Çariçe I. Katerina, 1724 ile 1727 yılları arasındaki Rusya imparatoriçesiydi.
Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.
II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov, Romanov hanedanına mensup tüm Rusya imparatoru, Polonya çarı ve Finlandiya büyük prensi, Albay (1892); buna ek olarak, İngiliz Filo Amirali ve İngiliz Ordusu Saha Mareşali idi. Saltanatı sırasında Rus İmparatorluğu, dünyanın önde gelen büyük güçlerinden biriydi ancak ekonomik ve askeri çöküşe geçti. Sovyet tarihçiler tarafından verdiği kararlar sebebiyle askeri yenilgilere ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan zayıf ve beceriksiz bir lider olduğu ifade edildi. Batılı tarihçiler ise genel anlamda II. Nikolay'ı Sovyet sistemiyle eşdeğer gördü. Aleksey Tolstoy "Çar'ın rejimi hakkında birçok kötü şey vardı, ama otokrasiyi miras aldı, eylemleri şimdi perspektifte ve Sovyetler tarafından işlenen korkunç suçlarla karşılaştırıldığında görülüyor." ifadelerini kullandı.
I. Aleksey veya tam adıyla Aleksey Mihayloviç Romanov, 1645-1676 arasında hüküm sürmüş Rus çarı. Saltanatında Polonya-Litvanya Birliği ve İsveç İmparatorluğu ile savaştı. Stenka Razin'in isyanını bastırdı. Öldüğünde Rusya sınırları yaklaşık 2.000.000.000 akre (8.100.000 km2) dönüme sahipti.
III. Petro veya Petro Feodoroviç, tam adı Karl Peter Ulrich,, 5 Ocak 1762'den 9 Temmuz 1762'ye değin Rusya imparatoru.
Anastasiya Nikolayevna Romanova, Rus İmparatorluğu'nun son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın en küçük kızıdır.
Çareviç Çar'ın oğullarını belirtmek için kullanılan bir Slavyan unvanıdır. 1797 Pauline hanedan yasalarınca bu unvanın verilmemesi kararlaştırıldı, bu unvan yerine yalnızca taht prensine Çesareviç unvanı verilecekti. Kelimeler birbirine çok yakın olduğu için özellikle yabancılar çareviç ve çesareviç unvanlarının farkını kavrayamadılar ve bu iki unvan tarih boyunca hep karıştırıldı.
Çareviç Dmitri veya Dmitri İvanoviç (Rusça: Дмитрий Иванович;, babası Korkunç İvan'ın ölümünden sonra Rus Çarlığı tahtının son hanedan üyesi, Dmitri'nin abisi I. Fyodor'un ölümü üzerine ulusal konsey ile çar seçilen Boris Godunov, Dmitri'nin öldürülme emrini vermiştir ve 1591'de 8 yaşındayken Rus boyar Vasili Şuyski tarafından öldürtülmüştür.
I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.
III. Fyodor (Teodor) Alekseyeviç Romanov ; 9 Haziran 1661 – 7 Mayıs 1682), 1676 ve 1682 yılları arasında hüküm sürmüş, Romanov hanedanına mensup Rus çarıdır.
I. Dmitri İvanoviç, Moskova Knezliği tahtında hak iddia edip, 1605'ten 1606'daki ölümüne kadar yaklaşık bir yıl boyunca I. Dmitri adıyla hüküm sürenRus çarı. Rurik hanedanına mensup olduğu varsayılsa da, aslında Rurik soyundan gelmemektedir. Dmitri'nin gerçek ismi Grigori (Yuri) Bogdanoviç Otrepyev'dir. Bu nedenle muhalifleri ve ölümünün ardından tarihçiler tarafından yaygın olarak Düzmece Dmitri olarak anılmıştır.
Aleksandra Fyodorovna, 26 Kasım 1894ʼteki evliliklerinden 15 Mart 1917ʼde II. Nikolayʼın zorla tahttan çekilmesine kadar İmparator II. Nikolayʼın eşi olarak son Rusya imparatoriçesiydi. Eşinin otokratik otoritenin teslim olmasına karşı direnişini teşvik etme konusundaki şöhreti ve Rus mistik Grigori Rasputinʼe olan bilinen inancı, kendisinin ve Romanoff monarşisinin son yıllarında popülaritesine ciddi şekilde zarar verdi. Aleksandra ve yakın ailesi, 1918ʼde Rus Devrimi sırasında Bolşevik esaretindeyken öldürüldü. 2000 yılında, Rus Ortodoks Kilisesi tarafından azize ilan edildi.
Irina Mikhailovna, Mojaysk soylusu, Rus çarı I. Mihail'in ve ikinci eşi Yevdokiya Streşneva'nın en büyük kızı. Ayrıca babasından sonraki çar I. Aleksey'in ablasıdır.
Çarevna Marfa Alekseyevna, Rus prensesi. Rus çarı I. Aleksey Mihayloviç ve ilk eşi Maria Miloslavskaya'nın ikinci kızları, üçüncü çocuklarıdır. Dmitri Alekseyeviç ve Yevdokiya Alekseyevna'nın küçük kız kardeşi, Aleksey Alekseyeviç, Sofya Alekseyevna, III. Fyodor ve V. İvan'ın öz ablası, I. Petro'nun üvey ablasıdır.
Kseniya Borisovna Godunova, Rus çarevna. 1598 ile 1605 yılları arasındaki Rus çarı Boris Godunov'un kızı ve II. Fyodor'un ablasıdır.
Çarevna Anna Mihaylovna, Rus çarevnası. Dertler Dönemi'ni sonlandıran ve Romanov Hanedanı'nı kuran Rus çarı I. Mihail ve Yevdokiya Streşneva'nın kızı, I. Aleksey'in ablasıdır.
Çarevna Tatyana Mihaylovna, Rus çarevnası. Dertler Dönemi'ni sonlandıran ve Romanov Hanedanı'nı kuran Rus çarı I. Mihail ve Yevdokiya Streşneva'nın kızı, I. Aleksey'in ablasıdır.
Mariya Ilyiniçna Miloslavskaya, Rus çarı I. Aleksey Mihayloviç'in ilk eşi olarak çaritsası. Daha sonraki Rusya çarı III. Fyodor, V. İvan ve prenses naip Sofya Alekseyevna'nın annesiydi.
Çaritsa veya Çariçe, Bulgaristan, Sırbistan veya Rusya'nın kadın otokratik hükümdarının veya bir çarın karısına verilen unvandır. Fransızcada çarin, İspanyolcada ve İtalyancada çarina/zarina ile aynı şekilde Almancada çarin veya zarin kelimesinden türetilmiştir. Çaritsaların kızları çarevna unvanına sahipti.
İvan İvanoviç, Rurik Hanesi'ne mensup Rus çareviçi. 1547-1584 yılları arasındaki Rus çarı IV. İvan'ın ve Anastasia Romanovna'nın oğludur.