İçeriğe atla

Çarpışma önleme sistemi

Bir çarpışma önleme sisteminin şeması

Çarpışma önleme sistemi (CAS), ileri çarpışma uyarı sistemi veya çarpışma hafifletme sistemi olarak da bilinen bir çarpışma önleme sistemi, bir çarpışmanın şiddetini önlemek veya azaltmak için tasarlanmış bir otomobil güvenlik sistemidir.[1] Olası bir çarpışmayı tespit etmek için radar (tüm hava koşullarında) ve bazen lazer (LIDAR) ve kamera (görüntü tanıma kullanan) kullanır. GPS sensörleri, bir konum veritabanı üzerinden durma işaretlerine yaklaşmak gibi sabit tehlikeleri tespit edebilir.[1][2][3][4]

Çarpışma önleme sistemi, AB'de otonom acil frenleme (AEB) gibi bazı ülkelerde zorunlu olan yaygın sistemlerden, bazı üreticiye özel cihazlar da dahil olmak üzere araştırma projelerine kadar uzanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Lim, Hazel Si Min; Taeihagh, Araz (2019). "Algorithmic Decision-Making in AVs: Understanding Ethical and Technical Concerns for Smart Cities". Sustainability. 11 (20). s. 5791. doi:10.3390/su11205791. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 
  2. ^ mydigitallife.com: Toyota Develops Automatic Brake System Assisted by GPS Technology for Safety Driving. http://www.mydigitallife.info/2008/02/13/toyota-develops-automatic-brake-system-assisted-by-gps-technology-for-safety-driving/ 6 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ The Volvo Owners Club: New Collision Warning with Auto Brake helps prevent rear-end collisions. http://www.volvoclub.org.uk/press/releases/2007/collision_warning.shtml 4 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ howstuffworks.com: How Pre-Collision Systems Work. Types of Pre-collision Systems. http://auto.howstuffworks.com/car-driving-safety/safety-regulatory-devices/pre-collision-systems2.htm 12 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Corolla</span> Araba

Toyota Corolla Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından üretilen kompakt sınıf otomobildir. Üretilmeye başlandığı 1966 yılından günümüze kadar 11 nesildir. 32 milyonu aşkın üretim adediyle dünyanın en çok satan otomobili olma unvanını elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Yaris</span>

Toyota Yaris, Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından 1998 yılından itibaren üretilen B segmenti bir otomobildir. Japonya’da Toyota Vitz adıyla satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Audi A3</span> otomobil modeli

Audi A3, Volkswagen Golf ile aynı platformu paylaşan kompakt sınıf otomobilidir. Bu model ilk olarak 1996 yılında piyasaya çıkmıştır ve diğer lüks markaların da daha sonra katılacağı premium kompakt sınıfın öncülüğünü yapmıştır. 2002 yılında 2. nesli tanıtılıp 2003 yılında piyasaya sunulmuştur. 2005 yılında makyajlanıp 5 kapılı "Sportback" karoser seçeneğine kavuşmuştur. 2007 yılında S3 isimli sportif versiyonu piyasaya sunulmuştur. 2012'de 3.nesli satışa sunuldu.

BAS (Brake Assist System, Fren yardım sistemi), otomotiv sektöründe herhangi bir acil durumda frenlerdeki basıncı artırarak daha kısa mesafede aracın durmasına yardımcı olan fren sistemine verilen isimdir. "BAS" Stuttgart kaynaklı Daimler AG'nin tescilli markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Euro NCAP</span>

European New Car Assessment Programme Avrupa pazarındaki otomobillerin otomotiv güvenliği ve performanslarının değerlendirilmesi programıdır. 1997 yılında Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı ve Birleşik Krallıklar Taşımacılık Departmanı tarafından kuruldu. Bu kuruluş Avrupa Komisyonu; Alman, İsveç, Hollanda ve İspanya tüketici ve motorlu araç organizasyonları tarafından da desteklendi. Leuven, Belçika merkezlidir. ABD'nin Insurance Institute for Highway Safety sistemi ile eşdeğerdir. Euro NCAP yeni araçlar için yaptığı çarpışma testlerinde “yıldız” lı bir puanlama sistemi kullanmaktadır. Yapılan bu testlerde ön, yan ve direk çarpışmalarından elde edilen veriler belirli prosedüre uygun şekilde sürücü, yolcu, çocuk ve yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilerek bu "yıldız”larla değerlendirilir. Minimum 0, maksimum 5 yıldız verilir.

<span class="mw-page-title-main">EGPWS</span>

Yer yaklaşım ikaz sistemi uçak yere yakın veya bir arazi engeline doğru ani tehlike içine girmiş ise pilotu uyarmak için tasarlanmış ikaz sistemidir. Arazi Bilinirlik ve İkaz Sistemi ve yere çarpma ikaz sistemi benzer işelevlere sahip uyarı ve önleme sistemleridir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Crown</span> Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modeli

Toyota Crown, Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modelidir. Genellikle Japonya ve bazı Asya pazarlarında satılmaktadır. Aracın rakipleri Avrupa'da BMW 5 Serisi, Mercedes E Serisi ile Audi A6 ve Japonya pazarında ise Honda Legend ve Nissan Fuga'dır.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Android Auto</span> Android işletim sisteminin araç sürümü

Android Auto, Google tarafından geliştirilen bir akıllı telefon projeksiyon standardı ve Android işletim sisteminde çalışan mobil cihazların sağladığı gösterge ünitesidir. Android Auto Google I/O 2014'te, 25 Haziran 2014 tarihinde ilan edildi. Android Oto mobil uygulaması 19 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Standart sürücülere, GPS haritalama / navigasyon, müzik çalma, SMS, telefon ve web araması üzerinde kontrol sunar. Ses komutları ile güvenli sürüş sağlamak için ellerle serbest çalışmasının vurgulanmasına rağmen, dokunmatik ekran ve düğme kontrollü gösterge ünitesi görüntülemesi de desteklenecektir. Uyumlu uygulamalar Google Haritalar, Google Play Müzik, Spotify, Songza, Stitcher Radio, iHeartRadio ve TuneIn, MLB at Bat içerir. Mart 2017 yılında arabalar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemi, Android Automotive sistemi de sunuldu.

Bilgisayar bilimi ve bilgisayar programlamasında sistem zamanı, bir bilgisayar sisteminin zaman geçişi kavramını temsil eder. Bu anlamda, zaman, takvim üzerinde gün geçişi de içerir.

VCDS, Mayıs 2000'den bu yana Ross-Tech, LLC tarafından geliştirilen ve üretilen Microsoft Windows tabanlı bir yazılım paketidir. Öncelikle Volkswagen Binek Otomobilleri, Audi, Bentley (sınırlı), Lamborghini (sınırlı), SEAT ve Škoda Auto otomobilleri, dahil olmak üzere Volkswagen Group motorlu taşıtların arıza teşhisi ve ayarları için Volkswagen Ticari Araç ile birlikte kullanılır. "VAG-COM" ismi, Volkswagen Grubunun eski adı olan Volkswagen Auto Group'un (VAG) kısaltmasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Adaptif hız sabitleyici</span>

Adaptif hız sabitleyici (ACC) ya da adaptif seyir kontrol sistemi, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan, karayolu taşıtları için bir seyir kontrol sistemidir. 2019 itibarıyla, bu temel işlevselliği açıklayan 20 benzersiz adla da adlandırılır. Aynı zamanda dinamik hız sabitleyici olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şerit hizalama</span>

Şerit hizalama ya da şerit ortalama, karayolu taşımacılığı terminolojisinde, otomatik yönlendirme olarak da bilinen sistem, bir aracı şeritte hizalamak ve sürücünün direksiyon görevini hafifletmek için tasarlanmış bir mekanizmadır. Şerit hizalaması, şerit takip uyarı sistemine benzer, ancak sürücüyü uyarmak veya arabayı şerit kenarından uzaklaştırmak yerine, şeridin ortasında tutar. Adaptif hız sabitleyici (ACC) ile birlikte, bu özellik birkaç saniye boyunca yardımsız sürüşe izin verebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zoox (şirket)</span>

Zoox, şu anda merkezi Foster City, California, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nde çok sayıda operasyon ofisi bulunan bir Amerikan otonom araç şirketidir. Şirket 2014'te kuruldu, ardından 2020'de Amazon tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Atlas</span> SUV otomobil

Volkswagen Atlas, Volkswagen tarafından 2017 yılından bu yana üretilen üst orta sınıf crossover SUV modelidir. Atlas, Volkswagen Group MQB platformunda üretilen en büyük araçtır ve enine monte edilmiş dört silindirli veya Volkswagen'in dar açılı VR6 motoruna sahiptir. Esas olarak Kuzey Amerika ve Çin pazarı için geliştirilen Atlas America, Chattanooga, Tennessee - ABD'de bulunan Chattanooga fabrikasında üretilmektedir. Kuzey Amerika dışındaki ülkelere Volkswagen Teramont olarak pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TAWS</span>

Havacılıkta, "Terrain awareness and warning system" (TAWS) genellikle "araziye kontrollü uçuş" kazaları veya CFIT olarak adlandırılan, yerle kasıtsız çarpışmaları önlemeyi amaçlayan yerleşik bir sistemdir. Şu anda kullanımda olan belirli sistemler, yere yakınlık uyarı sistemi (GPWS) ve gelişmiş yere yakınlık uyarı sistemidir (EGPWS). ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), GPWS, EGPWS ve bunların yerini alabilecek gelecekteki herhangi bir sistemi içeren ilgili FAA standartlarını karşılayan tüm araziden kaçınma sistemlerini kapsamak için genel TAWS terimini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman</span>

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), motorlu taşıtlara yönelik bir şanzıman türüdür. Esasen, debriyajı ve/veya vites değiştirmek için otomatik aktüatör ile donatılmış geleneksel bir manuel şanzımandır.