İçeriğe atla

Çekler

Çekler
Češi
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Çekya Çekya6.732.104[1]
Amerika Birleşik Devletleri ABD1.521.179[2]
Kanada Kanada94.805[3]
İtalya İtalya80.000-90.000
Birleşik Krallık Birleşik Krallık30.000-90.000
Almanya Almanya20.000-50.000
Slovakya Slovakya46.000
Arjantin Arjantin38.000
Avustralya Avustralya21.196[4]
Avusturya Avusturya20.000
Diller
Din
Ateizm, Hristiyanlık (Çoğunlukla Katolik)

Çekler (Çekçe: Češi), çoğunluğu anayurtları olan Çekya'da yaşayan Batı Slav halkıdır. Bir Batı Slav dili olan Çekçe konuşan halk, Çek Cumhuriyeti'ne komşu Slovakya'nın halkı olan Slovaklar ile etnik ve dilsel açıdan yakından ilişkililerdir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Obyvatelstvo podle národnosti podle krajů" (PDF). 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  2. ^ "(2013)". 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2017. 
  3. ^ "(2011 sayımı)". 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2017. 
  4. ^ "2006 census Data : View by Location". 9 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  5. ^ Tomasz Kamusella; Motoki Nomachi; Catherine Gibson (29 Nisan 2016). The Palgrave Handbook of Slavic Languages, Identities and Borders. Palgrave Macmillan UK. ss. 140-. ISBN 978-1-137-34839-5. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Çekya, resmî adıyla Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Çekçe</span> Çekyanın resmi dili

Çekçe, Hint-Avrupa Dilleri'ne bağlı Slav dillerinin Batı kolununa ait olan, Çek-Slovak dillerinin bir parçasıdır. Çekçe, yaklaşık 10 milyonu Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan yaklaşık 11,5 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Sırplar</span> Güney Slav halkı

Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynalılar</span> Doğu Slavları grubuna ait, çoğunluğu Ukrayna topraklarında yaşayan etnik topluluk

Ukraynalılar ; tarihteki adları: Kiev Rusları, Rusinler, egzoetnonimleri: Rutenler, Kazaklar, Çerkesler, Maloroslar - Küçük Ruslar), Doğu Slavları grubuna ait, çoğunluğu Ukrayna topraklarında yaşayan bir etnik topluluktur. Dillerine Ukraynaca adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Slav dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri kolu

Slav dilleri, Slavların konuştuğu dillerin oluşturduğu dil ailesi. Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri koluna mensup olan bu dil grubu diğer Hint-Avrupa dilleri ile akraba olmasına rağmen aralarında pek çok farklılık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Çekya</span>

Çekya, 2023 yılına kadar Çek Cumhuriyeti ismi ile yarışmıştır. İlk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 12 kez katılmıştır. 2009 yarışması'nın yarı finalinde sıfır puan sonucu ve yarışmaya olan düşük ilgiden dolayı Česká televize (ČT) yarışmadan çekilme karar almıştır. 2015 yılına kadar yarışmaya katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovaklar</span> Batı Slav etnik grubu

Slovaklar, çoğunluğu bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya'da yaşayan Batı Slav halkıdır. Komşu devletlerden Çekya, Macaristan ve Sırbistan'da Slovaklar azınlık konumunda yer almaktadırlar. Ayrıca büyük bir Slovak nüfus, ABD ve Kanada gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belaruslular</span>

Belaruslar veya Beyaz Ruslar, Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı.

<span class="mw-page-title-main">Silezyalılar</span>

Silezyalılar, büyük bölümü Polonya'da olmak üzere küçük bir kısmı Çekya ve Almanya'da yer alan Orta Avrupa'nın tarihi bölgelerinden Silezya'da yaşayan bir Batı Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moravyalılar</span>

Moravyalılar veya Moravlar, Çekya'da yer alan, Orta Avrupa'nın tarihi bölgelerinden Moravya'da yaşayan bir Batı Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gabriela Gunčíková</span> Çek şarkıcı

Gabriela Gunčíková, Çek şarkıcı. CT kanalı tarafından 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Çek Cumhuriyeti'ni "I Stand" adlı şarkısıyla temsil etmesi için görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filip Novák (futbolcu)</span> Çek Futbolcu

Filip Novák, Çek millî futbolcudur. Sol bek pozisyonunda oynamaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri takımlarından El-Cezire'de forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miloš Zeman</span> Çek Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı

Miloš Zeman, Çekya'nın 8 Mart 2013 - 8 Mart 2023 tarihleri arasında görev yapan üçüncü cumhurbaşkanı. 1998'den 2002'ye kadar Çek Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı. 1990'lı yıllarda Çek Sosyal Demokrat Partisi'nin liderliğini yaptı ve partisini ülkenin önde gelen partilerinden biri yaptı. 1996 ila 1998 yılları arasında Çek parlamentosunun alt meclisi olan Temsilciler Meclisinin Başkanıydı.

Çekya'da 20. yüzyılın ortalarına kadar Hristiyanlık egemen dindi. 1945 yılında Sovyetler Birliği işgaliyle gelen komünist yönetimden ötürü nüfusun çoğunluğu dinsiz oldu.1419-1434 yılları arasında yapılan Hussit savaşları ve bu mezhebin kurucusu Jan Hus'un yakılması ile Hussitlerin zorla tekrar Katolik yapılması ve Otuz Yıl Savaşı sırasında çıkan Bohemya İsyanının 1630'da Beyaz Dağ Savaşında bastırılması ile Protestanların zorla Katolik yapılması nedeniyle yaşanan şiddet olayları propaganda olarak kullanıldı Genel olarak, Hristiyanlık 20. yüzyılın ortalarından beri Komünizm etkisiyle istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdi ve bugün sadece bir azınlık olarak kaldı. Modern Çeklerin büyük çoğunluğunu oluşturan dinsizlerin büyük çoğunluğu ateist değildir çoğunluk sadece dinsiz olduğunu söyler ateist ve agnostikler azınlıktadır her şeye rağmen Hristiyanlık bir kültür olarak devam etmektedir dini bayramlar resmi tatildir.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Vaclík</span> Çek futbolcu

Tomáš Vaclík, New England Revolution ve Çek Cumhuriyeti millî takımında kaleci pozisyonunda görev yapan Çek futbolcudur.