İçeriğe atla

Çeşme Kalesi

Koordinatlar: 38°19′25″N 26°18′13″E / 38.3236°K 26.3036°D / 38.3236; 26.3036
Çeşme Kalesi
Çeşme, İzmir, Türkiye
thump
Batı yönünden Çeşme Kalesi'nin görünümü.
Koordinatlar38°19′25″N 26°18′13″E / 38.3236°K 26.3036°D / 38.3236; 26.3036
TipKale
Yapı bilgisi
Halka açık mı?Evet
Bugünkü durumuÇoğunlukla sağlam
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenOsmanlı İmparatorluğu
MalzemelerTaş
Muharebe/savaşlarÇeşme Deniz Muharebesi

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

Konumu

Kale, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer almaktadır. İzmir'e 35 kilometre (22 mi) uzaklıktadır.[1] Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı kalenin önündedir ve Çeşme Müzesi kalede yer almaktadır.[2]

Tarihçe

Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolü altında bulunan Çeşme, 1472'de ve 1501'de Venedikliler tarafından iki kez saldırıya uğradı.[3] Sonrasında ileride gelebilecek olası saldırılara karşı kale inşa edildi. Çeşme Kalesi, Osmanlı padişahı II. Bayezid döneminde 1508 yılında inşa edilmiştir. Komutanı, Aydın Vilayeti valisi Mir Haydar'dı.[4] Kalenin denize en yakın ikiz kuleleri Sakız Adası’ndaki Ceneviz kalesinin kuzeybatı kulesi ile mimarî benzerlikler göstermektedirler. Aslında bir sahil kalesi olan yapı, denizin doldurulmasından dolayı günümüzde iç kısımda yer almaktadır.[5]

UNESCO, 2020'de kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.[6]

Kale ve aktiviteler

Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen kalenin üç cephesinde altı adet burç vardır. Çeşme Uluslararası Müzik Festivali ve Çeşme Festivali gibi etkinlikler kalede düzenlenmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Distance list (Türkçe)". 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b "Ministry of Culture Çaşme branch". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Suvyapı sayfası". 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Turkish info". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Çeşme Kalesi". İzmir Kültür ve Turizm Dergisi. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2020. 
  6. ^ "Trading Posts and Fortifications on Genoese Trade Routes from the Mediterranean to the Black Sea" (İngilizce). UNESCO. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çeşme, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Çeşme, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Urla ilçesi; kuzeyinde, batısında ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Nüfusu 2020 yılı itibarıyla 46.093 kişidir. Tarihteki on iki İyon kolonisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Urla</span> İzmirin ilçesi

Urla, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar, batısında Çeşme, kuzeybatısında Karaburun ve Ege Denizi, kuzeyinde İzmir Körfezi ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Nüfusu TÜİK 2020 yılı verilerine göre 69.550'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Poti</span> Gürcistanın bir liman şehri

Poti, Gürcistan'ın bir liman şehri. Karadeniz'in doğu sahilinde ve ülkenin batısındaki Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunur. Antik Yunanistan kolonisi Fasis'in yerleşim yeri yakınlarında kurulmuştur ve adını da oradan alır. Şehir 20. yüzyıldan beri büyük bir liman şehri ve endüstriyel merkezdir. Ayrıca Gürcistan donanmasının ana deniz üssüne ve karargahına ev sahipliği yapar. Poti Limanı'na komşu olan RAKIA bölgesi Serbest Sanayi Bölgesine sahiptir. Nisan 2008'de açılmıştır ve İran'a karşı yaptırımlardan kaçmaya çalışan İranlı işadamlarınınkini de içeren birçok işletme kayıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadifekale</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Kadifekale, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaledir. Antik Smirni'nin akropolisi olan kale, İzmir Körfezi'ne hâkim 186 m rakımlı Pagos Tepesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Agorası</span> İzmirde bulunan antik bir meydan

İzmir Agorası veya Smyrna Agorası, günümüzde İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve MÖ 4. yüzyılda kurulan agoradır. Zamanında Smyrna kentinin devlet agorası olarak işlev gördü. MS 178'de meydana gelen depremin ardından Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un desteğiyle yeniden inşa edildi. Osmanlı döneminde mezarlık ve namazgâh olarak kullanıldı. Bölgedeki ilk kazı çalışmaları 1932'de gerçekleştirildi. İzmir Agorası, 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihî Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi. Ekim 2023'te ören yerinde 700 metre uzunluğunda gezi yolu yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çandarlı Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çandarlı Kalesi, İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi'ndeki kaledir. İnşa edildiği yıl tam olarak bilinmeyen kale, Cenevizliler tarafından 14. yüzyılda restore edildi. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın emriyle 15. yüzyılda yeniden inşa edildi. 2009'da başlatılan son restorasyon çalışması ise 2014'te tamamlandı. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Amasra Kalesi</span>

Amasra Kalesi, Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir kale. Romalılar tarafından inşa edildi ve sonrasında sırasıyla Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edildi. Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Racastan Kaleleri</span>

Kuzey Hindistan'daki Racastan eyaletinde yer alan altı Rajasthan kalesi, UNESCO Dünya Mirası alanı olarak bir araya getirildi. Kaleler, esas olarak Aravalli Tepelerinde yer almaktadır ve 5. ve 17.-18. yüzyıllar arasında farklı krallıklardan birkaç Rajput kralı tarafından inşa edilmiş ve genişletilmiştir. Kaleler:

<span class="mw-page-title-main">Marmaris Kalesi</span>

Marmaris Kalesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan tarihi kale. Kale, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından Rodos seferi esnasında yeniden inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Rize)</span>

Kız Kalesi veya Kız Kulesi, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan tarihî bir kaledir. Pazar ilçe merkezinin batısında yer alan küçük bir yarımada üzerine inşa edilmiştir. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan kale, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre 13-14, bazı kaynaklara göre ise 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Dış kenar uzunlukları 9,66 metre ve 9,07 metre uzunluğundadır. Yapının en çok hasar görmüş kısmı, Pazar'a bakan güney kısmıdır. Bu da kalenin birtakım saldırılara maruz kaldığını iddia eden rivayetleri desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Liman Kalesi</span> İzmir, Türkiyede eski bir bina

İzmir Liman Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaleydi.

Sancakburnu Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir kaledir. Günümüzde Balçova ilçesine bağlı İnciraltı Mahallesi'nde bulunan kale, Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'nın emriyle 1666'da inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Baştova Kalesi</span>

Baştova Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Baştova köyü yakınlarında bulunan bir Orta Çağ dörtgen kalesidir. Kale, Adriyatik Denizi ve Shkumbin Nehri'nin ağzının yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakız (şehir)</span> Yunanistanın Kuzey Ege bölgesi, Sakız ilçesi, merkez belediyesine bağlı kent

Sakız, Yunanistan'ın Kuzey Ege bölgesindeki Sakız Adası'nın ana şehridir. 2011'de Yunanistan'da yapılan bölgesel idareler reformundan beri Sakız Belediyesi'nin bir parçası ve idari birimidir. Belediye, 22.823 km2'lik bir alan kaplar. İzmir'in Çeşme ilçesinin tam karşısında yer alan Sakız'ın nüfusu 26,850 (2011) olup üzerinde bulunduğu adanın da hem başkenti hem de ana limanıdır. Sakız şehri, Sakız adasındaki 8 belediyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kalepark</span> Kale

Kalepark Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yer alan, Cenevizli ve Venedikli tüccarlar tarafından inşa edilmiş Orta Çağ kalesidir. Kale, stratejik olarak şehrin her iki limanına da bakan kayalık bir tepenin üzerine inşa edilmiştir: yaz limanı kalenin batısında, kış limanı ise doğusunda konumlanmıştır.

Beydağ Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Beydağ ilçesinde yer alan bir kaledir. 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen çift sıra surlu kalenin kuzey ve doğu surları günümüze ulaşmıştır. Kale 1988'de anıt eser, 2008'de koruma alanı ilan edildi. 2017'de kalede restorasyon çalışmaları başladı.

<span class="mw-page-title-main">Gagron Kalesi</span>

Gagron Kalesi bir tepe ve su kalesidir ve Hindistan'ın Hadoti bölgesindeki Rajasthan'ın Jhalawar bölgesinde yer almaktadır. Bir tepe ve su kalesi örneğidir. Kale, on ikinci yüzyılda Bijaldev tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra kale, Şir Şah ve Ekber Şah tarafından da kontrol edildi. Kale, Ahu Nehri ile Kali Sindh Nehri'nin birleştiği yerde inşa edilmiştir. Kalenin üç tarafı su ile dördüncü tarafı bir hendekle çevrilidir ve bu nedenle adını almıştır. 2013 yılında Racastan Tepe Kaleleri'nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak listelendi.