
Çekya, resmî adıyla Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

Güney Kafkasya Doğal gaz Boru Hattı Projesi, Şahdeniz Gaz Sahası'nda üretilecek doğalgazın Türkiye-Gürcistan sınırına getirilmesi için tasarlanmıştır.

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

BOTAŞ, 1,83 milyar lira olan sermayesinin tamamı Türkiye Varlık Fonu A.Ş. adına kayıtlı olan ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu'dur. (KİT'tir)

Mavi Akım Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakletmek için Karadeniz geçişli büyük boru hattıdır. Boru hattı merkezi Hollanda olan Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edilmiştir. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibidir, Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstenmiş olup Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Gazprom'un boru hattını inşa etmesindeki amacı Rus gaz iletim hatlarını artırmak ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerle enerji anlaşmaları yapmasına engel olmaktır.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

Nabucco boru hattı Ankara'da 13 Temmuz 2009 Pazartesi günü hükûmetler arasında imzalanan anlaşmayla başlamıştır, Türkiye'üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımak üzere kurgulanan uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenmektedir. İmzalandığı tarihten daha önce adından söz ettirmeye başlayan projeye dair, 2006 yılında AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs “Avrupa için gerekli ve AB’nin en önemli doğal gaz tedarik projesi” ifadelerini kullanmıştır. 2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğal gaz tedarikçileri olan ülkelerle büyük miktarlarda doğal gaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile büyük oranda sekteye uğradığı iddia edilmektedir. Bununla birlikte Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla proje güç kazanmıştır. Hattın tam kapasitede karlı olabilmesi için gereken doğal gaz üretiminin halen İran'a uygulanan ambargo nedeniyle bu ülkeden de sağlanamayacak olması, hattın geleceğinde büyük soru işaretleri oluştursa da ABD hükûmetinin projenin geleceğine olan iyimser bakışının devam ettiği açıklanmıştır. Günümüzde proje Nabucco Batı ismini alarak Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

Urengoy–Pomari–Ujgorod boru hattı veya Trans Sibirya boru hattı, önce Sovyetler Birliği daha sonra ise Rusya'nın ana doğalgaz ihraç boru hattıdır. Bir kısmı Ukrayna topraklarındadır ve bu ülke tarafından işletilmektedir.

Trans Anadolu doğal gaz boru hattı (TANAP), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer etmesi planlanan boru hattı. Şahdeniz doğal gaz tesislerinde çıkarılan gazın transferinde kullanılacaktır. Maliyetinin 5-7 milyar dolar olacağı öngörülmüş, 2018 yılında da tamamlanmıştır. Hattın kapasitesinin ilk aşamada yılda 16 milyar m³, nihai olarak da 31 milyar m³ olması hedeflenmekteydi.

Raf, sergilenen, depolanan veya satışa sunulan eşyaları tutmak için evde, konutda, işletmede, mağazada veya başka yerlerde kullanılan düz yatay bir düzlemdir. Yerden kaldırılır ve genellikle kısa uzunluklu taraflarında desteklerle tutturulur / desteklenir. Sütun veya kolonlarla da tutulabilir. Bir raf aynı zamanda bir sayaç, çıkıntı, manto veya raf olarak da bilinir. Muhtemelen monte edilmiş bir duvara yerleştirilmek üzere tasarlanmış masalar, konsol masaları olarak bilinir ve ayrı ayrı raflara benzer. Mağaza ve süpermarketlerde raflar reyon oluşturur.

TürkAkım , Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan proje 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile resmiyet kazanmıştır.

M14 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu Altunizade, son istasyonu ise Küçüksu olan tek hatlı bir metro projesidir.
Katar-Türkiye Doğalgaz boru hattı, Katar'daki doğalgazın Avrupa'ya taşınması amacıyla yapılması planlanan doğal gaz boru hattıdır. Boru hattı kaynak ülke olan Katar'ın Ras Laffan bölgesinden başlayarak önce Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'den geçerek Ankara'ya ulaşacaktı. Ankara'ya ulaştıktan sonra Nabucco hattı ile birleşerek Avrupa'ya ulaşacak ve böylece Nabucco projesi daha etkin bir şekilde faaliyet gösterecek ve Avrupa'nın doğalgaz güvenliği artmış olacaktı. Suriye 2009 yılında Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan müttefiki Rusya'nın çıkarlarını korumak için boru hattının kendi topraklarından geçmesine izin vermedi. Proje için planlanan ikinci güzergâh ise doğalgazın Bahreyn, Suudi Arabistan, Tarafsız Bölge'den geçerek Kuveyt sularını kullanarak Irak üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasına dayanıyordu. Projenin gerçekleşmesi 2011 yılında Suriye'de iç savaşın başlaması nedeniyle engellendi.
Ara bağlantı Türkiye – Yunanistan – İtalya, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde önerilen doğalgaz taşıma projesidir. Azerbaycan Şahdeniz gazı saha Faz II'den doğal gazın Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa pazarlarına taşınması önerildi. Türkiye – Yunanistan boru hattı 2007 yılında tamamlanırken, Yunanistan-İtalya boru hattı projesinin geleceği, rakip Trans Adriyatik doğalgaz boru hattı nedeniyle belirsizdir.

Baltık Boru Hattı, Kuzey Denizi'nin Norveç kesimi ile Polonya arasında önerilen gaz boru hattıdır. Yeni bir gaz tedarik koridoru oluşturmak için stratejik bir altyapı projesidir. Ekim 2022'de tamamlandığında, doğal gazı Danimarka üzerinden Kuzey Denizi'nden Polonya'ya taşıyacak. Proje, Danimarka gaz ve elektrik iletim sistemi operatörü Energinet ve Polonyalı gaz iletim sistemi operatörü Gaz-System tarafından geliştirilmektedir. Proje, Avrupa Birliği'nin ortak çıkarları olan bir proje olarak kabul edilmektedir.

Litvanya-Polonya Doğalgaz Boru Hattı, Litvanya ve Polonya arasında uluslararası bir gaz bağlantısı projesidir. Proje, doğal gaz iletim sistemi operatörleri AB Amber Grid (Litvanya) ve Gaz-System SA (Polonya) tarafından uygulanmaktadır. Litvanya'da gaz boru hattı inşaatı 2020'de başladı. Boru hattının Ocak 2021 sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Boru hattının planlanan uzunluğu 508 km'dir. Litvanya'daki Jauniūnai gaz kompresör istasyonundan Polonya'daki Holovčyciai GKİ'ye kadar uzanacak. Litvanya'ya bağlantı kapasitesi yılda 21 TWh'ye, Polonya'ya yılda 27 TWh'ye ulaşacak.
Sittwe Limanı, 2016 yılında Hindistan tarafından Bengal Körfezi'ndeki Myanmar'daki Arakan Eyaletinin başkenti Sittwe'de inşa edilen bir derin su limanıdır. Kaladan Nehri'nin ağzında yer alan 120 Milyon ABD Doları tutarındaki liman, Hindistan ile Myanmar arasında yürütülen Kaladan Multi-Modal Transit Taşımacılık Projesi kapsamında Hindistan tarafından finanse ediliyor. Proje, Güneybatı Myanmar ve Kuzeydoğu Hindistan'da ulaşım altyapısını geliştirmeyi amaçlıyor.

Çin-Myanmar boru hatları, Myanmar'ın Bengal Körfezi'ndeki derin su limanı Kyaukphyu ile Çin'in Yünnan eyaletindeki Kunming'i birbirine bağlayan petrol ve doğal gaz boru hatlarını ifade ediyor.
İran-Pakistan-Hindistan Doğalgaz Boru Hattı, İran'dan Pakistan'a doğal gaz taşımak için inşa halinde olan 2.775 kilometrelik (1.724 mi) bir boru hattıdır. Boru hattı aynı zamanda Barış boru hattı veya IP Gaz olarak da bilinir.