İçeriğe atla

Çatışmada kayıp

Çatışmada kayıp (MIA), savaş zamanında veya ateşkes sırasında kaybolduğu bildirilen savaşçılara, askeri din adamlarına, muharebe sağlık görevlilerine ve savaş esirlerine verilen bir kayıp sınıflandırmasıdır. Öldürülmüş, yaralanmış, yakalanmış, idam edilmiş ya da terk edilmiş olabilirler. Ölmüşlerse ne kalıntıları ne de mezarları kesin olarak tespit edilememiştir. Çatışmada kayıp olmak, savaş olduğu sürece mesleki bir risktir.

Ayrıca bakınız

  • KIA – Killed in Action (Çatışmada ölüm)
  • WIA – Wounded in action (Çatışmada yaralı)
  • POW – Prisoner Of War (Savaş esiri)
  • Zayiat
  • Şehitlik

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Savaşı</span> 1955-1975 yılları arasında yapılan ve Kuzey Vietnam zaferi ile sonuçlanan savaş

Vietnam Savaşı veya İkinci Çinhindi Savaşı, Doğu Bloku ülkeleri olan Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği ile ABD ve ABD destekçisi anti-komünist Güney Vietnam arasında yaşanan savaştır. Kore Savaşı'ndan sonra Soğuk Savaş'ın ikinci sıcak çatışması olmuştur. ABD, 1963-1973 yılları arasında savaşa dâhil olmuş ve 60.000 kadar asker kaybetmiştir. ABD kamuoyu, savaşa girilmesini sorgulamış ve savaştan sonra Anti-Amerikancılık yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş tutsağı</span> silahlı bir çatışma sırasında veya hemen sonrasında savaşılan bir güç tarafından gözaltında tutulan kişi

Savaş tutsağı veya savaş esiri, silahlı bir çatışma sırasında veya sonrasında, rakip taraf tarafından canlı şekilde ele geçirilen ve gözaltında tutulan asker veya askerlerdir. "Savaş esiri" kavramının kullanıldığı en eski kaynak 1610'a kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subutay</span> Türk olduğu düşünülen Moğol kökenli Komutan

Subutay, Cengiz Han ve Ögeday'ın başlıca stratejisti olan Moğol generali. Subutay, insanlık tarihinin en büyük bitişik imparatorluğu olan Moğol İmparatorluğu'nun genişlemesinin bir parçası olarak tarihteki diğer tüm komutanlardan daha fazla bölgeyi fethettiği veya ele geçirdiği 20'den fazla seferi yönetti ve 65 meydan muharebesi kazandı. Zaferlerini genellikle sofistike stratejileri ve birbirinden yüzlerce kilometre uzakta hareket eden orduları rutin olarak koordine etmesi sayesinde kazandı. Subutay, kendisini Orta Asya'dan Rus bozkırlarına ve Avrupa'ya götüren seferlerinin coğrafi çeşitliliği ve başarısı ile tanınır. Subutay, birçok kişi tarafından Cengiz ve Ögeday Han'ın fetihlerinde etkili olan tarihteki en büyük askeri komutan olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çatışmada ölüm</span> ölümler için kullanılan askeri zayiat sınıflandırması, kazaları ve hastalıkları içerir

Çatışmada ölüm, çatışma sırasında yaşamını yitiren insanlar için kullanılan askerî bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı bu terimi herhangi bir çatışmaya girmediği halde düşman veya dost ateşi ile vurulan askerler için kullanmaz. Yani araçlar ile yapılan kazalar ile düşman olmayan veya terörist saldırılarda yaşamını yitirenler bu tanıma girmemektedir. Bu terim çatışma bölgesinde bulunan tüm kara, deniz veya hava birlikleri için kullanılmıştır.

Bu liste, belgeseller gibi TV serisi, TV mini serisi ve dram dahil olmak üzere tüm savaş filmlerini kapsayan listedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Muharebesi (1992)</span>

Şuşa Muharebesi, Şuşa'nın İşgali veya Şuşa'nın Alınışı, Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'ın ilk kayda değer büyük zaferidir. Ayrıca Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun ilk muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Devam Savaşı</span> 25 Haziran 1941-19 Eylül 1944 tarihleri arasında meydana gelen ve Kış Savaşının devamı niteliğindeki savaş

Devam Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 25 Haziran 1941 - 19 Eylül 1944 tarihlerinde gerçekleşen savaştır. Kış Savaşı'nın devamı niteliğinde olduğu için bu isimle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bull Run Muharebesi</span>

İkinci Bull Run Muharebesi veya İkinci Manassas, Amerikan İç Savaşı sırasında 28-30 Ağustos 1862 tarihlerinde Prince William County, Virginia'da gerçekleşti. General Robert E. Lee komutasındaki Konfederasyon Kuzey Virginia Ordusu'nun, Tümgeneral John Pope'un komutasındaki Virginia Ordusu'na saldırmasıyla başladı. 1861'de aynı bölgede bir savaş daha olmuş, o savaşı da Konfederasyon kuvvetleri kazanmıştı. Geniş kapsamlı bir yürüyüşün ardından, Konfederasyon kuvvetleri komutanı Tümgeneral Thomas J. "Stonewall" Jackson, Stony Ridge'de savunma pozisyonu aldı. 28 Ağustos 1862 tarihinde, Jackson bir çıkmazla sonuçlanan Brawner en Çiftliği'nin hemen doğusunda Gainesville Birlik hatlarına saldırdı. Aynı gün, Tümgeneral James Longstreet komutasındaki Lee'nin ordu kanadı Thoroughfare Gap Muharebesi'nde Birlik direncini kırdı ve savaş yaklaştı.

<span class="mw-page-title-main">Çatışmada yaralı</span>

Çatışmada yaralı (Wounded in action - WIA), çatışma esnasında yaralanıp ölmeyen insanlar için kullanılan askerî bir terim. Bu terim çatışma bölgesinde bulunan tüm kara, deniz veya hava birlikleri için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Savaşı</span> Libya-Çad savaşı

Toyota Savaşı, 1987 yılında Kuzey Çad'da ve Libya-Çad sınırında gerçekleşen Çad-Libya Savaşı'nın son aşaması olan savaştır. Adını Çad birliklerinin Libya güçlerine karşı savaşta hareket kabiliyetini sağlamak amacıyla öncelikli olarak kullanılan Hilux ve Land Cruiser olmak üzere Toyota marka kamyonetlerden almaktadır. Savaş, Libya için ağır bir yenilgi ile sonuçlandı, Amerikan kaynaklarına göre ordunun onda birini kaybetti, 7,500 asker öldü ve 1.5 milyar dolar değerinde askerî teçhizat imha edildi ya da ele geçirildi. Çad kayıpları ise yaklaşık 1.000'dir. Libyalı general Halife Hafter ise savaş sonunda Çad kuvvetlerine esir düştü.

<span class="mw-page-title-main">Asker künyesi</span>

Asker künyesi, askerî personel tarafından kullanılan kimliklerdir. Künyeler öncelikle ölü ve yaralı askerlerin belirlenmesi için kullanılmakta olup askerlerle ilgili kişisel bilgileri, kan grubu ve aşılanma tarihi gibi temel temel tıbbi bilgileri içermektedir.

Mia, MIA ya da M.I.A. şu anlamlara gelebilir:

Stalag VIII-E veya Stalag 308, II. Dünya Savaşı sırasında şimdi Polonya'ya bağlı Świętoszów'de yer alan Nazi esir kampı. Stalag VIII-C ve Stalag Luft III'ün yaklaşık 15 km güneyinde kurulmuştu. İlk esirler Temmuz 1941'de getirildi. Kampta toplam 57.545 Sovyet savaş esiri kaldı. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi burada öldürüldü. Günümüzde Polonya Kara Kuvvetleri'nin 10. Zırhlı Süvari Tugayı tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stalag VI-C</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Stalag VI-C, II. Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanyası tarafından kullanılan savaş esiri kampı. Almanya'nın kuzeybatısında yer alan Emsland'ın 6'da batısındaki Oberlanger köyünde yer alır. Başlangıçta Naziler için bir hapishane kampı (Straflager) olarak buradaki bataklık alanda beş kişiyle birlikte inşa edildi. 1939'dan 1945'e kadar savaş esiri kampı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Savaş esiri kampı</span>

Savaş esiri kampı, savaş dönemlerinde savaşan bir güç tarafından yakalanan savaş esirleri için hazırlanan, esirleri kontrol altında tutmak için kurulan alanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Esir değişimi</span> bir çatışmada karşıt taraflar arasındaki bir anlaşma

Bir esir değişimi veya esir takası, bir çatışmada karşıt taraflar arasında esirleri serbest bırakmak için yapılan bir anlaşmadır: savaş esirleri, casuslar, rehineler, vb. Bazen, ölü bedenler de değiş tokuşta yer alır.

<i>Komando Harekatı</i> (film)

Komando Harekâtı, Joseph Zito'nun yönettiği, Chuck Norris'in başrol oynadığı 1984 yapımı Amerikan aksiyon filmidir. Vietnam Savaşı POW/MIA meselesi bağlamında geçiyor. On yıl önce Vietnam bir savaş esiri kampından kaçan Albay Braddock, Vietnam'a dönerek Vietnam Savaşı sırasında kayıp olarak listelenen Amerikan askerlerini bulur. Filmi, Missing in Action 2: The Beginning (1985) adlı bir ön bölüm ve Braddock: Missing in Action III (1988) adlı bir devam filmi izledi. İlk iki Missing in Action bölümü, ilk filmin Braddock'un savaş esiri yıllarını içermesi amacıyla arka arkaya çekilmişti. Ancak Zito'nun yönettiği, savaş esirlerinin kurtarılmasını konu alan filmle ticari beklentinin daha güçlü olduğu belirlendi. Bu nedenle Hool'un filmi Missing in Action 2'ye dönüştürüldü ve Missing in Action'dan önceki olayları ayrıntılı olarak anlatan bir ön film olarak etiketlendi.

<i>Komando Harekatı II</i>

Komando Harekatı II İngilizce özgün adıyla: 1985 yapımı bir Amerikan aksiyon macera filmidir ve her ikisinde de Chuck Norris'in rol aldığı Missing in Action'ın ön bölümüdür. Lance Hool tarafından yönetilen filmin senaryosu Steve Bing, Larry Levinson ve Arthur Silver tarafından yazılmıştır. Missing in Action film serisinin ikinci filmidir.