İçeriğe atla

Çatladıkapı

Çatladıkapı
Çatladıkpaı Altgeçidi'nden bir görünüm
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeFatih
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Plaka kodu34

Çatladıkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Semtin adının 1532 İstanbul depreminde semtten bulunan surlarda büyük bir çatlak oluşmasıyla yerleştiği sanılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçekapı, Fatih</span>

Bahçekapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları bulunan şehrin en eski semtlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">İkitelli, İstanbul</span>

İkitelli, İstanbul ilinin batısında Küçükçekmece ve Başakşehir sınırları içerisinde yer alan semt.

<span class="mw-page-title-main">Samatya</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Samatya, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı semtlerden biridir. Kocamustafapaşa mahallesinin bir bölümünü kapsayan semtin batısında Yedikule vardır. Semtin adını Yunanca kumlu anlamına gelen Ψαμάθιον (Psamatyon) sözcüğünden aldığı ve bunun geçmişte semtte bol bulunan kumlu topraklardan ileri geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı, Fatih</span>

Yenikapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içinde Marmara Denizi sahilinde yer alan bir semttir. Ayrıca Konstantinopolis Surları'nın kapılarından biridir. Semt Kennedy Caddesi ve Mustafa Kemal Caddesi'nin kesiştiği noktanın etrafında gelişmiştir. Batısında Samatya, doğusunda Kumkapı, kuzeyinde ise Aksaray semtlerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Yedikule, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski bir Rum semti olan Yedikule, Marmara Denizi kıyısında, Fatih'in Kocamustafapaşa ve Zeytinburnu'nun Kazlıçeşme semtleri arasında yer alır. Adını, tarihî yarımadayı çevreleyen İstanbul surlarının semtte bulunan yedi kulesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağlarbaşı, Üsküdar</span>

Bağlarbaşı, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesi sınırlarında bulunan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurcuma</span>

Çukurcuma, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bulunan bir semttir. Sahile bakan bir yamaç üzerine yayılım göstermiştir. Bölgenin merkezi Beyoğlu'ndan alçakta olması nedeniyle Çukurcuma adını almış olması olasıdır. Galatasaray Meydanı'ndan sahile inen Yeniçarşı Caddesi'ni doğu yönünden kesen Çukurcuma Caddesi adında bir anayolu vardır. Semtte yer alan çok sayıda antikacı vardır. Sokak kedileriyle meşhurdur. Günümüze dek ulaşan tarihî yapılarıyla dikkat çeken semt, Türkiye dışında da tanınmaktadır. The Guardian'ın seyahat ekinde Çukurcuma ile ilgili bir makale yayınlanması, yakın geçmişte semtin adını tekrar duyurmasını sağlamıştır. Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi burada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valideçeşme</span>

Valideçeşme, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Beşiktaş ilçesine bağlı bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semt idari olarak Vişnezade mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Beşiktaş ve Maçka gibi merkezlere yakın bir konumda yer almaktadır.

Nuruosmaniye, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinin bir semti. Kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Mollafenari mahallesi içerisinde kaldığı söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Horhor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Horhor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Aksaray ile Saraçhane semtleri arasında, Horhor Caddesi'nin güney ucundan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar uzanan kısmına kadardır. İdari olarak semt, İskenderpaşa mahallesinin sınırları içinde kalır. Bölgede Hatay ve Şanlıurfa yöresinden gelen göçmenlerin varlığı nedeniyle çok sayıda kebapçı ve künefecinin varlığı göze çarpar.

Altımermer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Kocamustafapaşa ve Seyyid Ömer mahalleleri arasında kaldığı söylenebilir. Şehremini ve Kocamustafapaşa semtleri arasında uzanan Altımermer Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. Semt adınını, tarihte burada bulunan 6 adet tılsımlı mermer sütundan aldığı bilinmektedir.

İmrahor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Yedikule mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. İmrahor İlyasbey Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. İmrahor, 2008 yılında yapılan idari düzenlemelere değin Fatih ilçesine bağlı bir mahalleydi.

Küçüklanga, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Aksaray mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Aksaray ve Cerrahpaşa semtleri arasında uzanan Küçüklanga Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. Küçüklanga Sanayi Sitesi ve yapımı hâlen sürmekte olan Yenikapı İstasyonu semt sınırları içinde kalmaktadır.

Büyüklanga, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Nişanca ve Katip Kasım mahalleleri arasında kaldığı söylenebilir. Küçüklanga semtinin doğusunda, demiryolu hattına paralel kesimler Büyüklanga semti olarak adlandırılmaktadır.

Draman, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Dervişali mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Çarşamba ve Edirnekapı semtleri arasında uzanan Draman Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. Balat, Çarşamba ve Edirnekapı semtleriyle komşudur. Semtin adı Kanuni Sultan Süleyman'ın tercümanlarından olan Dragman Yunus adına Mimar Sinan tarafından yapılan Draman Yunus Camii'nden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Belgradkapı</span>

Belgradkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Zeytinburnu ve Fatih ilçeleri arasında bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semtin İstanbul Surları'ndaki Belgrad Kapısı'nın iki yanına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Zeytinburnu tarafında kalan Belgradkapı Caddesi oluşturur. Semt Yedikule ve Silivrikapı semtleri arasında kalmaktadır.

Selamiçeşme, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Feneryolu, Fenerbahçe ve Göztepe mahallelerinin kesişiminde yer aldığı söylenebilir. Semt adını tarihî Selamiçeşme'den almaktadır. Özgürlük Parkı, Selamiçeşme Çamlık Parkı ve Selamiçeşme Camii semtin önemli yerlerindendir.

Sıracevizler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Şişli Merkez mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Sıracevizler Caddesi oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı, Zeytinburnu</span>

Balıklı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Zeytinburnu ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semtin Kazlıçeşme mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Semt adını, Rumlarca kutsal sayılan ve içinde balıklar yaşayan bir ayazmadan almaktadır. Bu ayazma, semtteki Rum kilisesinin avlusunda korunarak günümüze değin ulaşmıştır. Balıklı günümüzde Müslüman, Rum ve Ermeni cemaatlerine ait çok sayıda mezarlık ve ibadethanenin bir arada bulunduğu bir merkez konumundadır.