İçeriğe atla

Çatışmada ölüm

Omaha Sahili mezarlığında bulunan Normandiya Amerikan Mezarlığı ve Anıtı

Çatışmada ölüm (İngilizce: Killed in action), çatışma sırasında yaşamını yitiren insanlar için kullanılan askerî bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı bu terimi herhangi bir çatışmaya girmediği halde düşman veya dost ateşi ile vurulan askerler için kullanmaz. Yani araçlar ile yapılan kazalar ile düşman olmayan veya terörist saldırılarda yaşamını yitirenler bu tanıma girmemektedir.[1][2] Bu terim çatışma bölgesinde bulunan tüm kara, deniz veya hava birlikleri için kullanılmıştır.

Normandiya Cephesinde ölen bir Amerikan makineli tüfekçisine ait geçici mezar

Bunun yanında, KIA terimi (İngilizce: Killed in Action), sadece çatışma bölgesinde ölenleri kapsamakta, çatışma bölgesi haricinde yolda veya hastanede yaralarından dolayı ölenler ise yaralanma sonrası ölüm (İngilizce: Died of Wounds kısaca DOW), olarak adlandırılmıştır. NATO'ya bağlı ülkeler ise buna benzer olarak DWRIA terimini kullanır. (İngilizce: Died of Wounds Received in Action), Türkçesi ise Çatışma Yarasından Dolayı Ölümdür. Tarihçiler ve askerî birimler genellikle kısa adı kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • MIA – Missing in Action (Çatışmada kayıp)
  • WIA – Wounded in action (Çatışmada yaralı)
  • POW – Prisoner Of War (Savaş esiri)
  • Zayiat
  • Şehitlik

Kaynakça

Wikimedia Commons'ta Killed in action ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Savaş</span> Topluluklar arasında yapılan silahlı veya silahsız yoğun çatışma eylemi

Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş suçu</span> Savaş kanunlarının ihlali sonucu ortaya çıkan durum

Savaş suçu, askerî veya sivil, kişi veya kişilerin, savaş kanunları ihlâli için uluslararası ceza hukuku çerçevesinde cezalandırılabileceği suçtur. Bunlar özellikle, sivil halkın öldürülmesi, kötü muameleye tabi tutulması veya zorla çalıştırılması, savaş esirlerinin öldürülmesi ya da kötü muameleye tabi tutulması, rehinelerin öldürülmesi, kamu ve özel kişilerin mallarının yağmalanması, gereksiz yere şehirlerin yakılıp yıkılması gibi eylemleri kapsamaktadır. Devletler arası çatışmalarda savaş kanunlarının her ihlâli bir savaş suçu sayılmaktadır, ama devlet içi çatışmalarda yer alan ihlâller savaş suçu sayılmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çocukların askerî kullanımı</span>

Çocukların askerî kullanımı, birbirinden bağımsız üç şekilde görülebilir: Çocuklar doğrudan saldırılarda yer alabilir ; hademe, casus, haberci, gözcü ya da seks kölesi olabilir ya da politik çıkar için canlı kalkan olarak veya propaganda için kullanılabilir.

Dördüncü nesil savaş, savaş nesillerinden biridir. Harp ile siyasetin, asker ile sivilin, barış ile çatışmanın, savaş alanı ile emniyetli bölgenin aralarındaki bulanık hatların olması olarak nitelendirilen savaş türü. Sanayi Çağı'nda savaş ile beraber modern savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Eylül 2012 Beytüşşebap saldırısı</span>

Eylül 2012 Beytüşşebap saldırısı, 2 Eylül 2012 tarihinde gece saat 22.00'de Beytüşşebap ilçe merkezinde bulunan askerî birliklere yapılan saldırı. Şırnak Valiliği ilk çatışmada 9 askerin ve 20 saldırganın öldüğünü, 8 askerin yaralandığını açıkladı. Şırnak Asker Hastanesi'nde tedavi altına alınan askerlerden birinin daha ölmesi üzerine toplamda 10 asker öldü. Kato Dağı'nda başlatılan operasyonda 2 asker daha hayatını kaybederken 26 militan öldürüldü ve 4'ü sağ olarak yakalandı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı sırasında stratejik bombardımanlar</span> madde maddedir

II. Dünya Savaşı sırasında stratejik bombardıman, II. Dünya Savaşı sırasında düşman bölgelerde demiryolları, limanlar, şehirler, işçi konutları ve sanayi bölgelerine yapılmış devamlı hava saldırıları. Stratejik bombardıman, kara kuvvetlerinin yakın hava desteğinden ve taktiksel hava gücünden ayrı bir askerî stratejidir.

<span class="mw-page-title-main">Çatışmada yaralı</span>

Çatışmada yaralı (Wounded in action - WIA), çatışma esnasında yaralanıp ölmeyen insanlar için kullanılan askerî bir terim. Bu terim çatışma bölgesinde bulunan tüm kara, deniz veya hava birlikleri için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nasır el-Vuheyşi</span>

Nasır Abdulkerim Abdullah el-Vuheyşi, diğer bilinen adlarıyla Ebu Beşir veya Ebu Beşir el-Yemeni, silahlı İslamcı örgüt Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin kurucusu ve ilk lideri olan Yemenli İslamcı.

Busra Muharebesi, Busra şehrini ele geçirmek için Suriye İç Savaşı sırasında Suriyeli isyancılar tarafından başlatılan askerî operasyon.

Cebel ez-Zaviye harekâtı, Suriye Ordusu ile muhalif güçler arasındaki İdlib ili çatışmaları (2011-12) sırasında, 19-20 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşen harekât. İnsan hakları ve muhalefet eylemcileri, 19 ve 20 Aralık 2011 tarihlerinde İdlib ilinin kuzeybatı tepelerinde ve köylerinde Suriye güvenlik güçleri tarafından 200 kişi öldürüldüğünü açıkladı. Devletin Suriyeli haber ajansı, bir teröristin öldüğünü ve birkaç yaralı daha olduğunu iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 kazası</span>

2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 uçağının düşürülmesi, 18 Ocak 2015'te, Suriye Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir Antonov An-26'nın Suriye'nin İdlib ilindeki kuşatma altında bulunan Ebu el Duhur askeri havaalanına inmeye çalışırken düşürülmesi olayıdır. Uçak, askeri teçhizat ve mühimmatın yanı sıra askerî birlik de taşımaktaydı. Uçakta toplam 30'u Suriyeli asker ve 5'i İran'lı askeri uzman olmak üzere 35 kişi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

Wang Xianliang Wuhan Etnik ve Diyanet İşleri Komisyonu bürosu başkanı olarak görev yapan Çinli bir politikacı ve hükûmet yetkilisiydi.

2010 Çaylı çatışmaları ya da Mardakert çatışmaları, Dağlık Karabağ Savaşı ateşkesinin bir dizi ihlaliydi. Azerbaycan'ı ve tanınmayan ancak de facto bağımsız Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin etnik Ermeni askerî güçlerini ayıran temas hattının ötesinde gerçekleşti. Her iki taraf da diğerini ateşkes rejimini ihlal etmekle suçladı. Bunlar, 1994'ten beri yürürlükte olan ateşkesin iki yıldaki en kötü ihlalleriydi ve Mart 2008'deki Mardakert çarpışmalarından bu yana Ermeni güçlerinin en ağır kayıpları yaşadığı süreç oldu.

2010 Dağlık Karabağ çatışmaları, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu'nu askerî güçlerini birbirinden ayıran temas hattında 18 Şubat'ta meydana gelen bir dizi silahlı çatışmalardır. Azerbaycan, Ermeni güçlerini Tap Qaraqoyunlu, Qızıloba, Qapanlı, Yusifcanlı ve Cavahirli köyleri yakınlarındaki Azerbaycan mevzilerine ve Ağdam Rayonu yaylalarına keskin nişancılar dahil hafif silahlarla ateş etmekle suçladı. Sonuç olarak, üç Azerbaycan askeri öldürüldü ve bir asker yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Harkiv Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Ukrayna'nın Harkiv şehrinde ve çevresinde devam eden bir askerî çatışmadır. Rusya-Ukrayna sınırının sadece 20 mil güneyinde bulunan ve ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bir şehir olan Harkiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehridir ve Rus ordusu için büyük bir hedef olarak görülmektedir.

Rubijne Muharebesi, Doğu Ukrayna Taarruzu ve Donbas Muharebesi'nin bir parçası olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında 15 Mart 2022'de başlamış ve 12 Mayıs 2022'de sonlanmış bir askerî çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Devam eden silahlı çatışmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, dünya çapında devam etmekte olan silahlı çatışmaların bir listesini içermektedir.

Çatışmada kayıp (MIA), savaş zamanında veya ateşkes sırasında kaybolduğu bildirilen savaşçılara, askeri din adamlarına, muharebe sağlık görevlilerine ve savaş esirlerine verilen bir kayıp sınıflandırmasıdır. Öldürülmüş, yaralanmış, yakalanmış, idam edilmiş ya da terk edilmiş olabilirler. Ölmüşlerse ne kalıntıları ne de mezarları kesin olarak tespit edilememiştir. Çatışmada kayıp olmak, savaş olduğu sürece mesleki bir risktir.