İçeriğe atla

Çap (motor)

Ana ölçülere sahip silindir mekanizması

Bir pistonlu motorda, çap (veya silindir çapı) her bir silindirin çapıdır.

Motor deplasmanı çap, strok uzunluğu ve silindir sayısına göre hesaplanır:[1]

deplasman = π ( 1/2 × çap )2 × strok × nsilindirler

Çapın strok ile bölünmesiyle belirlenen strok oranı, geleneksel olarak bir motorun yüksek motor hızlarında (rpm) güç için mi yoksa daha düşük motor hızlarında tork için mi tasarlandığını gösterir.[2][3] "Çap" terimi ayrıca bir lokomotif silindirinin veya buhar motoru pistonlarının çapına da uygulanabilir.

Buharlı lokomotif

Çap terimi aynı zamanda bir buharlı lokomotif veya buhar motorunun silindiri için de geçerlidir.

Kaynakça

  1. ^ Schwaller, Anthony (1999). Motor Automotive Technology. Delmar, New York
  2. ^ "Square, Oversquare and Undersquare engines". www.motoetc.com. 10 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  3. ^ "What Is Bore-Stroke Ratio and Square Engine Design?". www.carbiketech.com. 28 Haziran 2017. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar makinesi</span> Buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motor

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buharlı gemiler, pompalar, buharlı traktörler ve endüstriyel devreler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Stirling motoru</span>

Stirling motoru, sıcak hava motoru olarak da bilinir. Dıştan yanmalı motorlu bir ısı makinesi tipidir. Isı değişimi prosesi, ısının mekanik harekete dönüşümünün ideal verime yakın olmasına izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaus Otto</span>

Nikolaus August Otto, içten yanmalı motoru bulan Alman makine mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı lokomotif</span>

Buharlı lokomotif, buhar gücü ile çalışan lokomotiflerdir. Buharlı lokomotifler 19. yüzyıl ortalarından 20. yüzyıl ortalarına kadar kullanılmışlardır.

Volkicar, Türkiye'de üretilen ilk Türk yarış otomobilidir. Volkicar'ın temelleri Volkan Işık tarafından Aralık 2008'de atılmış, projeye daha sonra Halid Avdagiç ve Enes Elver de katılmıştır. Volkan Işık ve ekibi tarafından tasarlanan araç FIA kurallarına uygun olarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Motor hacmi</span> Piston Motor Teknolojisi

Motor hacmi, silindir hacmi ya da motor deplasmanı; pistonların silindir içerisinde alt ölü nokta ile üst ölü nokta arasında süpürdüğü hacimdir.

Sürükleyici kuvvet, makine mühendisliğinde iki anlam ifade eder; bir aracın bir cismin yüzeyine uyguladığı toplam çekiş kuvveti veya hareket yönüne paralel olan toplam çekiş kuvvetine denir.

<span class="mw-page-title-main">Honda CB125E</span>

Honda CB125E, Honda Motor Company tarafından üretilen commuter kategorisindeki motosikletidir.

<span class="mw-page-title-main">Motor freni</span> fren türü

Motor freni, sürtünme freni veya manyetik fren gibi ek harici frenleme mekanizmaları kullanmak yerine, bir motorlu taşıtın motorunun içindeki yavaşlatma kuvvetleri kullanıldığında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">BMW M50</span>

BMW M50, 1990-1996 yılları arasında üretilmiş düz-6 DOHC benzinli bir motordur. M20 motorun yerini almak üzere E34 520i ve 525i modelleriyle birlikte piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">BMW M73</span>

BMW M73, BMW M70'in yerini alan ve 1993 ile 2002 yılları arasında üretilen bir SOHC V12 benzinli motordur. BMW E38 7 Serisi, E31 8 Serisi ve Rolls-Royce Silver Seraph'ta kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-2000 Twin Wasp</span>

Pratt & Whitney R-2000 Twin Wasp, 1942 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde askeri uçaklara güç sağlamak için geliştirilmiş bir radyal motordur.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior</span>

Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior, 1930'larda Amerikan uçaklarında kullanılan bir motordur. Motor 1932'de 9 silindirli R-985'in 14 silindirli versiyonu olarak tanıtıldı. İki sıralı, hava soğutmalı radyal bir tasarımdır. Motor hacmi 1,535 inçtir (25.2 L); hem çap hem de strok 5 3⁄16 inçtir (131.8 mm).

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-1860 Hornet B</span> uçak motoru

Pratt & Whitney R-1860 Hornet B, bir uçak motorudur. Pratt & Whitney'in daha önceki uçak motoru R-1690 Hornet'in geliştirilmiş halidir. Kapasitesi 1.690'dan 1.860 inç küpe (in³) çıkartıldı. Silindir çapı 1/8 inç krank mili stroku 3/8 inç artırıldı. Her iki motor da tek sıra dokuz silindirli, hava soğutmalı radyal motorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-2180-A Twin Hornet</span>

Pratt & Whitney R-2180-A Twin Hornet Pratt & Whitney tarafından ABD'de geliştirilmiş bir yıldız tipi motordur. Her sırada yedi silindir olmak üzere iki silindiri vardır.

<span class="mw-page-title-main">BMW M62</span>

BMW M62, 1995'ten 2005'e kadar üretilmiş atmosferik bir V8 benzinli motordur. BMW M60'ın halefi olan M62, alüminyum motor bloğuna ve tek sıralı bir triger kayışına sahiptir.

Rotax 275, 24 beygir gücü (18 kW) üreten, Avusturyalı BRP-Rotax GmbH & Co. KG tarafından kendinden fırlatılan planörlerde kullanılmak üzere yapılan bir tek silindirli, iki zamanlı bir uçak motorudur.