
Ulus, Türkiye'nin Bartın ilinin bir ilçesidir. Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. İçeri kesimde yer alan ilçe, diğer Bartın ilçelerinden farklı olarak denize kıyısı bulunmayan tek ilçedir. İklimi sahil ikliminden farklı olarak daha kurudur ve nispeten karasal iklim içindedir. İlçe merkezi denizden yaklaşık 250 metre yüksekliğindedir. Küre dağlarına uzanan ilçede, bazı bölgelerde denizden yükseklik 1200 metreye kadar uzanır. Güneyde Karabük ilinin Safranbolu ilçesi, doğuda Kastamonu ilinin Pınarbaşı ve Azdavay ilçeleri, kuzeyde Kurucaşile, batıda ise merkez ilçe ile çevrilidir.

Azdavay, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir.

Kastamonu ilinin ilçeleri şunlardır:

Pınarbaşı, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Azdavay'a bağlı bir köy durumunda iken, 4 Temmuz 1987 tarihinde kanunla ilçe haline getirildi.

Şenpazar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir.

Aliköy, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Arslanca, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Evlek, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Göktaş, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Kanlıdağ, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Karakuşlu, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Kırcalar, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Maden, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Sada, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Tasköy, Kastamonu ilinin Azdavay ilçesine bağlı bir köydür.

Valla kanyonu, Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı (Valla) köyü sınırları içinde bulunur. Küre Dağları Millî Parkı içinde yer alan kanyon 800 m derinliği ile Türkiye'nin en derin kanyonları arasındadır. Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı parçalayarak oluşturduğu kanyondur. Uzunluğu 12 km'dir.

Saklıkent Millî Parkı veya yaygın adıyla Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı'nın kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu kanyondur. Muğla'nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisindedir. Suyun kolayca aşındırabileceği Kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur.Uzunluğu 18 km, yüksekliği 200 m'dir. En dar yeri 2 metreye kadar düşer. Eşen Çayı'nın bir kolu olan Karaçay'ın debisi Kanyon çıkışında 14–17 m³/sn'dir.

Şahinkaya Kanyonu, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan kanyon. Altınkaya Barajı'nın en derin noktasını oluşturan ve Ulubey Kanyonu'nun ardından Türkiye'nin ikinci büyük kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu yaklaşık 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğinde olup 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiş ve 2015'te de tabiat parkı yapılmıştır. Samsun'un turizm noktalarından biri olan ve Samsunum-3 gemisi ile gezinti yapılabilen kanyon aynı zamanda Türkiye'nin ilk ekstrem sporlar festivali olan Falcon Fest'e ev sahipliği yapmaktadır.

Arapapıştı Kanyonu Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer Barajı'nı besleyen Akçay nehrinin oluşturduğu kanyondur. Kanyonun uzunluğu 6 kilometre olup yüksekliği 380 metredir. Kanyonun bir bölümü Aydın, Denizli ve Muğla illerinin sınırında yer almaktadır. 2017 yılında Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme açılmıştır.

Charyn Ulusal Parkı resmi olarak, Charyn Kanyonu Ulusal Doğa Parkı, Charyn Kanyonu da dahil olmak üzere Charyn Nehri boyunca uzanan bir ulusal parktır. Kanyon, ince tabakalı kırmızı tortul kayaçlarının varlığı nedeniyle ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilir; ancak Charyn daha küçüktür - uzunluğu 50 km civarındadır. Yaklaşık 125.050 hektar alanı ile park Almatı Eyaleti'ndeki Enbekshikazakh, Raiymbek ve Uygur ilçeleri arasında uzanmaktadır. Almatı il merkezinin yaklaşık 200 km doğusunda yer almaktadır. Park, kanyonun jeolojik cazibe merkezlerini, nehir ve çöl sisteminin ekolojik bölgelerini ve çevresindeki arkeolojik alanları korumak için 2004 yılında kurulmuş; park alanda bazı bölümler de rekreasyon için ayrılmıştır.