İçeriğe atla

Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe

Çarıksaraylar Belediyesinin logosu.

Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe (1892, Çarıksaraylar, Şarkikaraağaç - 1 Mart 1920, Niğde), Türk Kurtuluş Savaşı'nda bir Kuvâ-yi Milliye lideridir.

Hayatı

Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe 1892 yılında Isparta'nın Şarkikaraağaç kazasına bağlı olan Çarıksaraylar beldesinde dünyaya gelmiştir.[1] Dönemin yazarları tarafından uzun boylu ve erkek güzeli (yakışıklı) olduğu şeklinde tasvir edilmiştir.[2] Başlangıçta asker kaçaklarından ve suçlulardan oluşan çetesiyle dağa çıkmıştır ve daha sonrasında Hafız İbrahim Demiralay'ın çabalarıyla ilk başta Akşehir milis bölüğüne katılmış[3][4] ve kendisine bağlı 290 adamıyla Bozkır Ayaklanması'nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır ve daha sonraları Yunan kuvvetlerine karşı savaşmak üzere batı cephesi'ne gönderilmiştir. Burada Demirci Mehmet Efe'nin liderliğinde olan bir bölüğe katılmış ancak Demirci Mehmet Efe'nin kendisine süikast düzenleyeceğinden şüphe edip Çarıksaray'a geri dönmeye karar vermiştir. Bunun üzerine Demirci'nin şikayetleri ile yolda yakalanmış ve Konya'da hapishaneye gönderilmiştir. Burada da çeşitli isyan girişimlerinden dolayı Niğde'ye sevk edilmiş ve orada bir jandarma görevlisi tarafından öldürülmüştür.[5][6]

Popüler Kültür

Kaynakça

  1. ^ Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe. Adnan Taşar. 2022. s. 128. 
  2. ^ Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe. Adnan Taşar. 2022. s. 9. 
  3. ^ "Millî Mücadele'de Akşehir". 15 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  4. ^ Milli Mücadelede Akşehir. Prof.Dr. Nuri Köstüklü. s. 304-305. 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  5. ^ Şarkikaraağaç Tarihi. Ramazan Tunç. ss. 96-99. 
  6. ^ Hafız İbrahim Demiralay hatıratı ve Isparta'da milli mücadele ile ilgili bilgiler. Göller kültür dergisi. Kodaman Bayram, Babacan Hasan. s. No: 6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efe</span> Kurtuluş Savaşında yarı askeri örgüt lideri

Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli, Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından efe seçilir. Zeybekler, efenin emriyle kızanları yetiştirirler. Zeybeklerden eğitim gören, silahlı onur adamlardan oluşan genç kişilere, kızan denir. Belirli bir zaman kızan olarak zeybeklerden eğitim gördükten sonra zeybek sınıfına alınırlar.

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Paşa</span> 193. Osmanlı sadrazamı

Hüseyin Avni Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker. Sultan Abdülaziz saltanatında 15 Şubat 1874 - 26 Nisan 1875 tarihleri arasında bir yıl iki ay dokuz gün süreyle sadrazamlık görevinde bulundu. Sultan Abdülaziz'e karşı yapılan darbe sonrası düzenlenen toplantı sırasında toplantıyı basan Kolağası Çerkes Hasan tarafından suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hüsnü Özdamar</span>

Hüseyin Hüsnü Özdamar, Kurtuluş Savaşı'nın Batı Cephesi'nde yararlılıklar göstermiş, TBMM'de 7 dönem Isparta milletvekilliği yapmış bir din ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hafız İbrahim Demiralay</span>

Hafız İbrahim Demiralay, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Kuvâ-yi Milliye'de büyük yararlıklar göstermiş, TBMM'de 6 dönem Isparta milletvekilliği yapmış bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpspor</span> Türk spor kulübü

Eyüpspor Kulübü, 1919 yılında Eyüpsultan'da kurulan ve Süper Lig'de mücadele eden Türk spor kulübüdür. Kulüp, Eyüp İdman Yurdu adıyla kurulmuştur. Takımın renkleri eflatun ve sarıdır. Futbol karşılaşmalarını 2.500 kişilik Eyüp Stadyumu'nda oynamaktadır. Seksenli yılların sonunda bir ara Emlakbank Eyüpspor adı altında da mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye millî basketbol takımı</span> Türkiyeyi temsil eden erkek millî basketbol takımı

Türkiye millî basketbol takımı, Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden basketbol takımıdır. Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Takma adları 12 Dev Adam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk, Erdemli</span> Erdemli mahallesi

Güzeloluk , Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Merkez, Bahçe (Yankesenli), kireçocağı(kılıçlı), çayırlık, burunkuyu, karatesbih ve çadırkent olmak üzere yedi mahaleden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Fazıl</span> Türk asker ve pilot

Mehmet Fazıl, Türk asker ve pilot.

<span class="mw-page-title-main">Karboğazı Baskını</span>

Karboğazı Baskını, 27-28 Mayıs 1920 tarihlerinde, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Kuvâ-yi Milliye ile Fransızlar arasında Toros Dağları'nın eteğinde çıkan çatışma.

Katırcıoğlu Mehmet Paşa, I. İbrahim ve IV. Mehmed dönemlerindeki Celali isyanları'na önderlik etmiş kişilerdendir.

Haydaroğlu Mehmet, I. İbrahim ile IV. Mehmet’ in ilk yıllarını içeren dönemindeki Celali isyanları' nda önderlik etmiş kişilerdendir.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çarıksaraylar, Şarkikaraağaç</span> Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesine bağlı belde

Çarıksaraylar, Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesine bağlı bir beldedir. Kasaba'nın nüfusu 2014 yılına ait sayıma göre 2.971'dir.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçkurcuzade Ali Efendi</span>

Uçkurcuzade Ali Efendi,, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvâ-yi Milliye'de büyük yararlıklar göstermiş, Nazilli Kongrelerine katılmış Balkan, Trablusgarp ve Çanakkale Savaşlarında subay olarak görev yapmıştır.

Sancaktarın Ali Efe. Milli mücadele döneminde mücadeleye katılıp kahramanlıklar göstermiş olan efe.

<span class="mw-page-title-main">Balkıcalı Hacı Hüseyinoğlu İbrahim Efe</span>

Ödemiş'te eşkıyalık yapan bir zeybekdir. Aslen Tavas ilçesinin Balkıca köyünden gelir ve Koçaroğlu Hasan Hüseyin çetesine mensuptur. 1917 yılında bölgede eşkıya takibatı sürerken, Jandarma Alay Komutanı Avni Bey eşkıyalığın bastırılmasında önemli aşamalar kaydetmiştir. Koçaroğlu Hasan Hüseyin çetesinden Hacı Hüseyinoğlu İbrahim ile Hüseyinoğlu Mustafa ve Nazilli'de meşhur olan Koca Ömeroğlu Ali, silahları ve cephaneleri ile birlikte 20 Mayıs 1917'de teslim olmuştur. Bu gelişme, Jandarma Alay Komutanı Avni Bey tarafından bir telgrafla bildirilmiştir.