İçeriğe atla

Çanta bombası

Sidolówka model el bombaları ile yapılan iki adet doğaçlama çanta bomba, Varşova Gettosu Ayaklanması sırasında kullanılmıştır

Çanta bombası çok güçlü etkiye sahip, insan tarafından taşınabilen genellikle piyade ve paraşütçü birlikleri tarafından kullanılan bir patlayıcı düzenektir.

II. Dünya Savaşı sırasında levazım birlikleri düşmana ait ağır korunaklı sığınak, bina, demiryolu, köprü gibi yapıları yıkmak amacıyla bu bombalardan yararlanmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından geliştirilen U.S. Army 'Kit, Demolition, M37' modeli kanvas kumaştan yapılma sırt çantası içerisindeki 8 parça yüksek ve 2 parça ateşleyici patlayıcıdan oluşuyordu. Ateşleme için çanta dışındaki pimi çekmek yeterli oluyordu. Bir ila iki kiloluk patlayıcı tanka ait paleti parçalamaya yeteceğinden bu düzenek tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır. Dört kiloluk bir patlayıcı düzenek ise II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan orta sınıf bir tankı imha etmeye yetiyordu.

Daha sonra üretilen 'Charge Assembly, Demolition, M183' modeli ise 9 kiloya yakın C-4 plastik patlayıcı ve zaman ayarlı fünyeye sahipti. Irak'ta meydana gelen İkinci Felluce Çatışması sırasında Amerikan piyade birlikleri, evler içerisinde saklanan direnişçilere karşı U.S. M2 model 9 kiloluk patlayıcıya sahip çanta bombalar kullanmıştır.

Özel kuvvetler içinde yaptıkları görevlere göre özel yapım çanta patlayıcılar geliştirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">RDX</span>

RDX, gerçek adı siklotrimetilen-trinitramin olup saf RDX 204 °C'de eriyen ve 1.816 g/cm³ yoğunlukta olan bir patlayıcıdır. Bu patlayıcı için kullanılan RDX kısaltması, İngiliz menşeli olduğundan Royal Demolition Explosive kelimelerini ifade etmektedir. Patlayıcıların kısaltma halindeki isimleri genellikle kimyasal içeriklerinin kısaltması veya baş harfleri kullanılarak oluşturulmakla birlikte, II. Dünya Savaşı'nda patlayıcının kompozisyonunun Almanlar tarafından deşifre edilememesi için İngilizler tarafından bu şekilde kısaltılmıştır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Wurfrahmen 40</span>

Wurfrahmen 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu topçu sınıfı bir araçtır. SdKfz 251 model yarı paletli aracın kasasının yan taraflarına yerleştirilmiş 300 mmlik roket fırlatıcı çerçevelerden oluşan bir düzenekten ibaretti. Çok namlulu roketatar Nebelwerfer modelinden çok daha etkili idi.. Kısa adı Stuka zu Fuss. Bu silah 300 mm nin yanında 280 mm lik patlayıcı ve 320 mm yangın bombası da atardı. Atılan roketler her ne kadar geniş bir alana yayılsa da başlıklarında ki yüksek patlayıcıdan ötürü düştüğü bölgede çok etkili olurlardı.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm leichtes Infanteriegeschütz 18</span>

7.5 cm leichte Infanteriegeschütz 18 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında piyade birliklerine destek amacıyla kullanılan bir toptu. İlk olarak 1927 yılında Rheinmetall firması tarafından üretildi. Top mürettebatı zırhlı bir kalkan ile düşman ateşinde korunmaktaydı. Bu topun dağ topu sınıfında 7.5 cm le.GebIG 18 adında bir modeli de bulunuyordu. Bu modelin en büyük özelliği 9 veya 10 parçaya bölünebilmesi ve en ağır parçasının 74.9 olmasıydı. Böylece her türlü araziye özellikle sarp yerlere bile hayvanlar yardımıyla taşınabilmekteydi. Alman ordusunda her dağ taburunda bu toplardan ikişer adet bulunuyordu. 7.5 cm le.IG 18F modeli ise 1939 yılında üretilmeye başlandı. Bu model hava birlikleri için üretilmişti. 140 kiloluk 4 parçaya bölünüyordu. Bu modelin küçük tekerlekleri bulunuyordu ancak zırhlı kalkanı yoktu. Ayrıca le.IG 18 nin 7.5 cm Infanteriegeschütz L/13 adında modifiye edilmiş bir modeli daha vardı.7.5/18 dağ obüsündeki 18 ibaresi namlu uzunluğunu hesaplamada kullanılmaktadır.Yani namlu uzunluğu, çapı 75 mm olan obusün 18 katı değerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

İkili patlayıcı kısaca patlayıcı veya füze sistemlerinde kullanılan ve ardı ardına patlamayı sağlayan bir düzenektir. Bu düzenek sayesinde zırhlı savaş araçlarında kullanılan kafes zırh veya tepkimeli zırhların etkisiz kılınması düşünülmüştür. İlk safhasında düzenek çok ufak bir patlama ile reaktif zırhı harekete geçirir. Bu sayede zırh üzerinde bulunan patlayıcılar infilak eder. Etki ettiği bölgedeki tepkimeli patlayıcılar temizledikten sonra ardından başlıkta bulunan asıl patlayıcılar harekete geçer.Ve aracın ana zırh yüzeyi ile temas ederek zırhı deler.

<span class="mw-page-title-main">Savaş başlığı</span> Patlayıcı Türü

Savaş başlığı, belirli bir taşıyıcı kovan içerisinde (örn. füze, roket veya torpido) hedefe taşınan patlayıcı, yanıcı ya da zehirli bir materyal ve bu materyali söz konusu kovan hedefe vardığında etkin hale getiren tetikleme mekanizmasından oluşan harp düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

TM-44, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu tanksavar mayınıdır. Mayının kutusu kısa silindir şeklinde ve üst kısmında baskı tapası bulunmaktaydı. Mayın normal şartlarda kendisine oldukça benzeyen basit ve daha küçük olan TM-41 mayını gibi mat yeşil renge boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TM-41 mayını</span> dairesel metal kutulu SSCB tarafından geliştirlen tanksavar mayını

TM-41 dairesel metal kutulu SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar mayınıdır. Mayın kısa bir silindir ve toprak üstüne gelecek şekilde duran baskı plakasından oluşmaktaydı. Mayının yanında elde taşıma için bir metal sap bulunmaktaydı. Doğal şartlarda yentin yeşili renge boyanan mayın görüntü olarak daha sonra üretilen TM-44 mayınına benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hawkins bombası</span>

Number 75 Hawkins Grenade Birleşik Krallık tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar mayını hem de el bombası olarak kullanılan bir patlayıcı düzenektir.

<span class="mw-page-title-main">Type 9 ahşap tanksavar mayını</span>

Type 9 ahşap tanksavar mayını İtalyan yapımı uzunlamasına dikdörtgen şekiili bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika cephesinde kullanılmıştır. Mayın iç kısımda ana patlayıcı ve fünyelerin olduğu ve üste ise fünyelerin bağlı olduğu yine ahşap bir kapaktan oluşuyordu. Fünyeler mil düzeneği ile çalışmaktaydı. Ahşap kutusu hem çürümeye hem de böcekler tarafından yenilebildiği için uzun süre toprak altında kaldığında bozuluyordu.O sebepten Kuzey Afrika gibi nemin az olduğu cephelerde kullanılmıştır.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

Az metalli mayın terimi yapımı esnasında çok az miktarda metal içeren parçalardan oluşan mayınlara verilen genel addır. Bazı mayınlarda ise hiçbir metal parça kullanılmamıştır. Genel olarak bu tür mayınların patlayıcı yerleştirilen gövdesinde plastik, ahşap veya cam kullanılmış olup fünye tertibatında az miktarda metal kullanılmıştır. Az metalli mayınların klasik mayın tarama araçları ile bulunması imkânsız olup günümüzde geliştirilen yeni nesil aygıtlar ile tespit edilebilirler. Bu mayınlar arasında ilk bilinen model II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Nazi Almanyası yapımı cam gövdeli Glasmine 43'tür.

POMZ, POMZ-2 ve POMZ-2M modelleri Rusya yapımı birer kazıklı anti personel mayınıdır. POMZ mayını II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Daha sonra yerine POMZ-2 modeline, o da yerini POMZ-2M modeline bırakmıştır. Bu mayınlar daha sonra Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında çok miktarda kullanılmıştır.