İçeriğe atla

Çatalkaya Hanı

Koordinatlar: 38°25′20″K 27°07′53″D / 38.42222°K 27.13139°D / 38.42222; 27.13139
Çatalkaya Hanı
Harita
Eski ad(lar)Roma Bankası
Amerikan Konsoloshanesi
Diğer ad(lar)Türkiye Vakıflar Binası
Genel bilgiler
Mimari tarzArt deco[1]
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°25′20″K 27°07′53″D / 38.42222°K 27.13139°D / 38.42222; 27.13139
Mevcut kullananVakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü
Tamamlanma1931
Maliyet130.000 TL[3]
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiBetonarme[2]
Kat sayısı3[4]
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Ahmet Kemal Bey

Çatalkaya Hanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir binadır.

Tarihçe

Çatalkaya Hanı, 1931'de mimar Ahmet Kemal Bey tarafından 130.000 Türk lirası maliyetle yapıldı.[1][3][5] Başlangıçta binanın yarısı Banco di Roma, diğer yarısı Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu olarak işlev gördü.[6][7] 1938'de binanın mülkiyeti Vakıflar İdaresi'ne geçti.[6] Bina günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır.[6]

Mimari

Art deco tarzının ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın izlerini taşıyan bina, üç katlı olup ayrıca bodruma sahiptir.[1][4] Betonarme karkas olarak inşa edilen binanın zemini dolgu olduğu için temeli kısmen radyejeneral kısmen de sürekli temel özelliğindedir.[2][4] Bina, üçüncü kat pencerelerinin alınlıklarındaki Osmanlı tarzı süslemeler dışında Batı etkileri taşımaktadır.[4] Binanın çatısının köşesinde silindir bir kule vardır ve zemin katı dışarıdan rustik taş ile kaplıdır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Geçmişin Modern Mimarisi - 6: İzmir". arkitera.com. 24 Nisan 2013. 8 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  2. ^ a b Onat, Neslihan. "İzmir'de Cumhuriyet Dönemi Yapıları" (PDF). Ege Mimarlık. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  3. ^ a b "Roma Bankası ve Amerikan Konsoloshanesi" (PDF). Arkitekt. 1933 (1933-12 (36)). s. 368-371. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  4. ^ a b c d e Aslanoğlu, İnci (Eylül 2010), Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-1938, İstanbul: Bilge Kültür Sanat, ss. 249-250, ISBN 9786055506100 
  5. ^ Tatlıbal, Engin (7 Ocak 2016). "Smyrna Bank'tan günümüze İzmir'in banka binaları". Ege Meclisi. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  6. ^ a b c "Konak". İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  7. ^ "İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Yönetim Planı 2022-2027" (PDF). Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. 2022. ss. 354, 358. 19 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kardiçalı Han</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Kardiçalı Han, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihî bir handır. Cumhuriyet Bulvarı, Mimar Kemalettin ve Şehit Fethibey caddelerinin kesişme noktasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilova Höyüğü</span> İzmir, Türkiyede arkeolojik sit

Yeşilova Höyüğü İzmir'in en eski yerleşim birimidir. Bornova ilçesinin Karacaoğlan mahallesinde, Manda çayı kıyısında bulunan bir höyüktür. Yer olarak Işıkkent Eğitim Kampüsü'nün doğusuna, Bornova Anadolu Lisesi'nin güneybatısına düşmektedir. Yerleşim olduğu dönemlerde İzmir Körfezi iki kilometre daha içerideydi, bölge bugünkünden daha sulaktı ve daha zengin bir flora ile faunaya sahipti. Bornova Ovası'nın orta kesimindeki Yeşilova Höyüğü, Yassıtepe Höyüğü ve İpeklikuyu Höyüğü, günümüz İzmir'inde ilk düzenli yerleşimlerin olduğu noktalardır. Diğer yandan alan olarak bakıldığında Batı Anadolu'daki en büyük yerleşimdir. Günümüzde, Bornova Ovası yüzeyinin 4-5 metre altında kalmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Arkeoloji Müzesi</span>

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak ilinde bulunan arkeolojik bir müzedir. 1967 yılında başlatılan müzenin inşaatı 1969 yılında bitirilmiştir. 23 Mayıs 1970 tarihinde teşhir tanzimi tamamlanan müze, Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında tren istasyonu mevkiinde 14 bin 500 metrekare kapalı alana üzerine yeni bir müze binası inşasına başlamış ve dört yılın ardından 2016 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 16 milyon liraya mal olan 3 katlı modern yeni müze binasının 2018 yılında teşhir ve tanzim çalışmalarının bitmesiyle tren istasyonu mevkiine taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Envanterinde yer alan 43.000 bin eser ve sikkeden 2.500'ü müze içerisinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Borsa Sarayı</span>

İzmir Borsa Sarayı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve ülkenin ilk ticaret borsası olan İzmir Ticaret Borsası için 1928'de inşa edilen ve hâlâ kullanılan binadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tarih ve Sanat Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde 2004 yılında hizmete girmiş müzedir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç ayrı bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır. Her yıl yüz binden fazla ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1952'de açılan müzede resim ve heykel sanatına ait eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Pavyonu</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Pakistan Pavyonu veya Evkaf Vakıflar Pavyonu, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde yer alan bir binadır.

Bergama Eski Hükûmet Konağı, İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunan bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çukur Han</span>

Çukur Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının yakınlarında, Çengel Han'ın kuzeybatısında bulunmaktadır. Dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmet Emin Efendi tarafından, Suluhan gibi birkaç diğer yapıyla beraber vakfedildiği bilinmektedir. Yapım yılı 16.-17. yüzyıllar arasına tarihlenen Çukur Han, 1791 ve 1801 tarihlerinde iki büyük onarım geçirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde hem uzun süredir kullanılmıyor oluşundan hem de kayda değer bir sağlamlaştırma çalışması geçirmediğinden dolayı Dünya Anıtlar Fonu tarafından "acilen kurtarılması gereken" yapılar listesinde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Binası</span> İzmir, Türkiyede bir bina

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Binası, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Latife Hanım Köşkü Anı Evi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Türkiye'nin İzmir ili Karşıyaka İlçesi Bahriye Üçok Bulvarı'nda yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ortaokulu</span> İzmir, Türkiyede bir okul

Gazi Ortaokulu, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir ortaokuldur. Mimarı Mimar Necmettin Emredir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ege Perla</span> İzmir, Türkiyede bir gökdelen kompleksi

Ege Perla, Türkiye'nin İzmir ilinde bulunan iki gökdelenden oluşan komplekstir.