]

Vakıf, çalışmalarını İstanbul Kitaplığı'nda sürdürür.

Kaynakça

  1. ^ "Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı". Ocak 2023. 10 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Çuhadar, Nuriye Özlem (1 Eylül 2010). "İstanbul'a Adanmış Bir Hayat: Çelik Gülersoy". Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (16): 711-724. ISSN 1303-9369. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  3. ^ Avcı, Pelin (20 Haziran 2023). "İstanbul'u seven, okuyan ve yazan bir koleksiyonerin arşivi "İSTANBUL KİTAPLIĞI"". yeditepefatih.com. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  4. ^ "İstanbul Kitaplığı Halkındır. Kapatılamaz!". istanbul.net.tr. 15 Nisan 2015. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Çelik Gülersoy'un vasiyeti açıldı. Tüm malvarlığı vakfa..." Milliyet. 15 Aralık 2003. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  6. ^ "İstanbul'un hafızası 30 yıldır O'na emanet: İstanbul Kitaplığı". habermotto.com. 8 Eylül 2020. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  7. ^ "Çelik Gülersoy'un İstanbullulara Vasiyeti ve Kısa Yaşam Öyküsü". 6 Temmuz 2023. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık Müzesi</span>

Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul’da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı</span> kadın yazarların eserlerine özel kütüphane

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye'de üretilmiş kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındıran kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik Vakfı</span> Ölen veya yaralanan askerlere yardım eden bir kurum

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, 1982 yılında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuş sosyal yardım vakfı.

<span class="mw-page-title-main">Garabet Amira Balyan</span> Osmanlı mimar (1800-1866)

Garabet Amira Balyan, oğlu Nigoğos Balyan ile Dolmabahçe Sarayı'nı inşa eden Ermeni kökenli Osmanlı vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kitaplığı</span> İstanbulda bir kütüphane

İBB Atatürk Kitaplığı, İstanbul'un Taksim semtinde Miralay Şefikbey Sokağı üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı, araştırmacılara hizmet veren bir kitaplıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Soğukçeşme Sokağı</span>

Soğukçeşme Sokağı İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Soğukçeşme Sokağı adını yine bu sokakta bulunan, III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul bibliyografyası</span>

İstanbul hakkında yazılmış kaynak eserler şu şekildedir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Kilise Camii</span>

Molla Gürânî Câmii, Vefa Kilise Camii İstanbul'un Vefa semtinde, kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Kilise iken adı, Aziz Teodoros Kilisesi'dir.. Muhtemelen Aziz Theodoros'a adanmıştı. Kompleks, Bizans mimarisinin Komnenos ve Paleologos dönemlerine ait bir örneğidir. Vefa Kilise Camii Doğu Ortodoks kilisesi formunda olup Yunan haçı planına göre yapılmıştır. İstanbul'un fethi'nden sonra cami olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi</span>

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi, Türkiye'nin ilk fotoğraf müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu</span>

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK), Türkiye’nin turizm, kültür-sanat ve otomobil alanlarında kalkınması amacıyla 1923'te kurulmuş, gümrük ve trafik mevzuatı ile özel yetki ve görevleri olan İstanbul merkezli sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Tokatlıyan Oteli</span>

Hotel M. Tokatlıyan, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde hizmet vermiş tarihî otel. 1909'da hizmete giren Tokatlıyan Oteli, o dönemde Avrupa ve Ortadoğu'nun en lüks otellerinden birisi ve İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteliydi. Tarabya'da da bir yazlık şubesi bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kefeli Camii</span>

Kefevi Camii(ya da Kefevi Mescidi), eskiden Aziz Noel Baba Katolik Kilisesi veya Manuil Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir cami. Aslında 9 yüzyılda inşa edilen bir Bizans kilisesi iken Osmanlı padişahı IV. Murat döneminde, Recep Paşa tarafından 1630 yılında camiye çevrilmiştir.

Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink'in anısını yaşatmak amacıyla, İstanbul merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Taşucu Aslan Eyce Amfora Müzesi</span>

Taşucu Arslan Eyce Amfora Müzesi, Mersin ilinde antik dönem amforalarının sergilendiği bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali İsmail Korkmaz Vakfı</span>

Ali İsmail Korkmaz Vakfı ya da kısa ismiyle ALİKEV, Gezi Parkı protestoları sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın anısını yaşatmak amacıyla Hatay'da kurulan bir vakıftır.

Berin Nadi, Türk gazeteci, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kitaplığı</span>

Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı, İstanbul'da Ayasofya'nın arkasındaki Soğukçeşme Sokağı'nda bulunan, İstanbul şehrini konu alan eserleri ve görsel malzemeyi toplamayı amaçlayan vakıf kütüphane.