İçeriğe atla

Çayeli kuru fasulyesi

Çayeli kuru fasulyesi, çoğunlukla İspir ve nadiren Hınıs fasulyesinden yapılan bir kuru fasulye yemeğidir. 1950'li yıllardan beri[1] Çayeli ilçesiyle özdeşleşmiş olan yemek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.[2]

Malzemeler

  • 500 gram İspir kuru fasulye (nadiren Hınıs fasulyesi de kullanılır)
  • 250 gram dana kaburga
  • 200 gram kuşbaşı dana eti
  • 150 gram Vakfıkebir tereyağı
  • 2 tam soğan
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 100 gram süt kaymağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Çeyrek limon suyu
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber[3]

Yapılışı

Bakır tencerede yapılan kuru fasulyeye ilk etapta Vakfıkebir tereyağı ile kavrulmuş soğan ve yeşil biber-pul biber eklenir. Ardından salça ve suda eritilmiş şeker tencereye konur. Üçüncü etapta 2 cm civarında kesilmiş yağsız dana kuşbaşı veya kaburga eti haşlanmasını takriben tencereye eklenir. Fasulyeler ise ilk önce 5 ila 10 saat boyunca soğuk suda bekletilir. Suyun kaynaması sırasında fasulyenin çevresinde oluşan köpükler alınır. Köpükleri alınan fasulyeler de tencereye eklenir. Eklemelerle yemeğin üzerinde çıkan köpük de temizlenir. Daha sonra 130 dereceye ayarlanmış fırına yerleştirilen tencere, 1 ila 2 saat arasında fırının kapağı kapalı olacak şekilde pişirilir. Son aşamada ise fasulyeler 20 dakika demlenmeye bırakılır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Muhittin Sandıkçı (10 Ocak 2018). "Kuru Fasulye Yemeğinin Çayeli'ne Özgü Lezzeti Tescillendi". milliyet.com.tr. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2019. 
  2. ^ "Önce ocakta sonra fırında 5 saat pişiyor... Yemek için Türkiye'nin dört bir yanından geliyorlar". hurriyet.com.tr. 1 Kasım 2018. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2019. 
  3. ^ İdil Çimrin (14 Ekim 2019). "Kuru fasulyelerin efendisi". sabah.com.tr. Erişim tarihi: 28 Aralık 2019. []
  4. ^ "Çayeli'nin tescilli kuru fasulyesi damakları şenlendiriyor". trthaber.com. 1 Kasım 2018. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pırtımpırt, Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak yemeklerinden ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Borani</span> hatayın yöresel lezzeti

Borani veya bilinen diğer adıyla Boraniye, Hatay mutfağına ait yöresel bir yemek. Yeşil soğan boraniyesi, kabak boraniyesi, ıspanak boraniyesi, bakla boraniyesi gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır, taze sarımsağın kuru sarımsağa nazaran hafif olan tadını ortaya çıkarır. Antep Şiveydizi 15.03.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kavut, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helva benzeri tatlı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Van'da. ve Iğdır'da. yaygın olarak yapılır. Doğu Karadeniz'de orta Trabzon'dan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yöresel tatlılardan biri olarak kabul edilir.

Övelemeç, Mersin yörüklerinin ve köylülerinin eskilerden beri kahvaltı için yaptıkları bir yiyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Kol böreği</span> Börek çeşidi

Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir. Kırım'da kıymalı yapılan çeşidine sarburma denir. "Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuru fasulye</span> Türk mutfağına ait meşhur bir sulu yemek

Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir. Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Suyuna ekmek banarak tüketilebilir. Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çakapuli</span>

Çakapuli, Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biri. Gürcistan'daki en popüler yemeklerden biri kabul edilir. Dana veya kuzu etinden hazırlanan yemeğe, taze tarhun, kiraz eriği, beyaz sek şarap, kişniş, sarımsak ve tuz eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Harço</span> Gürcü yemeği

Harço, Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biri. Yaygın olarak sığır etinden yapılır ve kullanılan baharatlar yöreden yöreye değişebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Lobio</span>

Lobio, Gürcü mutfağında, değişik fasulye cinslerinden ve farklı biçimde hazırlanan geleneksel fasulye yemeği. Kişniş, ceviz, sarımsak ve soğan gibi değişik baharat ve malzemeler içerir. Sıcak ve soğuk olmak üzere pek çok lobio çeşidi vardır.

İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Rize kavurması</span>

Rize kavurması, Rize'ye özgü bir kavurma türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Rize kavurması, 15 Ekim 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi almıştır.

Puçuko, taze fasulyenin kurutulmasıyla yapılan bir çeşit kurutulmuş taze fasulye yemeğidir.Artvin iline özgü bir yemektir. Artvin ile özdeşleşen puçuko, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Genellikle kışın tüketilen puçukonun Laz mutfağında da önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tas kebabı</span> Türk mutfağından sulu et yemeği

Tas kebap veya tas kebabı, Türk mutfağında yer alan etli bir sulu yemektir. Macar yemeği gulaş ile karşılaştırılabilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tas kebabı tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga dolması</span>

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sura yemeği</span>

Sura bir et yemeğidir. Sura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biridir. Balıkesir'de de yapılır. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılır,Baharatlı iç pilav, kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilir. Kurban Bayramı gibi özel günlerde pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

Ramazan kebabı , bir çeşit kebaptır.

Doğrama, bir çeşit sebze yemeğidir.