İçeriğe atla

Çayeli bakır madeni

Çayeli bakır madeni, Rize ili, Çayeli ilçesi, Madenli beldesi sınırlarında bulunur. 20 yıldan fazla çalışan madende bakır ve çinko elde edilmektedir.[1]

İşletme, dünyanın en büyük bakır madenlerinden biri, Türkiye'nin ise en büyük metal madenidir. Alanda cevher miktarının azaldığı, üretim sürecine bağlı olarak 4 yıl yeteceği tahmin edilmektedir.[2] 1994 yılından itibaren faal olan madende 624 kişi çalışmaktadır. Madende galeriler 600 m derinlik, 6,5 km uzunluğa ulaşmaktadır. Yılda 1,2 milyon ton bakır ve çinko cevheri[3] 155.000 ton bakır konsantresi, 75.000 ton çinko konsantresi üretilmektedir.[4] Ürünler Rize Limanı'ndan değişik ülkelere ihraç edilmektedir. Yeni rezerv bulunamadığından, 23 yıl boyunca işletilen maden, 2024 yılında kapanacaktır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "KURUMSAL". cayelibakir.com. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2016. 
  2. ^ "Dünya maden piyasası zor günler geçiriyor". iha.com.tr. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2016. 
  3. ^ "ÇAYELİ BAKIR MADENİ TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN EN GÜVENLİ MADENLERİ ARASINDA GÖSTERİLİYOR". milliyet.com.tr/. 15 Mayıs 2014. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2016. 
  4. ^ "Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş." madensektor.com. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Türkiye'nin en büyüğüydü! Kapanıyor". milliyet.com.tr. 10 Ocak 2017. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çayeli</span> Rizenin ilçesi

Çayeli, Rize ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın</span> Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element

Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların İlk çağlardan beri ilgisini çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çinko</span> Element

Çinko, sembolü Zn, atom numarası 30 olan kimyasal bir elementtir. Oda sıcaklığında hafif kırılgan bir metaldir ve oksidasyon giderildiğinde parlak gri bir görünüme kavuşur. Periyodik tablonun 12. (IIB) grubunun ilk elementidir. Bazı açılardan çinko kimyasal olarak magnezyuma benzer: her iki element de yalnızca bir normal oksidasyon durumu (+2) gösterir ve Zn2+ ve Mg2+ iyonları benzer boyuttadır. Çinko, Dünya kabuğundaki en bol bulunan 24. element olup beş kararlı izotopu vardır. En yaygın çinko cevheri, bir çinko sülfür minerali olan sfalerittir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye ekonomisi</span> Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından gelişmekte olan olarak tanımlanan piyasa ekonomisi

Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya'dan sonra en büyük 6'ıncı ülkesi konumundadır. ekonomisidir. Aynı zamanda SAGP'ye göre dünyanın en büyük 11, Avrupa'nın ise en büyük 5. ekonomisidir. IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahipken, Dünya Bankası'na göre Türkiye, 2024 yılında kişi başı GSYİH'e göre yüksek gelirli ülkeler sınıfına girecektir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir. Türkiye dünyanın önde gelen tarım ürünleri, tekstil, motorlu taşıtlar, ulaşım ekipmanları, inşaat malzemeleri, tüketici elektroniği ve ev aletleri üreticileri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği ekonomisi</span>

Sovyetler Birliği ekonomisi, Sovyetler Birliği'nin ekonomik yapısını tanımlar. Merkezi sosyalist planlamaya dayalı bir ekonomiye sahip olan SSCB'nin ekonomik temelini üretim araçlarının sosyalist mülkiyeti oluşturur. Tüm üretimin kamusal mülkiyette olduğu sistemde yatırımlar da merkezi planlama uyarınca devlet tarafından yapılırdı. İşsizlik ve enflasyon olmayan bu ekonomik sistemin özellikle son yirmi yıllık döneminde yolsuzluk ve durgunluk yaşandığına dair eleştiriler bulunmaktadır.

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında ölmüştür. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

Çöpler altın madeni, Erzincan ili, İliç ilçesi, Çöpler Köyünde bulunan Türkiye'nin Kışladağ'dan sonra ikinci büyük altın madeni. Maden sahasının üzerinde yer alan köy daha uzak bir alana taşınmıştır.

Kışladağ altın madeni, Uşak ili, Eşme ve Ulubey ilçeleri sınırında, Gümüşkol, Kışla ve Söğütlü köyleri arasındaki altın madeni. Madende tenör oranı 0,66 gr/ton altın, 1,5 gr/ton gümüş olarak belirlenmiştir. Maden açık işletme şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Falun Madeni</span>

Falun Madeni, 10. yüzyıldan 1992'ye kadar bin yıldır faaliyette olan İsveç'in Falun şehrinde bir madendi. Avrupa'nın bakır ihtiyacının üçte ikisini üretti ve 17. yüzyıldaki İsveç savaşlarının çoğunun finansmanında yardımcı oldu. Madende meydana gelen teknolojik gelişmeler, iki yüzyıl boyunca küresel olarak madencilik üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Maden şimdi bir müzedir ve 2001'de UNESCO dünya miras listesi olarak belirlenmiştir.

Küre bakır madeni, Kastamonu ili, Küre ilçesi sınırlarında bulunan bakır madeni. Cengiz Holding'in işlettiği madende yıllık 1 350 000 ton işlenmemiş (tüvenan) bakır cevheri, 400 000 ton Pirit konsanteresi, 170 000 ton bakır konsantresi üretilmektedir. Madende üretilen bakır ülke ihtiyacının %8-9'unu karşılamaktadır.

Murgul bakır madeni, Artvin ili, Murgul ilçesindeki bakır madeni.

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Atatürk Heykeli</span> Artvin, Atatepede yer alan heykel

Artvin Atatürk Heykeli, Artvin kent yerleşiminin güneyindeki Atatepe'de yer alan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Dumlupınar'da kayaların üzerinde yürüdüğü anı canlandıran heykeldir.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılan Elazığ ili, Alacakaya (Guleman) ilçesindeki krom madeni.

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nesko Şebinkarahisar Maden İşletmesi felaketi</span> 2021de Giresunda gerçekleşen bir çevre felaketi

Yıldızlar Holding'e ait Nesko Maden'in işlettiği Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki Şebinkarahisar Maden İşletmesi'ndeki bir atık havuzu, 18 Kasım 2021'de gerçekleşen çökme sonucunda bir çevre felaketine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Nesko Maden</span>

Nesko Maden, 1987 yılında kurulan bir Türk madencilik şirketidir. 2008 yılında Yıldızlar Holding tarafından satın alındı. Şirketin Türkiye'nin çeşitli illerinde maden işletmeleri bulunmaktadır.