İçeriğe atla

Çamovalı, Milas

çamovası
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Muğla
Muğla
Koordinatlar: 37°12′11″N 27°47′17″E / 37.203°K 27.788°D / 37.203; 27.788
Ülke Türkiye
İlMuğla
İlçeMilas
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)[2]
851
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0252
Posta kodu48200

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

Milas'ın güneyinde yer alır. Yaklaşık 1200 kişilik köy olup geçim kaynağı tarıma dayalıdır. köylüler ürettikleri ürünleri Milas Salı Pazarında satarak geçimlerine katkı sağlamaktadırlar. Mahalleye Milas ilçesinden 2 yolla ulaşılabilir. Birinci yol Milas-Bodrum kara yolunun Karakaya mevkisini geçtikten sonra Baharlı mahallesi yakınlarında güneye ayrılan köy yoludur ve bu yol 18 km kadardır. İkinci yol Milas-Beçin-Ören yolunun Beçin beldesi bitimindeki orman deposunun yakınından sağa dönerek ayrılan yoldur.2008 yılı itibarıyla bu yol asfalt olmuştur.

Çamovalı mahallesi bir merkez mahalleye bağlı 5 mahalleden oluşur. Bu mahalleler;

  1. Gedik mahallesi (merkez mahalle)
  2. Saz mahallesi
  3. Karakoyun mahallesi
  4. Geribelen mahallesi
  5. Balcılar mahallesi

Mahallenin tarihçesi

Mahallenin çekirdeğini Karakoyun mahallesi oluşturur. İlk yerleşimler bu mahallede olmuştur. Tarihi bilinmemektedir. Diğer mahallelerdeki yerleşimler 20. yüzyıl başlarındadır. Burayı yurt edinen bu yerleşimciler, yüzyıllardır Marçal dağları ile Karakoyun dağı, Denizcik dağı, Gökdağ eteklerinde göçebe hayatı yaşayan ve Orta Asya'nın Horasan bölgesinden geldiklerini ve Karakeçili yörüklerinden olduklarını belirten bu göçebeler yaz aylarında hayvanlarıyla (keçi, koyun, sığır, deve) Marçal dağlarındaki yaylalara çıkarlar. Kış aylarında ise daha sıcak olduğu için bugünkü mahallenin bulunduğu dağ eteklerine inerlermiş.

1900-1950 arasında bugünkü mahallenin ovasını teşkil eden topraklar Ağaçlıhöyük mahallesinde bulunan Menteşe Beyleri tarafından satılmaya başlar. Yüzyıllardır bölgeyi yazlık olarak kullanan yörük göçebeler hayvanlarını satarak arazileri alırlar ve 1900-1960 arasında yerleşik hayata geçmeye başlarlar. Eski adı Karakoyun olan Çamovalı mahallesi böylece oluşur ve hızla gelişir. Köy büyük bir kısmı aynı obanın mensupları olup %90 birbirine akrabadır. Aynı obanın akrabalarının bir kısmı Yeşilyurt, Bayır, Çamköy mahallesi, Arslanyakası mahallesi, Yakaköy mahallesi, Bahçeköy mahallesi, Gökçeler mahallesi ve Agaclihöyük gibi köylere yerlesirler.

Geçim kaynağı

Tarım ve hayvancılık Mahallenin kendi hudutları ve Ağaçlıhöyük hudutları içinde olmak üzere 8.000 dönüme yakın oldukça verimli arazide çeşitli tarım ürünleri yetiitirilmektedir. Mahalleye 2004 ten sonra sanayi elektriğinin de gelmesiyle sulu tarımda artış olmuştur. Zaten verimli olan köy toprağının verimi böylece ikiye katlanmıştır. Başlıca tarım ürünleri;

kasım ayı sonuna kadar tarla domatesi yapılabilir ve bu domatesler yörede çok meşhurdur.

  • Seracılık (yeni yaygınlaşmaktadır)
  • Buğday
  • Büyükbaş Hayvancılık (Süt) (son zamanlarda yeni bir geçim kaynağı olarak hızla artış göstermektedir.)
  • son zamanlarda tütün tarımının da tamamen bitmesiyle meyvacılık ta gelişmeye başlamıştır.

Eğitim

Mahallede eğitim seviyesi oldukça yüksektir. Eğitime önem verilir. Çeşitli mesleklerde çalışan pek çok üniversite mezunu vardır.

Coğrafya

Muğla iline 86 km, Milas ilçesine 1. yol 18 km (Milas Bodrum Karayolu Yönünde), 2. yol 11  km (Milas Ören beldesi Yönünde) uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 852
2000 851
1997 852

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Milas</span> Muğlanın ilçesi

Milas, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ören, Milas</span> Milas ilçesinde bir belde

Ören Gökova Körfezi sahilinde yer alan ve günümüzde Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.Yakın zamanlara kadar kullanılan eski ismi Gereme, antik çağdaki ismi Keramos'tur.

<span class="mw-page-title-main">Bafa, Milas</span> Milasın mahallesi

Bafa, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı, Bafa Gölü kıyısında bir mahalledir. Beldede 1972'de belediye kurulmuştur. Nüfusu 1980'de 2110, 1985'te 2947, 1990'da 3610, 1997'de 2036, 2000'de 2001 olarak tespit edilmiştir. 2007 sayımlarına göre nüfusu 2000'in altında olduğu için 2009 yerel seçimlerinden itibaren belediyenin kaldırılması için çıkarılan kanunun ilgili maddeleri diğer birçok belde yanı sıra Bafa için de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP adayı belediye başkanı olarak seçilmiştir. Bafa'nın 2009 yerel seçimlerinde belediye başkanı Zühra Dönmez seçilmiştir. O dönemde seçilebilen Türkiye'deki çok az sayıdaki kadın belediye başkanından birisi olmuştur. Bafa mahallesinde 30 Mart 2014 yapılan yerel seçimlerde mahalle muhtarlığına Ahmet Özkaya seçilmiştir.

Selimiye Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Yaklaşık nüfusu 8000 olup Milas'a 16 km Muğla'ya 87 km Bodrum'a 70 km İzmir'e 180 km kadar uzaklıktadır. Selimiye'de yaşayan insanların çoğunluğu geçimini tarımdan sağlamaktadır. Başlıca diğer gelir kaynaklarının başında hayvancılık gelmektedir. Selimiye'de zeytincilik pamuk mısır ve bunun benzeri ürünler bol yetişmektedir. Küçük baş ve büyük baş hayvancılığa elverişli bir iklimi vardır. Selimiye'nin en büyük sorunlarının başında yağmursuz geçen kışlardan dolayı kapıya kadar gelen kuraklık ve orman yangınları gelmektedir. Selimiye'de bir ilk öğretim okulu ve bir lise vardır. Çevre köylerden ve Selimiye merkezden gelen yaklaşık 1500 öğrenci öğrenim hayatlarına buralarda devam etmektedir. Ayrıca Selimiye'de Euromos pek fazla bilinmese de Euromos tarihi çok güzel bir şekilde doğallığını bozmadan yansıtan bir şehirdir. Selimiye'nin yerel yemekleri Keşkek ve Çaykama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kultak, Milas</span> Milasın mahallesi

Kultak, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karahayıt, Milas</span> Muğla ili Milas ilçesine bağlı mahalle

Karahayıt, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çamköy, Milas</span>

Çamköy, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yenice, Menteşe</span>

Yenice, Muğla ilinin Menteşe ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçlıhüyük, Milas</span>

Ağaçlıhüyük, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökçeler, Milas</span>

Gökçeler, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Toros, Erdemli</span> Mersin mahallesi

Toros, Mersin ili Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Alata Çayı'nın başlangıç noktası olan mahalle, rakım olarak yüksektedir. Yaz aylarında özellikle hıyar, domates ve fasulye tarımı yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Köylünün genel geçim kaynağı tarım ve az da olsa hayvancılıktır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlar, Sındırgı</span> Balıkesir, Sındırgıda bir mahalle

Osmanlar, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çınaroba, Saruhanlı</span>

Çınaroba, Manisa ilinin Saruhanlı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sünlük, Mustafakemalpaşa</span>

Sünlük, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.Kuruluşu hakkındaki bilgilerin kısıtlı olduğu Sünlük mahallesi Mübadele öncesi yerleşimlerin izlerini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhalilarpaç, Erdemli</span>

Hacıhalilarpaç, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Rakımı 65 ile 180 metre arasında değişen Hacıhalilarpaç mahallesinin Erdemli'ye uzaklığı 17 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çarıklar, Anamur</span> Anamurun mahallesidir Mahallede bol miktarda sera¹ vardır.Bu seralarda çoğunla muz ekilir ve satılır Mahalle köylük bir arazidedir ¹Özel hava şartlarının elde edildiği ve sebze meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı alan"

Çarıklar, Mersin ili Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Demirışık, Mezitli</span> Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı mahalle

Demirışık, Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çaltıbozkır, Silifke</span>

Çaltıbozkır, Mersin İli Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Sancağı</span> Osmanlı idari yapılanmasında bir birim

Menteşe Sancağı, Osmanlı Devleti zamanında günümüzdeki Muğla iline denk gelen sancak.