İçeriğe atla

Çekya-Kazakistan ilişkileri

Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Çekya–Kazakistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Czech Republic ve Kazakhstan

Çekya

Kazakistan

Tarih

Kazakistan ve Yunanistan arasındaki ilişkiler, SSCB sırasında Çekoslovakya - Kazak SSR ilişkilerinin bir parçasıydı ve Kazakistan'ın bağımsızlığının sağlanmasından bu yana istikrarlı bir şekilde gelişiyor. İki ülke arasındaki ilk diplomatik ilişkiler 1 Ocak 1993'te kuruldu. Macaristan ve Çekya'da Kazak büyükelçiliklerinin açılması da aynı döneme denk geldi. Eylül 1993'te bu ülkelerde Kazak büyükelçilikleri açıldı. Aralık 1994'te Kazakistan'daki Çek Büyükelçiliği açıldı. Nisan 1997'de Kazakistan, Çekya'da diplomatik bir misyon kurdu. 2004 yılında örgüt bir elçilik haline geldi. Kazakistan'ın Çek Cumhuriyeti büyükelçisi Nisan 2014'ten beri Elishka Zhigova'dır. Çek Cumhuriyeti'nin Kazakistan büyükelçisi 22 Nisan 2015'ten beri Serjan Abdykarimov'dur.[1]

Devlet ziyaretleri

8-10 Eylül 2004 tarihleri arasında Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus Kazakistan'a resmi bir ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında iki ülke arasında bir deklarasyon imzalandı. Ağırlıklı olarak ekonomik, bilimsel ve teknik standardizasyon, metroloji ve sertifikasyon alanlarında anlaşmalar imzalandı. 2012 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Çek Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. İki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan toplantılar düzenlendi.[2] İki yıl sonra, cumhurbaşkanları tekrar bir araya geldi ve Çeklerin Kazakistan'ın ekonomik çeşitliliğine yaptığı yardımı tartıştılar.[3]

Ekonomik ilişkiler

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ağırlıklı olarak 1996, 1998 ve 2004 yıllarında imzalanan ikili ilişkilerde ele alındı. 2009 yılında yıllık ticaret cirosu 200 milyon dolar, 2014 yılında ise 1,2 milyar dolardı. 2015 verilerine göre, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 666 milyon dolara indi.[4] Ekonomik ilişkilerin ana alanları tarım ve mühendisliktir.

Diplomatik misyon

Kazakistan Büyükelçiliği, Prag

Çek Cumhuriyeti'nin Kazakistan'daki Büyükelçiliği Astana'da bulunur[5] Başkonsolosluğu ise Almatıda bulunur.[6] Çekya'daki Kazak büyükelçiliği Prag'da ve konsolosluğu Yaromerje'de[7] yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki işbirliği 10 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ "Kazakh president to discuss bilateral relations in Czech Republic and Austria". 7 Ocak 2017. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Kazakh, Czech Presidents Discuss Expanding, Diversifying Economic Ties". 3 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Kazakistan, uzun süredir ortak olan Çek Cumhuriyeti ile düşen ticareti canlandırmak için - büyükelçi". 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  5. ^ "KAZAKHSTAN - Embassy of the Czech Republic in Astana". 8 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Czech embassy in Astana". Mzv.cz. 30 Nisan 2010. 3 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  7. ^ "Kazakh embassy in Prague". Kazembassy.cz. 19 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kazakistan-Güney Kore ilişkileri iki ülke arasındaki uluslararası ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Kazakistan-Sırbistan ilişkileri, Kazakistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. Sırbistan, Haziran 2011'de Astana'da bir büyükelçilik açtı ve Kazakistan, Haziran 2015'te Belgrad'da açtı.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Çin ilişkileri</span>

Çek Cumhuriyeti-Çin ilişkileri, Çekya ile Çin arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çek Cumhuriyeti'nin Pekin'de büyükelçiliği ve Çengdu, Hong Kong ve Şanghay şehirlerinde başkonsoloslukları var; Çin'inse Prag'da bir büyükelçiliği var.

Gürcistan-Kazakistan ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Gürcistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Kazakistan ve Gürcistan arasındaki ilişkiler, SSCB sırasında Gürcistan SSR - Kazak SSR ilişkilerinin bir parçasıydı ve iki ülke bağımsızlıklarını yeniden kazandıktan sonra istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Her iki ülke de birçok uluslararası kuruluşun üyesidir.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Kazakistan-Tacikistan ilişkileri - Kazakistan ile Tacikistan arasında ikili diplomatik ilişkiler 7 Ocak 1993'te kuruldu. Her iki ülke de eskiden Sovyet cumhuriyetleriydi. Artık BM, CIS, CSTO ve SCO gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedirler.

Kanada-Kazakistan ilişkileri - Kanada ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler ilk olarak 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Kanada'nın da Astana'da bir büyükelçiliği vardır. Kazakistan'ın Ottawa'da büyükelçiliği ve Toronto'da bir konsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Kazakistan ilişkileri</span>

Fransa-Kazakistan ilişkileri - Fransa ve Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Kazakistan ilişkileri</span>

Almanya-Kazakistan ilişkileri, Almanya ile Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkilerdir.

Kazakistan-İngiltere ilişkileri - iki ülke arasındaki ilk ilişkiler 19 Ocak 1992'de kuruldu. Birleşik Krallık, Ekim 1992'de Kazakistan'da büyükelçiliğini açtı ve Kazakistan, Birleşik Krallık'taki büyükelçiliğini Şubat 1996'da açtı. Kazakistan ve Batı arasındaki ilişkiler son yıllarda gelişmektedir. Bu, Kazakistan'ın terörle mücadeledeki konumundan kaynaklanmaktadır.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İran-Kazakistan ilişkileri</span>

İran-Kazakistan ilişkileri, İran ve Kazakistan arasındaki dış ilişkiler ve diplomatik bağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Malezya ilişkileri</span>

Kazakistan-Malezya ilişkileri Kazakistan ve Malezya arasındaki ikili diplomatik ilişkileri betimlemektedir. Ülkeler Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Kazakistan ilişkileri</span>

Kazak-Ermeni ilişkileri - Kazakistan ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkiler. İkili ilişkiler 27 Ağustos 1992'de kuruldu. Her iki ülke de Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve AGİT gibi kurum ve kuruluşlarda temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kazakistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri ve Kazakistan Cumhuriyeti, 16 Aralık 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. Amerika Birleşik Devletleri Ocak 1992'de Almatı'da büyükelçiliğini açtı ve daha sonra 2006'da Astana'a taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Hindistan ilişkileri</span>

Bulgaristan-Hindistan ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir.