İçeriğe atla

Çamlaraltı Koleji

Koordinatlar: 38°24′25″K 27°06′39″D / 38.40694°K 27.11083°D / 38.40694; 27.11083
Çamlaraltı Koleji
Harita
SloganKöklü eğitim, kalıcı başarı
Kuruluş1954, Mehmet Ali Sertatıl
ÜlkeTürkiye
ŞehirMektupçu, Konak, İzmir
Türüİlkokul, Ortaokul, Anadolu Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi
MüdürGülçağ Dirikal Gençer
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce, Almanca, İspanyolca, İtalyanca
Öğrenci sayısı500
Resmî sitesiÇamlaraltı Koleji Resmi Web Sitesi
Koordinat38°24′25″K 27°06′39″D / 38.40694°K 27.11083°D / 38.40694; 27.11083

Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.

  • Bünyesinde yabancı dil laboratuvarını ilk kez açan özel öğretim kurumu (1973)
  • Karma eğitime geçen ilk özel öğretim kurumu (1978)
  • Anadolu Lisesi statüsüne geçen ilk özel öğretim kurumu (1981)
  • Kendine özgü İngilizce müfredat programına sahip ilk ve Tek özel öğretim kurumu (1995)
  • Yabancı dil seviyelerine göre 15 kişilik sınıflarda eğitim veren ilk özel öğretim kurumu (2000)
  • Mobil sınıf sistemini hayata geçiren ilk özel öğretim kurumu (2001)
  • Üçüncü kuşakla eğitim vermenin kıvancını yaşayan ilk özel öğretim kurumu (2002)
  • İzmir'in Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ne sahip ilk özel öğretim kurumu (2012)

Tarihçe

Çamlaraltı Koleji

14 öğrenciyle eğitim hayatına başlayan Çamlaraltı Koleji, 1954 yılında İzmir, Mektupçu'da bulunan Mektupçu Köşkü'nde Mehmet Ali Sertatıl tarafından kurulmuştur. Mektupçu ve Karşıyaka şubesinde eğitime başlayan okul, adını bahçesinde bulunan çam ağaçlarından almıştır. 1954'te anaokulu ve ilkokul olarak kurulan Çamlaraltı Koleji'ne 1955'te ortaokul ve lise bölümleri eklenmiş ve Çamlaraltı Kız Koleji adı ile eğitim vermeye devam etmiştir. 1960 yılında Buca Heykel'de bulunan Horozlu Köşk'te Çamlaraltı Erkek Koleji eğitime başlamıştır. Kız Koleji 1968'de, Halil Rıfat Paşa Caddesi'ndeki Mektupçu Köşkü'nün karşısında bulunan, okulun bugünkü binasına taşınmış; Erkek Koleji ile 1978 yılında birleşerek karma eğitim vermeye başlamıştır. Okul 1981 yılında Anadolu Lisesi statüsüne geçmiştir. 1993 yılına kadar yatılı eğitim veren okul, bu tarihten itibaren gündüzlü, tam gün eğitim vermektedir. Okul, 2001 yılından bu yana, her yıl 1 Mayıs'ta gelenekselleşen Mehmet Ali Sertatıl Başarı Ödülleri (MAS) ile İzmir ve Türkiye çapındaki başarılı gençleri ödüllendirmektedir.[1]

Eğitim

Eğitim Felsefesi

Milli Eğitim'e yarım asırdır hizmet veren ve kentin ikinci özel okulu olan kolej, Atatürkçü, laik, ülkesini seven, sorumluluk sahibi, ilkeleri olan, dürüst, saygılı, nazik, çevresine duyarlı, doğa tutkunu, aktif, ileri görüşlü, dünya dili konuşan, iletişim tutkunu, kültürlü, sanat düşkünü, sevgi dolu nesiller yetiştirmeyi ana hedef olarak belirlemiştir.[2]

Eğitim Sistemi

Öğretim şekli karmadır. Kız ve erkek öğrencilere gündüzlü, tam gün öğretim uygulanır. Anasınıfı 1 yıl, İlköğretim Okulu (İlkokul-Ortaokul) 8 yıl, Anadolu Lisesi ve AGSSL 4 yıldır.

Yabancı Dil Eğitimi

Ağırlıklı yabancı dil İngilizcedir. İngilizce eğitimi anasınıfında başlar. Seçmeli yabancı dil Almancadır. Üçüncü yabancı dil ise İspanyolcadır. Almanca eğitimi 4.sınıfta, İspanyolca ise 6. sınıfta başlar. Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nin üçüncü yabancı dili İtalyancadır.
Çamlaraltı Koleji Cambridge Üniversitesi'nin (UCLES) TR-032 nolu sınav merkezidir. İlköğretimde (ilkokul-ortaokul) FCE, ortaöğretimde (lise) IELTS ve TOEFL eğitimleri yapılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "ÇAMLARALTI KOLEJİ - Tarihçemiz". Çamlaraltı Koleji. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  2. ^ "ÇAMLARALTI KOLEJİ - Eğitim Felsefemiz". Çamlaraltı Koleji. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame de Sion Fransız Lisesi</span> İstanbulda lise

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, İstanbul'da, bulunan 1856'da kurulmuş özel bir Fransız lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bornova Anadolu Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Bornova, İzmir'de bulunan, üç dil eğitim yapan bir anadolu lisesidir. İzmir Koleji adıyla bir Maarif Bakanlığı Koleji olarak kurulan okul, önce İzmir Anadolu Lisesi, daha sonra bugünkü adını almıştır.

Özel Karagözyan Ermeni İlköğretim Okulu, 1896 yılında vefat eden Ermeni asıllı Dikran Karagözyan Efendi'nin vasiyeti üzerine, yeğeni Yetvart Karagözyan tarafından 1912 yılında İstanbul'un Şişli semtinde kurulan bir Ermeni İlköğretim okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Kolej</span> ülkeden ülkeye değişen eğitim kurumu

Kolej, Fransızca collège sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan bir sözcüktür. Öğretim uygulamasında yabancı bir dil öğretimine ağırlık veren okullara, bazı meslek okullarına veya ilköğretim ve lise eğitimini kapsayan özel okullara kolej denir. Mesleki eğitim veya ortaöğretim sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maarif Bakanlığı Kolejleri</span>

Maarif Bakanlığı Kolejleri ya da kısaca Maarif Kolejleri, 1955 yılında dönemin Maarif Vekâleti tarafından yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulmuş ve sınavla öğrenci alan yedi yıllık ortaöğretim kurumlarının adıdır. Sayıları altı adet olan bu okullar Eskişehir, İzmir (Bornova), İstanbul (Kadıköy), Konya, Samsun ve Diyarbakır şehirlerinde bulunuyordu.

Samsun 23 Nisan Ortaokulu, 1924 yılında Terzi Cemil adlı bir şahsın Yıldız Sinema binasının yanındaki evinde "Çocuklar Bahçesi İlk Mektebi" olarak açılmış ortaokul'dur. Okul daha sonra Şehir Kulübü'nün karşısındaki bodrum üzerindeki tek katlı binaya taşınmıştır. 1948-1949 Öğretim yılında Namık Kemal Lisesi'nin yanındaki binaya, 1960 yılında da şimdiki İl Halk Kütüphanesi'nin yerindeki binaya taşınmıştır. Bu binanın koleje verilmesiyle Namık Kemal Lisesi yanındaki binaya geri dönülmüştür. 1984 yılına kadar bu binada eğitim-öğretim verilmiş, aynı yıl yan yana bulunan dört okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu dört okul şunlardır:

  1. 23 Nisan İlkokulu:
  2. Dumlupınar İlkokulu: Bu okul binası Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak yaptırılmış, milli mücadeleden sonra askerî hastane olarak kullanılmış, 1927 yılında ilkokul olmuştur. Bu bina, günümüzde İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmaktadır.
  3. Cumhuriyet İlkokulu:Rum kulübü olarak kurulan bina 1928 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu'nun bünyesine katılmıştır.
  4. Merkez Ortaokulu: Ortodoks Kilisesi Külliyesi'ne ait bir binayken daha sonra sinema salonu olarak kullanılmıştır. 1948 yılında onarılan bina kolej olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kolej taşınınca burası "Merkez Ortaokulu" yapılmış, 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu bünyesine katılmıştır. 23 Nisan İlkokulu ve Merkez Ortaokulu binaları 1993 yılında yıktırılmış, onların yerine bugünkü modern bina yapılmıştır.Merkez ilçenin en büyük ilköğretim okullarından biridir.
<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Anadolu Lisesi</span> Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL)

Eskişehir Anadolu Lisesi, Eskişehir'de bulunan bir Proje Anadolu lisesidir. Liseye Geçiş Sınavlarına göre Eskişehir'in en yüksek puanla öğrenci alan proje Anadolu lisesidir. 1955 yılında açılan Maarif Kolejlerinden biridir. Aktif öğrenci kulüplerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Anadolu Lisesi</span>

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özel İzmir Amerikan Koleji</span> İzmirde bulunan özel bir lise

İzmir Amerikan Koleji, İzmir'de bulunan en eski özel eğitim kurumu ve en eski lisedir. İzmir'de bulunan misyonerler tarafından kurulmuştur. İlk kurulduğu zamanlar sadece kızların öğrenim gördüğü bir okulken bugün karma eğitim vermektedir. İzmir Amerikan Koleji, özel bir okul olup, eğitim dili İngilizcedir. İzmir Amerikan Koleji, ECIS ve CIS tarafından akredite edilmesiyle beraber öğrencilerine IB diploma programı vermektedir.

Yıldız Koleji, İstanbul'da bulunan özel eğitim kurumlarından biridir. 1964 yılında kurulan kolej, anaokulundan liseye kadar ilk ve orta öğretim kısımlarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Feyziye Mektepleri Vakfı</span> Eğitim Kurumu

Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV), Feyz-i Sıbyan Mektebi adıyla, 1885 yılında Selanik'te kurulan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan döneme tanıklık eden bir kurum. Vakfa ait Işık Okulları ise Cumhuriyet'in ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil öğreten, henüz resmi okullarda uygulanmadan Arapça ve Farsçayı programdan çıkaran ve yerine felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret gibi dersleri koyan, ilk defa cinsiyet farkı gözetmeden karma eğitim yapan ve Socrates Comenius programını Türkiye'ye getiren ilk okullardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

Diyarbakır Anadolu Lisesi, Diyarbakır'da bulunan, üç dil eğitim yapan bir Anadolu Lisesidir.

Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.

Tarhan Koleji, İstanbul'un Beyoğlu ilçesininde bulunan anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve lisesi bulunan özel bir okuldur.

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Türkiye'nin İstanbul ilinde yer alan bir özel yabancı lise. Beyoğlu ilçesinde bulunan okul 1870 yılında kurulmuştur.