İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.
Eyalet, çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bazı özerklikleri olan büyük yönetim birimi.
Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.
Saruhan Sancağı, Manisa merkezli Osmanlı sancağının adıdır.Osmanlı'da veliaht şehzadeler burada görev yapardı. Aydın ve İzmir merkezli Aydın Eyaleti'nin bir sancağı idi. Manisa ve çevresi tarihi devirlerde; Hititler, Akalar, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bergamalılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir.

Kuner, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Farah Vilayeti (Farsça: فراه), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Pencşir Vilayeti (Farsça: پنجشیر), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Gur Vilayeti (Farsça:ولایت غور), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Nimruz Vilayeti (Farsça: ولایت نیمروز, Peştuca: د نیمروز ولایت), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Paktika Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Parvan Vilayeti (Farsça/Peştuca: ولایت پروان, Parvān), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Daykundi Vilayeti (Farsça: دایکندی, Dāykondī), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Herat Vilayeti (Farsça: هرات), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisi.

Çarikar, Afganistan'ın kuzeydoğusunda, Parvan Vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehir.
Ragistan, Afganistan'ın Bedehşan Vilayeti'ne bağlı olan 28 ilçeden birisidir.
Herat ilçesi (Peştuca: ), Afganistan'ın Herat Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

Rutbe ilçesi, Irak'ın Anbar Vilayeti'nin 7 ilçesinden birisidir.

Hadise, Irak'ın Enbar Vilayeti'nde şehir. Vilayetin aynı isimli ilçesinin yönetim merkezi olan şehrin 2008 yılı resmi nüfusu 39.998 kişidir.