İçeriğe atla

Çarentsavan

Koordinatlar: 40°21′N, 44°36′E

Çarentsavan
Չարենցավան
ÜlkeErmenistan Ermenistan
MarzKotayk
Nüfus
 (2008)
 • Toplam17.752

Çarentsavan (Ermenice: Չարենցավան) ya da 1967'ye kadar Lusavan, Ermenistan'daki Kotayk marzına bağlı bir şehirdir. 2001 nüfus sayımında şehrin nüfusu 19.708 kişi idi,[1] fakat şehrin nüfusu 2008'de 17.752'ye düştüğü tahmin edilmektedir.[2] Şehir 1948 yılında kuruldu ve 1967'de Yeğişe Çarents'in anısına şehre "Çarentsavan" ismi verildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "2001 Ermenistan Nüfus Sayımı" (PDF) (Ermenice, Rusça, ve İngilizce). Armstat. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  2. ^ "World Gazetteer : Armenia". World-Gazetteer.com. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  3. ^ Kiesling, Brady. "Rediscovering Armenia" (PDF) (İngilizce). Ermenistan'daki ABD Büyükelçiliği. ss. sayfa 56. 25 Mart 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zvartnots Uluslararası Havalimanı</span> Ermenistanda bir havalimanı

Zvartnots Uluslararası Havalimanı Ermenistan'da bir havalimanıdır. Ermenistan'ın başkenti, Erivan'ın batısında 12 km'lik mesafede bulunmaktadır. Havalimanı 1961'de inşa edildi. 1980'lerde, Sovyetler Birliği döneminde iç hatlara olan talep nedeniyle yolcu terminali yenilendi. Ermenistan'ın en yoğun havalimanı Havalimanının teknik ressamları M. Haçikyan, A. Tarhanyan, J. Şehlyan, L. Çerkezyan (mimarlar); H. Tigranyan, A. Mesçiyan (tasarımcılar) ve M. Bağdasaryan (inşaatçı).

<span class="mw-page-title-main">Artaşat</span>

Artaşat Ermenistan'ın Ararat marzının merkezidir. Erivan'dan güneye doğru 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Antik çağlarda Ermenistan'ın eski başkentlerinden biri idi. 35.100 kişilik nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şengavit</span>

Şengavit, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Futbol Federasyonu</span>

Ermenistan Futbol Federasyonu, Ermenistan'da futbolu düzenleyen kurumdur. Bardzraguyn humb ve Ermenistan millî futbol takımını düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Artik</span>

Artik, Ermenistan'ın Şirak marzında bulunan şehirdir. Şehrin nüfusu 14,949' dur. Şehirde birçok kilise ve anıt bulunmaktadır. Bu anıtların çoğunluğu II. Dünya Savaşı anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orşa</span>

Orşa, Belarus'un Vitsebsk Voblastında yer alan bir şehirdir. Aynı zamanda Smolensk şehrinin güneybatısında yer almakla beraber geçmişinde ticaret yolları nedeniyle pek çok saldırıya uğramış ve II. Dünya savaşı sırasında çok fazla harap edilmiş bir şehirdir. Şehir küçük olup nüfusu 117.553'tür. Şehrin yüzölçümü 38,90 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da konuşulan diller</span>

Ermenistan'daki resmî dil Ermenicedir; ülkenin etnik açıdan homojen olmasından dolayı, burada yaşayan insanların çoğu Ermeniceyi anadil olarak konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Akner, Sünik</span> Ermenistanda belediye

Akner Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Brun olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bardzravan</span> Ermenistanda belediye

Bardzravan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesine bağlı bir köydür. Köy daha önce Yeritsatumb olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hartaşen, Sünik</span> Ermenistanda belediye

Hartashen Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Davit Bek, Ermenistan</span> Ermenistanda belediye

Davit Bek Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Kapan belediyesinde yer alan bir köydür. Adını Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askerî isimlerinden biri olan Davit Bek'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şurnuh</span> Ermenistanda belediye

Şurnuh Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Goris Belediyesi'nde yer alan bir köy. Köy, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'ndan önce ağırlıklı olarak Azeri nüfusa sahip olsa da 1989'dan beri nüfusun çoğunluğu Ermenilerden oluşuyor. 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması'nın bir parçası olarak Kubadlı Azerbaycan'a iade edildiğinde, daha önce belirsiz olan Ermenistan-Azerbaycan sınırının köyün içinden geçtiği tespit edildi. Sonuç olarak köyün 12 hanelik küçük bir kısmı Azerbaycan'ın kontrolüne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Geği</span> Ermenistanda belediye

Geği Ermenistan'ın Kacaran Belediyesi'ndeki Sünik bölgesinde yer alan bir köydür. Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesi sonrası Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce, 1988 yılında, köyün nüfusunu çoğunlukla Azerbaycanlılar oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vorotan, Goris</span> Ermenistanda belediye

Vorotan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Tatevges olarak da biliniyordu.

Getişen Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kacaran Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden sonra Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce Azeriler tarafından doldurulmuştu. 1988-1989'da Azerbaycan'dan gelen Ermeni mülteciler köye yerleşti. Ayrıca köy Getaşen olarak da biliniyor ve daha önce Çaykend olarak biliniyordu. Köyün 2001 nüfus sayımına göre nüfusu 96 kişiydi.