İçeriğe atla

Çatak Heyelan Faciası

Kontrol Edilmiş

Çatak Heyelan Faciası 23 Haziran 1988 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Çatak köyünde meydana gelen, 64 kişinin hayatını kaybettiği heyelan felaketi.

Heyelan gece saat 02:00 sularında (coğrafyanın karakteristik özelliği olan) aşırı yağışlar sonucu meydana gelen küçük ölçekli bir toprak kayması ile başlamış, bu ilk kayma sonucunda Trabzon-Gümüşhane karayolu trafiğe kapanmıştır. Yolun ulaşıma açılması için çalışmalar sürdürülürken sabah saat 08:00 sularında 540.000 m³ malzeme köyün üzerine kayarak karayolunun ulaşıma açılmasını bekleyen araçları, yine karayolunun açılmasını bekleyen çok sayıda yolcunun bulunduğu bir köy kahvesini, köydeki çok sayıda ev ve iş yerini, Çatak Köyü İlkokulu, Ortaokulu ve Sağlık Ocağı binalarını altına almıştır.[1]

Heyelan sonucunda 3'ü Almanya vatandaşı 64 kişi toprak altında kalarak ölmüştür. Olayda hayatını kaybedenlerin büyük bölümü ilk küçük ölçekli kayma sebebiyle ulaşıma kapanan karayolunun açılmasını bekleyen yolcular olup, sadece toprak altında kalan köy kahvesinde çoğu yolcu 54 kişinin cesedine ulaşılmıştır. Olayda hayatını kaybeden bir kişinin cesedi bulunamamıştır. Heyelan sonrasında yoğun yağış ve devam eden toprak kaymaları nedeniyle güçlükle sürdürülebilen kurtarma çalışmaları için heyelan alanının topuk kısmından toplam 200.000 m³ hafriyat kaldırılmış, ayrıca kurtarma çalışmalarına çeşitli yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekipleri de iştirak etmiştir.[2] Facia dünya gündemini uzun süre işgal etmiş, dış basında geniş yer bulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Çatak, Maçka
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Maçka</span> Trabzonun ilçesi

Maçka, Trabzon iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Yomra, batısında Tonya, kuzeyinde Düzköy, Akçaabat, Ortahisar, güneyinde ise Gümüşhane'ye bağlı Torul ve merkez ilçe ile çevrilidir. Gümüşhane kara yolu üzerinde ve Trabzon'a 29 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sürmene</span> Trabzonun ilçesi

Sürmene, Trabzon'un bir ilçesidir.

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Afet</span> önemli fiziksel hasara, yıkıma veya ölüme neden olan bir olaya neden olan tehlike

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen afetler, kitlesel bir can ve mal kaybına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">D 010</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.010, Türkiye'nin kuzeyinde yapılmış bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Sera Gölü</span>

Sera Gölü, Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

2010 Kansu heyelanı veya 2010 Kansu toprak kayması, Çin'in Kansu eyaletinde meydana gelmiş bir çamur kayması (heyelan). Kayma, 8 Ağustos 2010 günü, geceyarısı saat 24:00'te Gannan Tibet Özerk ilinde gerçekleşti. 2010 Çin sellerinin en ölümcül felaketiydi. En büyük zarar Zhugqu ilçesinde meydana geldi. 13 Ağustos 2010 günü itibarı ile çamur kaymasında 1156 kişi ölürken 558 kişi kayboldu. 1243 kişi ise toprak altından sağ olarak çıkarıldı. 21 Ağustos 2010 verilerine göre is bu sayılar; 1471 ölü, 294 kayıp, 1243 kurtarılan kişi olarak gerçekleşmiştir. Sebebi bölgedeki aşırı yağışlardı. Yağışlardan sonra, Zhugqu şehrinin kuzeyindeki küçük bir nehri tıkayan, yığınlardan meydana gelmiş doğal bir baraj oluştu. Baraj suyun ağırlığına dayanamayıp yıkılınca, beş katlı bir bina yüksekliğinde olan çamurlu su şehri bastı.

Senirkent sel felaketi, 13 Temmuz 1995 tarihinde Türkiye saatiyle 20:00 sıralarında Isparta'nın Senirkent ilçesinde önce sel ve sonrasında meydana gelen heyelan felaketi. Olaylar sonucunda 74 kişi öldü, 209 ev hasar gördü veya yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sülüklü Göl</span>

Sülüklü Göl, Bolu ili, Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köy sınırları içinde bulunan ve tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Akyazı, Mudurnu ve Göynük ilçe topraklarına sınırı vardır.

Şirvan maden kazası 17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy yakınlarındaki bakır madeninde meydana gelen ve 16 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza.

<span class="mw-page-title-main">Aberfan Faciası</span> ingilterede gerçekleşen heyelan felaketi

Aberfan Faciası 21 Ekim 1966 tarihinde Galler'in Merthyr Tydfil kasabası yakınlarında bulunan Aberfan köyünde gerçekleşen ve 144 kişinin hayatını kaybettiği heyelan felaketi. Faciada ölenlerden 116'sı heyelan sırasında toprak altında kalan köyün ilkokulunda eğitim gören çocuklardır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Van çığ faciası</span> Şubat 2020de Bahçesarayda gerçekleşen iki çığ faciası.

2020 Van çığ faciası, 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde meydana gelen ve 42 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki çığ düşmesi olayıdır. İlk çığın ardından olay yerine giden kurtarma ekibinin üzerine ikinci çığ düştü. İlk olayda 7, ikinci olayda 35 kişi öldü.

Yomra Deresi veya Durana Deresi, Maçka'nın dağlık bölgelerinde doğan ve Yomra ilçe merkezinde Karadenizle buluşan bir nehirdir. Yomra'nın köyleri çoğunlukla Yomra Deresi vadisinde kuruludur. Şana Deresi ile birlikte ilçedeki en önemli iki su kaynağından biridir. Nehrin üzerine kurulan hidroelektrik santralinde yıllık ortalama 11,24 GWh enerji üretilmektedir. Derenin yıllık ortalama debisi 69.60 hm³'tür.

Bu sayfada 1988 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">1998 Beşköy sel felaketi</span>

1998 Beşköy sel felaketi, 7 Ağustos 1998'de Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı o dönem belde olan Beşköy mahallesinde meydana gelen sel, su baskını ve heyelandır. Sel sonucunda 47 kişi ölmüştür. Ölenlerden 7 kişinin cesedine ulaşılırken 40 kişi kaybolmuştur. Beşköy belde merkezi ise büyük oranda haritadan silinmiştir.

2024 Enga heyelanı, 24 Mayıs 2024'te yerel saatle 03.00'te Papua Yeni Gine'nin Mulitaka kentinde gerçekleşen heyelan felaketidir. Bu afetin 2.000'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyordu; ancak 1 haftalık çabalar sonunda sadece 11 ceset bulundu. Yalnızca Kaokalam ve Tulipana köylerinde yaşayan yaklaşık 2.500 kişi de dahil olmak üzere pek çok kişinin kaybolduğu tahmin ediliyor. Bu heyelan, 1998 Papua Yeni Gine depreminden bu yana ülkede yaşanan en ölümcül doğal afet ve Vargas trajedisinden bu yana dünya çapındaki en ölümcül toprak kayması oldu.