İçeriğe atla

Çataldağ

Çataldağ, Balıkesir ili Susurluk ve Kepsut ilçeleri ile Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinin kesiştiği noktada bulunan, zirvesinin Susurluk ilçesi sınırlarında yer aldığı bir dağ. Çift zirveli bir dağ olduğu için ismi Çataldağ olarak verilmiştir.

Ziyaret amacıyla ulaşımın nispeten daha kolay olduğu Çobandede Zirvesi 1310 metre yüksekliğe sahip olup, seyir terasına sahiptir. Diğer 1336 metrelik zirve ise daha çok dağcılık ve tırmanış için elverişlidir. Bu kayalık zirve Çataldağ Granit Duvarı (Çataldağ Granite Wall) adıyla İda-Madra Jeoparkının da bir parçasıdır. Çobandede zirvesine araç ile orman yollarından ulaşım mümkündür.

Çataldağ sadece bir dağ zirvesi olmayıp geniş bir ormanlık alana da sahiptir. Çataldağ Ormanları çoğunlukla kayın ağaçlarından oluşmakta olup, birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kayın ormanlarının derinlikleri, en sıcak yaz günlerinde bile çevresindeki ilçe merkezlerinden yaklaşık 10 °C daha düşük sıcaklığa sahiptir.[] Çataldağ ormanları ayrıca bol miktarda içme suyu kaynaklarına sahiptir. Çok sayıda derenin çıktığı Çataldağ Ormanlarından çıkan dereler ile, Çataldağ Göleti, Çaylak Şelalesi, Suuçtu Şelalesi gibi ziyaret noktaları hayat bulmaktadır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Sürgüt, Hakan (22 Nisan 2023). "Researches on determination of saproxylic beetles (Coleoptera) on old hollow broad-leaved tree species in Cataldag (Balıkesir-Bursa) in Western Türkiye". Biological Diversity and Conservation (İngilizce). doi:10.46309/biodicon.2023.1247666. ISSN 1308-5301. 
  2. ^ Akyüz, H. Serdar (1995). "Ulusal Tez Merkezi". Tez.yok.gov.tr. 13 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Susurluk</span> Balıkesir İlinin İlçesi

Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde yine Bursa'nın Karacabey ve Balıkesir'in Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güneybatısında Karesi, güney ve güneydoğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır. Ayranı ve tostu ile bilinir. 1996'daki trafik kazası ise dünyaca tanınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Balıklıdere, Susurluk</span>

Balıklıdere, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gürece, Susurluk</span> Susurluk İlçesinin Mahallesi

Gürece, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kurucaoluk, Susurluk</span>

Kurucaoluk, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sultançayır, Susurluk</span>

Sultançayır, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sülücek, Susurluk</span>

Sülücek, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız, Susurluk</span>

Yıldız, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Ayvatlar, Altıeylül</span>

Ayvatlar, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Şamlı, Karesi</span> Balıkesir ili Karesi ilçesine bağlı mahalle

Şamlı Balıkesir'in Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıkara, İnegöl</span>

Hacıkara, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafakemalpaşa</span> Bursa ilçesi

Mustafakemalpaşa veya eski ismiyle Kırmasti, Bursa iline bağlı bir ilçedir. Uluabat Gölü güneyinde bulunan Mustafakemalpaşa; doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güneybatısında Balıkesir'in Kepsut ve Dursunbey, batısında Balıkesir'in Susurluk, kuzeyinde Karacabey ve Uluabat Gölü, kuzeydoğusunda merkez ilçe ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 40 metredir. Bursa şehir merkezine uzaklığı 88 kilometredir. Balıkesir şehir merkezine 71 kilometredir. Balıkesir iline Bursa ilinden daha yakındır. Marmara iklimi ve Akdeniz iklimi özelliklerini taşır. Toplamda 100.000'den fazla kişinin yaşadığı Mustafakemalpaşa; 1 belediye 132 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin en batısından İstanbul-İzmir Otoyolu geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">D 573</span> Karacabey ve D 565 arasındaki 32 kmlik bağlantı yolu

D.573, Marmara Bölgesi'nde Bursa il sınırları içinde bulunan bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Katrancık Dağları</span> Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar

Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe ile kuzeyde Kestel Dağı, Beşparmak Dağı adında yükseltilerden oluşmaktadır. Batısında, Burdur Gölü'ne dökülen Bozçay'ın drene ettiği Kocaova yer alır. Doğusunda Korkuteli Polyesi, kuzeyinde Burdur Gölü ve şehir merkezi bulunur. Güneyinde Korkuteli şehir merkezinin batısında yer alan Koru Dağı bulunur.